Ισχυρό ράπισμα στον Ταγίπ Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία τροπολογία του Μανώλη Κεφαλογιάννη που καταδικάζει την Τουρκία για την αμφισβήτηση της συνθήκης του Μοντρέ

Με 438 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 128 αποχές υπερψηφίστηκε η «τροπολογία Κεφαλογιάννη» που καταδικάζει τις δηλώσεις της Τουρκίας για απόσυρση από τη Σύμβαση του Μοντρέ και ζητά να καταστεί η συμφωνία κοινοτικό κεκτημένο στα πρότυπα της Συνθήκης της Λωζάννης.

Θυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ είναι μία διεθνής συνθήκη του 1936 που ρυθμίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά του Βοσπόρου και στα στενά των Δαρδανελίων και τα θέματα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Β.Α Αιγαίου, τελώντας εν ισχύ μέχρι και σήμερα με ελάχιστες μικρές τροποποιήσεις.

Πρόσφατα σε μία νέα προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.

Αναλυτικά η τροπολογία που εγκρίθηκε και συμπεριλήφθηκε στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αναφέρει:

«66α. καταδικάζει απερίφραστα τη δήλωση του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συμφώνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί με απλό προεδρικό διάταγμα από τη Σύμβαση του Μοντρέ, μια σημαντική διεθνή συμφωνία που ρυθμίζει την ελεύθερη διεθνή ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου· σημειώνει ότι η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή́ ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των γειτονικών χωρών της Τουρκίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία Κεφαλογιάννη στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και υπερψηφίστηκε από όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου

ΔΕΙΤΕ την παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα