Ιταλικά “τείχη” στέλνουν τους μετανάστες στην Ελλάδα

Αφιλόξενος τόπος αναμένεται να γίνει η Ιταλία για τους μετανάστες. Η χώρα αντιμετωπίζει παρόμιο πρόβλημα με την Ελλάδα αν και σε μικρότερο βαθμό λόγω και του μεγέθους της. Μόνο που πλέον ακόμα και αυτό δεν φαίνεται να είναι ανεκτό από την νέα κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις του γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, πριν και μετά την ορκωμοσία αποτυπώθηκε εκ νέου ο ξενοφοβικός λόγος του ακροδεξιού κόμματος ενάντια στους μετανάστες.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι θα κάνει πράξη την προεκλογική του υπόσχεση για απέλαση περίπου 500.000 ανθρώπων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μάλιστα, σημείωσε ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης του θα είναι να «στείλει σπίτι τους» τους μετανάστες.

«Ήδη μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών. Του είπα ότι πρέπει να προσέξουμε αυτά τα πέντε δισ. που ξοδεύουμε για να υποδεχόμαστε μετανάστες. Μου φαίνονται πολλά και μπορούν να περικοπούν» είπε νωρίτερα σε ομιλία προτού να ορκιστεί.

Στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε και πάλι σήμερα Δευτέρα μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Rtl 102,5.

«Η Ιταλία δεν μπορεί να μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό. Θα εργασθούμε για να ευαισθητοποιήσουμε τις γειτονικές χώρες», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να αυξήσει την αίσθηση ασφάλειας των Ιταλών» και ότι «ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία, ο γραμματέας της Λέγκα τόνισε ότι «η ιταλική οικονομία θα μπορούσε μόνο να ωφεληθεί από καλές σχέσεις με την Ρωσία» διότι «ο εχθρός, αυτή την στιγμή, είναι η ισλαμική τρομοκρατία και όχι ο επεκτατισμός της Ρωσίας».

Παράλληλα, με tweet του, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης, αναφερόμενος πάντα στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, τόνισε: «ή η Ευρώπη θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε την ασφάλεια στην χώρα μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε άλλες οδούς».

Σε σχέση, τέλος, με τις πρώτες κινήσεις του, ο Ματέο Σαλβίνι έκανε γνωστό ότι «θα εργαστεί για να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές πρωτοβουλίες ελέγχου, απομάκρυνσης και απέλασης».

Η στάση αυτή γεννά ανησυχία στην Αθήνα καθώς αν κλείσει και αυτή η δίαυλος για τους μετανάστες τότε η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα εισόδου στην ΕΕ οπότε αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Τουρκίας η οποία προς το παρόν κρατά στα εδάφη της εκείνους που αναζητούν το ευρωπαϊκό όνειρο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα