Ιστορική συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας για την ΑΟΖ

Σε μιας ιστορικής σημασίας διπλωματική συμμαχία προχώρησε η χώρα μας με την υπογραφή της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Δένδιας: Το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις “κόκκινες γραμμές”

“Ιστορική μέρα” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την υπογραφή της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δίκαιο των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων. “Το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές” σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γειτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου” επισήμανε ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας: “Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, και όχι με άκυρες όπως αυτή της Τουρκίας με τον Σάρατζ και με μονομερή κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ. Αποδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο” ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας: “Η Ελλάδα αίρει από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς”είπε και εξέφρασε την ελπίδα “οι Ιταλοί φίλοι μας να περάσουν και φέτος τις διακοπές στη χώρα μας”.

Λουίτζι Ντι Μάιο: Η συνεργασία Αθήνας- Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας

“Είμαι ευτυχής που ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ανοίξει εκ νέου στην Ιταλία τα σύνορα μέχρι το τέλος του μήνα, αίροντας οποιοσδήποτε περιορισμούς για καραντίνα σε Ιταλούς τουρίστες” σχολίασε ο Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας είπε: “Η συνεργασία Αθήνας- Ρώμης είναι στενή και κοινής ωφελείας τόσο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (Συρία, Βαλκάνια κτλ) όσο και στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”.

Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού ο κ. Ντι Μάιο είπε:”Είμαστε ευτυχείς για την απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί για τους Ιταλούς στην Ελλάδα. Ξεχωριστές, ad hoc συμφωνίες δεν θα είναι σύννομες” σημείωσε.

Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας

Στο μεταξύ, η υπόθεση πήρε τις τελευταίες ώρες διαστάσεις θρίλερ καθώς οι προσπάθειες οριστικοποίησης της διακρατικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είχε κλείσει μέχρι την τελευταία στιγμή και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί το ταξίδι Ντι Μάιο στην Αθήνα.

Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν τελικά το βράδυ της Δευτέρας 8 Ιουνίου, αλλά από το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε τηρηθεί συνωμοτικού τύπου σιγή, έως ότου πέσουν οι υπογραφές.

Αλλωστε είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας και απαντάει στην αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ από την Τουρκία και αναμένονται και αντιδράσεις.

Συρίγος: Τι σημαίνει η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Ιταλίας “σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας” σύμφωνα με τον Άγγελο Συρίγο, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2004. Όταν υπεγράφη η αρχική συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία (το ’77) ήταν περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλαμε συμφωνία με γειτονικό κράτος και (η συμφωνία) περνούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι κατά βάση στις οριοθετήσεις χρησιμοποιείται και η μέση γραμμή… Το ίδιο όριο κατά πάσα πιθανότατα έχει οριοθετηθεί και τώρα που λαμβάνει υπόψη του και τα νησιά, τα λαμβάνει όλα. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα έχει απέναντι του τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν αυτή υπογραφεί με το κάλο… Δεν επηρεάζει η συμφωνία με την Ιταλία το τουρκολιβυκό σύμφωνο”, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα