Ισχυρή ομάδα κρούσης στήνουν στη Νέα Δημοκρατία

Ποιοι θα ενεργοποιηθούν ενόψει εκλογικών μαχών δίπλα στον πρωθυπουργό και σε ποιους ρόλους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας

Κλείνοντας τα 48χρόνια ζωής η Νέα Δημοκρατία την Τρίτη έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, παρά το γεγονός ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές μεσολαβεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και σίγουρα ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, όπως εξάλλου έχει τονίσει πολλάκις και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν ανά την επικράτεια με αφορμή τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, η βάση έλαβε το μήνυμα ότι ήδη έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Κάτι που σημαίνει ότι τα μικρά και μεσαία στελέχη του κόμματος αναλαμβάνουν δράση να επανεργοποιήσουν τους ψηφοφόρους, να προσεγγίσουν τους δυσαρεστημένους και γενικά να είναι έτοιμοι για την διπλή μάχη της κάλπης. «Από την ταχύτητα ενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού θα κριθούν πολλά», έλεγε πρόσφατα συνεργάτης του πρωθυπουργού, θέλοντας να αναδείξει και τη σημασία της πρώτης κάλπης, ώστε να μειωθούν οι απώλειες λόγω χαλαρής ψήφου.

Η βάση, λοιπόν, του κόμματος άκουσε από πρώτο χέρι (ομιλίες υπουργών και βουλευτών στις κατά τόπους εκδηλώσεις) ότι οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2023. Πάντως υπάρχει και η πιθανότητα να προκηρυχθούν οι εκλογές πριν ή μετά το Πάσχα (που πέφτει στις 16 Απριλίου), όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης. Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού ίσως γίνουν τότε, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τουριστική περίοδος.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχουν δύο περιοδείες τον μήνα, αρχής γενομένης του Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι τα μικρομεσαία στελέχη της κάθε περιοχής οφείλουν να είναι σε εγρήγορση αρκετές ημέρες πριν επισκεφθεί την περιοχή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με οδηγό τις δημοσκοπήσεις

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου προς ώρας ασχολούνται με τα τρέχοντα σοβαρά ζητήματα. Πρώτο στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι το τι θα γίνει με τα ενεργειακά προβλήματα και αν τελικά η Ευρώπη καταλήξει σε μία κοινή γραμμή, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φυσικά μία ευρωπαϊκή λύση στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του Οκτωβρίου θα σημάνει και μία σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Δηλαδή θα μπει φρένο στις ανατιμήσεις, οπότε θα μπορούν οι πολίτες να ελπίζουν σε ένα καλύτερο χειμώνα. Άρα και η κυβέρνηση θα αποφύγει πιθανές αναταράξεις.

Εξάλλου και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες, παρά την όποια δυσαρέσκεια, παρά την αγωνία τους για το τι μέλλει γεννέσθε. Και βέβαια η ικανοποίηση υπάρχει και από το γεγονός ότι η υπόθεση των υποκλοπών περνά, σταδιακά, σε δεύτερη μοίρα και γι’ αυτό το επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι «έχει περάσει τον κάβο».

Πολλά στελέχη είναι ήδη ετοιμοπόλεμα στο πλευρό του πρωθυπουργού, ωστόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να έχει δίπλα του όλους όσοι του είναι απαραίτητοι, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πρώτη εκλογική μάχη της απλής αναλογικής. Εάν η πρώτη εκλογική μάχη στεφθεί με επιτυχία, τότε θα υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για να κερδηθεί η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Μία αλλαγή στην ομάδα

Το βασικό τιμ που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις για εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη έχει υποστεί μόνον μια αλλαγή, όταν ο Γιάννης Μπρατάκος αντικατέστησε τον Γρηγόρη Δημητριάδη μετά το γνωστό θέμα των παρακολουθήσεων. Βέβαια ο κ. Δημητριάδης θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού, χωρίς δημόσιεςεμφανίσεις.  Μαζί με τον νέο υφυπουργό, το επιτελείο που προτείνει πολιτικές και πρόσωπα στον πρωθυπουργό αποτελείται:

Κατ’ αρχάς σημαίνων ρόλο έχει ο εδώ και χρόνια στενός του συνεργάτης Θανάσης Νέζης, ο οποίος λαμβάνει βιογραφικά υποψηφίων κι έχει άποψη σε ό,τι αφορά στις προτάσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης. Από δίπλα είναι και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μαζί με τον Νέζη και τον Μπρατάκο αποτελούν την τρόικα του κόμματος. Ο Μαρινάκης ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής έχει αναλάβει το κόμμα, ενώ ο Μπρατάκος τους βουλευτές.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι σκιά του πρωθυπουργού σε κάθε έξοδο του από το Μαξίμου είναι η Κύρα Κάπη, η οποία θα συντονίζει τις περιοδείες. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η κ. Κάπη έχει αποφασιστικό λόγο και στον τρόπο που θα λανσαριστεί η όλη προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας. Σημαντικός συνεργάτης της κ. Κάπη είναι ο επανελθών στο πρωθυπουργικό επιτελείο, Έρικ Θανόπουλος Παρκς, ο οποίος θεωρείται ειδικός στην επικοινωνία μέσω των νέων διαύλων (μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.). Στο στενό επικοινωνιακό επιτελείο περιλαμβάνονται ο Χρήστος Ζωγράφος, ο Γιάννης Βλαστάρης και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Σε ειδικό επικοινωνιακό ρόλο θα ενεργοποιηθεί και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναβαθμισμένος ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες του κ. Μητσοτάκη είναι ο ρόλος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη. Η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος αντικαθιστά τους αποχωρήσαντες  Αργύρη Παπαστάθη (παλαιότερα) και Θανάση Μπακόλα (πιο πρόσφατα) από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ειδικό ρόλο θα έχει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος να σημειωθεί είναι από τους παλιότερους συνομιλητές του πρωθυπουργού. Ειδικές αποστολές θα έχει μία ομάδας στελεχών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας ο Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), ή απλά θα ασχοληθεί μόνο με την ειδικότητα του, τις δημοσκοπήσεις.

Από την κομματική πυραμίδα της Νέας Δημοκρατίας, ενεργότερο ρόλο στην εκλογική μάχη θα έχουν ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης, εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος, Νίκος Ρωμανός. Αμφότεροι δεν θα πολιτευτούν, προκειμένου να ανταποκριθούν απερίσπαστοι στο ρόλο τους.

Επίσης «ελεύθερος» θα είναι ο ρόλος του διπλωμάτη και πρώην προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κούτρα, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα