Ιστορική η συμφωνία με τα Σκόπια, κύριε Δένδια;

Σε αδιέξοδο η προσπάθεια λείανσης της προεκλογικής ρητορικής του πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις «πλάτες» του ΥΠ.ΕΞ. Πομπέο που ήρθε για τα ελληνοτουρκικά και κατέληξε στο Σκοπιανό  

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στα μέρη μας βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά ουδείς περίμενε ότι μία… ιστορική λεπτομέρεια σε ένα εν πολλοίς κοινότυπο ανακοινωθέν θα έβαζε φωτιά στον δημόσιο πολιτικό διάλογο.

Όλα ξεκίνησαν μετά από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Δευτέρας, όταν το κοινό ανακοινωθέν των ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας και ΗΠΑ αναρτήθηκε αμετάφραστο στις ιστοσελίδες του ελληνικού υπουργείου αλλά και της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το προβληματικό ήταν ότι στο επίμαχο κείμενο γινόταν αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία και χαρακτηριζόταν «ΙΣΤΟΡΙΚΗ».

Η επικών διαστάσεων γκάφα(;) ήταν ένα θεόσταλτο δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει στη Βουλή «συγχαίροντας» την κυβέρνηση για το κοινό ανακοινωθέν και να αναρωτιέται αν «τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή».

Δυστυχώς για την κυβέρνηση τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς όταν έγινε αντιληπτό τι είχε αναγραφεί στο ανακοινωθέν ΔένδιαΠομπέο, δόθηκε εντολή για ορθή επανάληψη του κειμένου (στα αγγλικά) προκειμένου να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός «ιστορική»!

Μικρή σημασία έχουν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που επανήλθαν κάνοντας λόγο οι μεν για «διασυρμό χωρίς προηγούμενο» οι δε για «ιστορική υποκρισία». Η ουσία πρέπει να αναζητηθεί στο αν στην κυβέρνηση έκαναν όντως ένα (σοβαρότατο) λάθος ή αν πρόκειται για μία προσπάθεια να απεγκλωβιστεί μέσω… Ουάσιγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πάγια ρητορική του κατά της συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρμαχός της ειλικρίνειας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει γαι παράδειγμα να εξηγήσει στο κόμμα του -και μετά στους ψηφοφόρους- γιατί σε μία κομβικής σημασίας επίσκεψη του Μ. Πομπέο στην Ελλάδα, όπου υποτίθεται ότι θα κυριαρχούσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, μας προέκυψε η… πρεμούρα να μιλήσουμε για τα Σκόπια.

Δεν είναι δα και τόσο μακρινές οι δηλώσεις Μητσοτάκη στις 24 Ιανουαρίου του 2019, όπου στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι:

–«Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

–«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα».

Μη έχοντας υπάρξει ούτε ψήγμα ελληνικού βέτο ως τώρα για τα Σκόπια, είναι απορίας άξιο τελικά σε ποιο μοτίβο έχει χαραχτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων. Στο (αόρατο) βέτο που περιγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή σε όσα είπε πριν από λίγες ημέρες στις 16 Σεπτεμβρίου στο Συνέδριο του Economist η αδελφή του και πρ’ωην υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ισχυριζόμενη ότι :

# «Παρ’ ότι δεν υποστηρίξαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρήκαμε από την επανεκλογή Ζάεφ, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ακραίου εθνικισμού στα Βαλκάνια».

# «Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις υποψηφιότητες των δύο χωρών στην Ε.Ε.»

Σημείωση του iapopsi.gr

Μάλλον η βουλευτής κυρία Μπακογιάννη θα πρέπει να ανατρέξει στις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου  

# «Υπάρχει η ευθύνη εκ μέρους των εταίρων μας, να προχωρήσουν όλες αυτές οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η δημοκρατία με πιο σαφή τρόπο, να καταπολεμηθεί η διαφθορά (…)».

Σε κάθε περίπτωση η… μουτζούρα δεν σβήνεται, αφού ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, αντέδρασε λέγοντας στη βουλή ότι «καμία ιστορική συμφωνία δεν υπάρχει για τις Πρέσπες. Μια ύπουλη συμφωνία που ύπουλα δέσμευσε την χώρα ήταν, είναι και θα είναι. Επιζήμια, άθλια και ύπουλη Συμφωνία. Όχι ιστορική».

Έστω κι αν στο τέλος προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι «για εμάς φάρος μας είναι η ξεκάθαρη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε-ούτε εμείς, αλλά κυρίως οι κυβερνώντες-ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές και με την ξεκάθαρη θέση της για το Σκοπιανό, για το οποίο οι ψηφοφόροι της γέμιζαν τις πλατείες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα