Ισπανία: Συνελήφθη ο ιστορικός ηγέτης της ΕΤΑ

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια

Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια συνελήφθη ο ιστορικός ηγέτης της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα.

Ο Μπενγκοετσέα είχε διαφύγει από την Ισπανία το 2002 και εκ τότε καταζητούνταν σε όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνα των Αρχών στη Γαλλία όμως, βρέθηκε και συνελήφθη, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Γνωστότερος ως Χοσού Τερνέρα, ο πρώην πολιτικός ηγέτης της ETA, που σήμερα έχει διαλυθεί έπειτα από τέσσερις δεκαετίες βίαιης δράσης, συνελήφθη στο Σαλάνς των γαλλικών Αλπεων, έπειτα από επιχείρηση που συντονίστηκε με την συνεργασία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο ηγέτης της ΕΤΑ διέφυγε το 2002 από την Ισπανία

Η ΕΤΑ ευθύνεται για τον θάνατο 800 ανθρώπων κατά την διάρκεια της εκστρατείας επιθέσεων για την αυτονομία της Χώρας των Βάσκων.

Η ισπανική αστυνομία τον αναζητούσε από το 2002, όταν πέρασε στην παρανομία για να αποφύγει την δίωξη για τον ρόλο του στη επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στην Σαραγόσα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά το 1987.

Ποια είναι η ΕΤΑ

Στη σημαντικότερη πόλη της περιοχής – χώρας των Βάσκων, στη Β. Ισπανία το Μπιλμπάο, περί τις αρχές της δεκαετίας του 1950 κάποιοι Βάσκοι άρχισαν να εκδίδουν μια εφημερίδα με την ονομασία «Ekin» (= εκκίνηση, δράση) που αφορούσε την περιοχή αλλά και που «έσπειρε» τις πρώτες ιδέες για αυτονόμηση. Βέβαια η εφημερίδα αυτή επί εποχής Φράνκο κηρύχθηκε παράνομη και οι εκδότες και οπαδοί της βλέποντας ότι και το δικό τους τοπικό υπερεθνικιστικό πολιτικό κόμμα τους χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια, περί το 1959, αναδιοργανώθηκαν από ομάδα Ekin σε ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία» ΕΤΑ.

Ίδρυση ΕΤΑ

Ιδρύθηκε αρχικά ως οργάνωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βάσκων το 1959 καθώς και για να εξασκήσει αντίσταση ενάντια στη δικατορία του Φράνκο. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε σε παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση, μαρξιστικής ιδεολογίας με στόχο την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των Βάσκων. Της αποδίδονται 800 δολοφονίες, δεκάδες απαγωγές και περί τα 700 μέλη της έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση στην Ισπανία και στη Γαλλία και άλλες χώρες. Το παράνομο κόμμα Μπατασούνα (Batasuna, πρώην Έρι Μπατασούνα, Herri Batasuna) θεωρούνταν το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, ισχυρισμός που όμως το ίδιο το Μπατασούνα το αρνούνταν.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2010 η οργάνωση – που στο μεταξύ είχε αποδυναμωθεί από τον τελευταίο κύκλο συλλήψεων μελών της σε Γαλλία και Ισπανία – ανακοίνωσε μονομερή κατάπαυση πυρός. Πρόκειται για την τρίτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια δέσμευση, καθώς οι προηγούμενες δύο αθετήθηκαν από πλευράς της. Με νέα ανακοίνωση η οργάνωση δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία όμως θεωρείται προς το παρόν μη επαρκής από την Ισπανική κυβέρνηση.

Στις 21 Οκτωβρίου 2011, η ETA ανακοίνωσε την παύση της ένοπλης δραστηριότητας της οργάνωσης.

Η ΕΤΑ έκανε γνωστή στις 2 Μαΐου 2018 με επιστολή με ημερομηνία 16 Απριλίου 2018 σύμφωνα με την οποία “είχε διαλύσει τελείως όλες τις δομές της και τερμάτισε την πολιτική της πρωτοβουλία”

 

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία, ο Χοσού Τερνέρα είναι σοβαρά άρρωστος, ενώ από τον Μάιο του 2018, έχει ανακοινώσει πως η τρομοκρατική οργάνωση διαλύεται οριστικά.

 

Διαβάστε επίσης