«Ιρλανδικό μοντέλο» για τα στεγαστικά

Ετοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με αυτό ο πήχης των αναγκαίων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μίας δανεισμένης οικογένειας ορίζεται στα 1.000 ευρώ.

Το ποσό που θα περισσεύει από το εισόδημά της μετά την αφαίρεση των απαραίτητων δαπανών, θα το διαθέτει στην τράπεζα ως έναντι της δόσης προκειμένου να μην «κοκκινίζει» το δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχει καταλήξει στη λίστα και τα ποσά των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» των νοικοκυριών, οι οποίες και θα αποτελέσουν και τον «μπούσουλα» για τις νέες ρυθμίσεις των δανείων.

Το λεγόμενο και «ιρλανδικό μοντέλο» αρχίζει να υλοποιείται, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και σε αλλαγές στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δικαστικές εμπλοκές που επίσης «κοκκινίζουν» τα δάνεια. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο, μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους το υπουργικό συμβούλιο θα εκδώσει πράξη με την οποία θα ενεργοποιεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σε αυτό μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας. Το Συμβούλιο, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στον νόμο που αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας και για το 2014, θα είναι αρμόδιο για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης έχει ως αποστολή να τροποποιεί τη νομοθεσία, όπου απαιτείται, προκειμένου να επιταχύνονται διαδικασίες αποπληρωμής, καθώς και στη δημιουργία ενός δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διαχείρισης οφειλών. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ορίσει επίσης με απόφασή του τις αρχές του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και θα εκτιμά κάθε χρόνο τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Οι δύο έννοιες θα συμπεριληφθούν στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών που θα εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2014 και θα καθορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Σκοπός των παρεμβάσεων αυτών θα είναι τράπεζες και δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, ώστε αυτά να αρχίσουν να «πρασινίζουν».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα