ΙΣΡΑΗΛ: Για πέμπτη φορά εκλογές σε 3,5 χρόνια

Η κυβέρνηση στην οποία ηγούντο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, και ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ και ηγέτης του κόμματος Yesh Atid («Υπάρχει Μέλλον»), Γιαΐρ Λαπίντ, μετείχαν συνολικά 8 κόμματα –δεξιά, φιλελεύθερα ως και ένα αραβικό– με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. να είνια εύθραυστη

Πέντε προσφυγές στη λαϊκή ετυμηγορία σε διάστημα 3,5 ετών δεν τις λες και υπόδειγμα πολιτικής σταθερότητας, αλλά αυτές είναι οι βουλές των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο νυν πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ, συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και ηγέτη του κόμματος Yesh Atid («Υπάρχει Μέλλον»), Γιαΐρ Λαπίντ, να διαλύσουν το Κοινοβούλιο και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. «Αφού εξάντλησαν όλες τις προσπάθειες σταθεροποίησης του συνασπισμού, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και (…) ο Γιαΐρ Λαπίντ αποφάσισαν να θέσουν σε ψηφοφορία τον νόμο (διάλυσης του κοινοβουλίου) στην Κνεσέτ την επόμενη εβδομάδα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα και μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα αναλάβει ο Λαπίντ.

Η Jerusalem Post επικαλείται πηγές κοντά στον πρωθυπουργό που λένε ότι ο ίδιος και ο Λαπίντ ήθελαν να προκαλέσουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και όχι υπό την πίεση του αρχηγού της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τον Ιούνιο του 2021 οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, τερματίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυετή διακυβέρνηση του Ισραήλ από τον Νετανιάχου. Η κυβέρνηση στην οποία μετείχαν συνολικά 8 κόμματα –δεξιά, φιλελεύθερα ως και ένα αραβικό– είχε μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εξίσου πολλές ήταν και οι διαφωνίες για σειρά πολιτικών, θρησκευτικών  και άλλων κορυφαίων ζητημάτων, όπως το παλαιστινιακό, γεγονός που οδήγησε σε διαλυτικά φαινόμενα με φυγή βουλευτών και τελικά σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η συμφωνία του Μπένετ με τον Λαπίντ προέβλεπε ότι οι δυο τους θα εναλλάσσονταν κάθε δύο χρόνια στην πρωθυπουργία και ότι ο Λαπίντ θα αναλάμβανε πρωθυπουργός στην περίπτωση που διαλυόταν νωρίτερα η Κνεσέτ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα