Ιστορική πρόκριση του θρύλου με νίκη 2-1 στο Άμστερνταμ επί του Άγιαξ

Με σκόρερ Ζέλσον και Έσε ο Ολυμπιακός στα play offs του Champions League, με επόμενο εμπόδιο Αταλάντα ή Λεβερκούζεν

Ιστορική πρόκριση στα play offs του Champions League πήρε ο Ολυμπιακός με χρυσή νίκη 2-1 επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ. Πλέον ο θρύλος θα βρει στον δρόμο του την Αταλάντα ή τη Λεβερκούζεν με στόχο να περάσει στους «16» της διοργάνωσης.

Ο Ζέλσον Μάρτινς άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες στο 52′ και παρότι στο 69′ ο Άγιαξ απάντησε σε 1-1 μετά από πέναλτι που κακώς δόθηκε μέσω VAR για χέρι του Μουζακίτη και μετατράπηκε σε γκολ από τον Ντόλμπεργκ, ο Έσε πέτυχε με κεφαλιά το 1-2 στο 79′, μετά από κόρνερ του Τσικίνιο.

Έτσι, ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη 18η θέση της βαθμολογίας, με εντυπωσιακό ντεμαράζ στις τελευταίες αγωνιστικές.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κράτησε στον πάγκο τον Τσικίνιο και χρησιμοποίησε τον Ταρέμι στο πλάι του Ελ Κααμπί. Πρόθεση του Βάσκου τεχνικού ήταν να κάνει τον Ολυμπιακό επιθετικότερο. Παράλληλα όμως αποδυναμώθηκε η μεσαία γραμμή.

Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πιέσουν, αλλά τελικά το σύστημα δεν βοήθησε. Ο Άγιαξ πήρε την κατοχή της μπάλας κυριαρχώντας απόλυτα στο νευραλγικό χώρο του κέντρου και άρχισε να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Τζολάκη. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό οι γηπεδούχοι ήταν αναποτελεσματικοί, ενώ στη μία φορά που βρήκαν δίχτυα στο 32΄, ο Ντόλμπεργκ ήταν οριακά εκτεθειμένος.

Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού είχε και πάλι προβλήματα, καθώς οι δραστήριοι Ολλανδοί προκαλούσαν ρήγματα από τις πτέρυγες.

Ο Ζέλσον Μαρτίνς ήταν δραστήριος από την αριστερή πλευρά, αλλά οι συντονισμένες προσπάθειες ήταν περιορισμένες και η μπάλα δεν έφτανε στους προωθημένους. Στην αντίπερα όχθη ο Ροντινέι δεν είχε την απαιτούμενη ένταση.

Ο Έσε είχε και πάλι υψηλά επίπεδα απόδοσης, αλλά δεν είχε βοήθειες στα χαφ από τον Μουζακίτη.

Στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κλάασεν από πλεονεκτική θέση έκανε… τσαφ στέλνοντας την μπάλα πάνω στον Ρέτσο. Ο Ολυμπιακός απείλησε για πρώτη φορά στο ματς στο 13′ με την κεφαλιά του Ρέτσου να καταλήγει στην αγκαλιά του Γιάρος. Οι φιλοξενούμενοι είχαν νέα καλή στιγμή στο 22′ με το μακρινό σουτ του Κοστίνια να φεύγει ψηλά άουτ. Τρία λεπτά αργότερα ο Άγιαξ έφτασε μια… ανάσα από το 1-0, αλλά ο Γκλουκ αστόχησε εξ επαφής! Ο Λορέντσο Πιρόλα αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού από τον αγωνιστικό χώρο στο 27ο λεπτό του αγώνα και ο Ζουλιάν Μπιανκόν πέρασε στην θέση του.

Στο 32’ οι γηπεδούχοι βρήκαν δίχτυα, με τον Ντόλμπεργκ να πλασάρει σωστά στην κίνηση μετά από σέντρα του Γκοντς, με το γκολ όμως να ακυρώνεται για οριακότατο οφσάιντ του Δανού επιθετικού.

Στο 38’ ο Μπιανκόν έκανε μια βαθιά μπαλιά, αλλά ο Ελ Κααμπί δεν μπόρεσε να κοντρολάρει εντός της μεγάλης περιοχής, ενώ στο 43’ ο Ροντινέι έκλεψε και έκανε το γύρισμα, με το εν κινήσει πλασέ του Ταρέμι να σταματά σε αμυντικό. Στο 44’ ο Ντόλμπεργκ έβγαλε μαγική κάθετη πάσα για τον Γκαέι, όμως ο Ορτέγκα τον πίεσε σωστά για να τον ωθήσει στο να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου μαζί με την μπάλα, ενώ στο 45’+1’ ο Γκαέι έκανε το γύρισμα, με τον Ντόλμπεργκ να μην μπορεί να πλασάρει σωστά.

Στην επανάληψη η εικόνα του Ολυμπιακού διαφοροποιήθηκε προς το καλύτερο. Το ντουέτο Ζελσον Μαρτίνς-Έσε ανέβασε ακόμη περισσότερο την απόδοση του και στο 52΄ήρθε το γκολ. Ταρέμι και Ζέλσον συνδυάστηκα άψογα, με τον δεύτερο να βρίσκεται φάτσα με την εστία και τελειώνει ιδανικά τη φάση, κάνοντας το 0-1.

Πλέον οι Πειραιώτες είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους και άρχισαν ν’ απειλούν. Από το 58΄όμως ο Άγιαξ επέστρεψε στο ματς και πίεσε για την ισοφάριση. Αυτή τελικά ήρθε στο 69΄ μ’ εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ντόλμπεργκ. Η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε χέρι του Μουζακίτη δυο λεπτά νωρίτερα με παρέμβαση από το VAR.

O Μεντιλίμπαρ μετά την εξέλιξη αυτή έριξε στο παιχνίδι Ποντένσε και Σιπιόνι. Ο Ολυμπιακός έπαιξε τα ρέστα του και τα κατάφερε. Στο 79΄ σε εκτέλεση κόρνερ του Τσικίνιο, ο προωθημένος Έσε με υπέροχη καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-2, αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το τέλος. Σε αυτό κομβικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση του Ρέτσου στο 86′ ο οποίος απομάκρυνε λίγο πριν η μπάλα περάσει την γραμμή, μετά από μια κεφαλιά του Βέγκχορστ.

Mε λάθη η διαιτησία του Λετεσιέ που ναι μεν ορθά ακύρωσε το γκολ του Άγιαξ στο 32′, αλλά καταλόγισε λανθασμένα το πέναλτι που δόθηκε σε βάρος του Μουζακίτη, το οποίο αποφασίστηκε μετά από VAR Check και on field review. Το χέρι του ποδοσφαιριστή ήταν «κολλημένο».

ΑΓΙΑΞ: Γιάρος, Γκαέι, Σούταλο, Μπάας, Βάινταλ (88′ Νας), Κλάασεν (69′ Μπουνίντα), Ρέχερ, Στερ (69′ Έντβαρτσεν), Γκλουκ (80′ Μόκιο), Γκοντς και Ντόλμπεργκ (Βέγκχορστ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης, Ορτέγα, Πιρόλα (26′ λ. τρ. Μπιανκόν), Ρέτσος, Κοστίνια, Έσε, Μουζακίτης (72′ Σιπιόνι), Ταρέμι, Ελ Καμπί (72′ Τσικίνιο), Ζέλσον (88′ Μπρούνο) και Ροντινέϊ (88′ λ.τρ. Ποντένσε).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα