Ιταλία: Δεν παίρνει άλλα F-35, σκέψεις για «ψαλίδισμα» του προγράμματος

«Δεν θα αγοράσουμε κανένα άλλο F-35 και επί του παρόντος εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες για να εξακριβώσουμε αν είναι προς το συμφέρον μας, από οικονομικής άποψης, να περικόψουμε ή να διατηρήσουμε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Ελιζαμπέτα Τρέντα, κόβοντας τον αέρα στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin Corp που ήλπιζε σε επέκταση της συμφωνίας! Τουναντίον, σε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι La 7, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το πρόγραμμα.

Η υπουργός, που προέρχεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, σημείωσε πάντως ότι αν αποφασιστεί η μείωση του προγράμματος ενδέχεται να υπάρξουν “σοβαρές οικονομικές κυρώσεις” για την Ιταλία, κάτι που σημαίνει ότι “η κατάργησή του ίσως θα κόστιζε περισσότερο από τη διατήρησή του”. Επισήμανε επίσης ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας ενώ η Ιταλία επωφελείται από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν το πρώτο από τα 90 μαχητικά που έχουν παραγγείλει προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο τους που σήμερα αποτελείται από Panavia Tornado, AMX και AV-8B Harrier.

Διαβάστε επίσης