Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Βαθαίνει το ρήγμα που άνοιξε στον κυβερνητικό συνασπισμό για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς η σύγκρουση μεταξύ των εταίρων κλιμακώνεται και μεταφέρεται στη Βουλή. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία μετώπου για την προώθηση της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Κοινοβούλιο, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δίνει οδηγία για «ενταφιασμό» του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και η Ν.Δ. επεξεργάζεται τη στρατηγική της για τη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή.

Η κίνηση των δύο εταίρων, Ευ. Βενιζέλου – Φ. Κουβέλη, προκαλεί έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Ν.Δ. περνά στην αντεπίθεση προαγγέλλοντας την καταψήφιση της πρότασης, ακόμη κι αν αυτή η εξέλιξη τη φέρει για πρώτη φορά να συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο, μάλιστα, προετοιμάζονται για «πόλεμο» στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με στόχο να μην οδηγηθεί ποτέ το σχέδιο Ρουπακιώτη για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η σύγκρουση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, πάντως, δηλητηριάζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που εμφανίζονται οργισμένοι από τη στάση του Μαξίμου και μεταθέτει την επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Ήδη η σύσκεψη των «3» που προγραμματιζόταν για την Πέμπτη τίθεται εν αμφιβόλω, ωστόσο –όπως υποστήριζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού– δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
«Ούτε βήμα πίσω» είναι η εντολή Σαμαρά στα «γαλάζια» στελέχη για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η οποία προαναγγέλλει και την αντίσταση μέχρι τέλους της Ν.Δ. στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η αδιέξοδη συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων «ήταν καταληκτική». Συνεπώς οι τρεις αρχηγοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στο ίδιο τραπέζι για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, το οποίο, κατά τις ίδιες πηγές, «ανήκει πλέον στην Ιστορία».
«Τυχόν αποχή τής Ν.Δ. θα οδηγούσε στην έγκριση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα πολεμήσει για να μη γίνει ποτέ νόμος του κράτους», τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Η μάχη στη Βουλή

Πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου είναι η πρόταση των δύο εταίρων να απορριφθεί από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και να μη φθάσει ποτέ στην Ολομέλεια.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη ενημερωθεί για την κεντρική απόφαση και σχεδόν προεξοφλείται η καταψήφιση της πρότασης, καθώς η Ν.Δ. ορίζει 21 από τα μέλη της, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και –αν συμπλεύσει– ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον 19. Τα υπόλοιπα 10 μέλη της επιτροπής ορίζονται από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Συνεπώς, βάσει των θέσεων που καταγράφονται, θεωρείται σχεδόν απίθανη η συγκρότηση πλειοψηφίας υπέρ του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.
Ακόμη και με την καταψήφιση στην επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείεται μια σύγκρουση με στόχο την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από το κυβερνητικό επιτελείο, επικαλούμενοι τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 91, παρ. 6), αναφέρουν ότι το «μπλόκο» είναι απόλυτο έπειτα από μια καταψήφιση στην επιτροπή. Και αυτό διότι, όπως ορίζεται, μία πρόταση νόμου που δεν εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εάν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος. Στην Ολομέλεια μπορεί να φθάσει μόνο για συζήτηση, αλλά μια τέτοια κίνηση είναι ασυνήθιστη στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Ρωγμή

Η αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δημιούργησε την πρώτη σοβαρή ρωγμή στην τρικομματική κυβέρνηση, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και τις πολιτικές παρενέργειες που αυτό θα έχει.
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαφωνίας είναι το γεγονός ότι όλες οι πλευρές μετά την οξεία αντιπαράθεση επέμειναν στη θέση τους και τράβηξαν τον δικό τους δρόμο, χωρίς να υπολογίζουν ότι ίσως άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.
Ήδη καταγράφηκε το επεισόδιο με την αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Αμοιρίδη από τη ΔΗΜΑΡ, που του… ξέφυγε θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, και του Άδωνι Γεωργιάδη, που του απάντησε ότι η Ν.Δ. δεν εκβιάζεται.
Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλστρομ, σε εκδήλωση του συγγενούς με το ΠΑΣΟΚ γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, να καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Η τρικομματική κυβέρνηση για πρώτη φορά, μετά την ανάληψη της εξουσίας, βρίσκεται με το πιστόλι στον… κρόταφο, για ένα θέμα που δεν θα κριθεί η πορεία της  χώρας, που δεν είναι μνημονική υποχρέωση, αλλά έχει σχέση με τη μικροκομματική αντίληψη των εκλογικών αναγκών που συνδέεται με τη δεξαμενή ψηφοφόρων των κυβερνητικών εταίρων.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν με νόημα  ότι «η προτεραιότητα είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και όχι οι επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ. Αν κάποιοι θέλουν να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση, ας σκεφθούν καλύτερα το κακό που θα προκαλέσουν στη χώρα».

Αδιέξοδα

Πλησιάζοντας στην ημέρα που θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα αλλά και αδιέξοδα που δεν είχε προβλέψει.
Η κυβερνητική κρίση που προκάλεσαν οι χειρισμοί σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αναδεικνύουν την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τη Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όταν απομακρύνονται οι μνημονικές υποχρεώσεις. Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, βρίσκεται σε δύσκολη θέση για ένα θέμα που δεν μπορεί να επικαλεστεί τη χρεοκοπία της χώρας ή τις απαιτήσεις των δανειστών και συνδέεται με την εσωτερική πολιτική ατζέντα των κομμάτων. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και με τον χρόνο να εξαντλείται και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα στα οποία πρέπει να δώσει επείγουσες απαντήσεις.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή του ουσιαστικά είναι «παγωμένη» ενόψει ανασχηματισμού και δοκιμάζεται στα μέτωπα των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο «αντάρτικο», οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς είναι να «παγώσει» τον ανασχηματισμό περιορίζοντας τη πιθανότητα επέκτασης προβλημάτων τύπου Ρουπακιώτη.
Αυτό που λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις Βενιζέλου-Κουβέλη, κάτι που σημαίνει είσοδο περισσότερων πολιτικών στελεχών τους στην κυβέρνηση, με κίνδυνο να επαναληφθούν και σε άλλους τομείς ανάλογα γεγονότα όπως αυτά με το αντιρατσιστικό.
Αυτή η άποψη άρχισε να ενισχύεται μετά τις πληροφορίες που καταφθάνουν στο Μαξίμου, ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει αποφασίσει να τα παίξει «όλα για όλα» και να κοντράρει τον Αντώνη Σαμαρά, σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ και να μην πέσει κι άλλο στις δημοσκοπήσεις.

M.K.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα