Ήταν πολλά τα λεφτά και οι υποσχέσεις

Θεωρήθηκε η μάχη των… μαχών από τους διαιτητές και βοηθούς της Super League 1.

Οι ανακοινώσεις σε βάρος τους, οι επιθέσεις, το φρούτο των μηνύσεων και αγωγών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα, ώστε να εξαγγελθεί αποχή από τις όποιες υποχρεώσεις τους μέσω της διαδικασίας των κωλυμάτων.

Το κάστρο ωστόσο έπεσε πολύ γρήγορα και μάλιστα από… μέσα. Οι διεθνείς διαιτητές ήταν αυτοί που πρώτοι έκαναν την κωλοτούμπα και οδήγησαν στην ανατροπή των δεδομένων.

Αυτή τη φορά οι διαιτητές δεν άντεξαν ούτε μία αγωνιστική. Έμειναν στα βαριά λόγια και τις φανφάρες όπως αποδείχτηκαν.

Οι διαιτητές και βοηθοί της πρώτης κατηγορίας, στην ψηφοφορία που έγινε –αν έγινε– την Πρωτοχρονιά, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να άρουν την απόφαση για αποχή που είχαν λάβει και εκφράστηκε μέσω κωλυμάτων, που έστειλαν στο σύνολό τους, με διάρκεια μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Ρόλο στην αλλαγή στάσης τους έπαιξε η επιστολή του Τάσου Σιδηρόπουλου και τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν σε αυτήν, τα οποία φαίνεται να ενστερνίστηκε η πλειοψηφία των διαιτητών.

Ο διεθνής διαιτητής, Τάσος Σιδηρόπουλος, με παρέμβασή του υποστηρίζει ότι η αποχή δεν είναι προς όφελος των διαιτητών και προτείνει την άρση της. Ο Σιδηρόπουλος ανήκει σε μια Ένωση, της οποίας ο πρόεδρος είναι φιλικά προσκείμενος στον Ιβάν Σαββίδη.

Ο Παναγιώτης Διακοφώτης, πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου, είχε επανεκλεγεί έναν χρόνο πριν στο ύπατο αξίωμα της Ένωσης ως ο μοναδικός υποψήφιος. Είναι ο παντοκράτορας στη Ρόδο, νησί του Σιδηρόπουλου, κι έχει πολύ ξεχωριστή σχέση μαζί του.

Η απόφαση για αποχή των διαιτητών ήταν ομόφωνη. Συνεπώς σε αυτή συμμετείχε και ο Σιδηρόπουλος που είχε το περασμένο καλοκαίρι αποσυρθεί από την ηγετική ομάδα του άτυπου οργάνου των διαιτητών. Όμως το… μελέτησε καλύτερα το πράγμα. Και διαπίστωσε ότι η αποχή δεν συμφέρει κανέναν.

«Σίγουρα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σας καλώ όμως να σκεφτείτε τελικά η αποχή ποιον συμφέρει. Αυτόν που κάνει προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων ή αυτόν που κάνει προσπάθεια για να γίνει η αποχή.

»Πολλές φορές μια ενέργεια φέρνει χειρότερα αποτελέσματα από αυτό που τη δημιουργεί! Η άποψή μου είναι να αρθεί η αποχή, να δοθεί ένα περιθώριο σ’ αυτούς που κάνουν προσπάθεια για εξεύρεση λύσεων και ένα ποσοστό από τα έσοδα της 17ης αγωνιστικής να δοθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό».

Πρωτοπόρες απόψεις που προφανώς δεν είχε σκεφτεί ή μελετήσει άλλος διαιτητής μέχρι τη στιγμή που γραφόντουσαν! Έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη μεγάλη κωλοτούμπα. Ξεχάστηκαν κι επιθέσεις και μηνύσεις και ανακοινώσεις.

Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;

Με την εξέλιξη της πορείας της αποχής, έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες για το ποιος κυβερνάει τη διαιτησία. Έβαλαν μπροστά τους ξένους, τη FIFA, την UEFA, τον Περέιρα, για να μπορούν να κινηθούν πιο άνετα.

Αποδείχθηκε όμως περίτρανα πως αυτοί που πρωτίστως επηρεάζουν τους διαιτητές είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος και οι πρόεδροι των Ενώσεων. Αυτοί που επικοινωνούσαν μαζί τους για να μάθουν πώς είναι η πολύτιμη υγεία τους και σε τι ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται.

Δεν είναι τυχαία η πεποίθηση που υπήρξε από τον Βαγγέλη Γραμμένο για την… έκβαση της υπόθεσης:

«Θέλω να πιστεύω ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει, σεβόμενος όμως τη διαδικασία που ακολουθεί το άτυπο όργανο των διαιτητών, την ανταλλαγή δηλαδή των email και των συναφών, θα ήθελα να μείνω σε αυτό, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω κάτι άλλο, και για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις και οτιδήποτε άλλο που θα δυσχεράνει το έργο των διαιτητών. Είναι μία διαπίστωση, και μπορεί ο καθένας να την ερμηνεύσει, όπως θέλει».

Η ερμηνεία που δίνεται είναι.. απλή. Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Λίγο μετά τη διαπίστωση του προέδρου της ΕΠΟ, ήλθε η δικαίωση. Η λύση της αποχής.

Ακόμη και μετά τη συνάντηση που είχε γίνει οι Παπαπέτρου, Τζήλος, Ζαχαριάδης, Μπαλτάς και Καρσιώτης, που αποτελούν το άτυπο όργανο εκπροσώπησης των διαιτητών, αν και πήρε εγγυήσεις για την προστασία των διαιτητών, δεν έβλεπε με θέρμη την επιστροφή στην ενεργό δράση.

Οι ΠΑΕ δεν δεσμεύτηκαν ότι θα άρουν τις μηνύσεις, ώστε να δοθεί το πάτημα για να μεταστραφεί η άποψη των διαιτητών. Το παρασκήνιο έδρασε και δικαιώθηκε.

Ως διά μαγείας υπήρξε αντιστροφή τάσης και κάποιοι διαιτητές όπως οι Ευαγγέλου (Αθηνών), Τζήλος (Λάρισας) πρωτοστάτησαν στις επικοινωνίες κυρίως με βοηθούς, προκειμένου να σπάσει η αποχή.

Ένας από τους λόγους που ήταν να γίνει αποχή, οφείλονταν στην ανακοίνωση της ΚΕΔ που… φωτογράφιζε ότι θα τιμωρηθούν ο πρώτος για το ματς Βόλος-Ολυμπιακός αλλά και οι Σκουλάς (Θεσσαλίας), Τζήλος για το Λαμία-ΑΕΚ! Το τι τελικά θα γίνει θα φανεί στους ορισμούς, καθώς οι διαιτητές που έπρεπε να πάνε σπίτι τους, όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να ζουν και να βασιλεύουν.

Την παραμονή του νέου χρόνου, το μεσημέρι, το «όχι» στην αποχή ήταν μονοψήφιο. Το βράδυ έγινε πλειοψηφία. Το πώς; Άγνωστο. «Η πλειοψηφία αποφάσισε να αρθεί η απόφαση για αποχή», ανέφερε το μέιλ που έλαβαν το βράδυ της Τρίτης οι διαιτητές. Ποια πλειοψηφία; Ποια αμετάβλητη διαδικασία;

Οι πρωτεργάτες της κωλοτούμπας θα έχουν αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στο… άθλημα;

Είναι πολλά τα λεφτά

Η διαιτησία μπορεί να αποτελεί τον νούμερο ένα λόγο της αναξιοπιστίας των εθνικών μας διοργανώσεων, καθώς συχνά αλλοιώνει αποτελέσματα, αλλά οι διαιτητές, οι βοηθοί, οι παρατηρητές και οι υπεύθυνοι σε όλες τις κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου ανά παιχνίδι, αμείβονται επαγγελματικά.

Μάλιστα, υπήρξε αύξηση στις απολαβές του βοηθού διαιτητή της Super League 1 από τα περίπου 500 ευρώ μικτά στα 1.000 ευρώ, ενώ ανέβηκε και η αμοιβή του τέταρτου στα 500 ευρώ. Πλέον οι μικτές αμοιβές των διαιτητών την τρέχουσα περίοδο έχουν καθοριστεί ως εξής:

SUPER LEAGUE 1

Διαιτητής: 2.000 ευρώ, Α’ Βοηθός; 1.000 ευρώ, Β’ Βοηθός: 1.000 ευρώ, 4ος: 500 ευρώ, Παρατηρητής: 500 ευρώ, VAR: 1.000 ευρώ, AVAR: 500 ευρώ.

SUPER LEAGUE 2

Διαιτητής: 1.000 ευρώ, Α’ Βοηθός: 500 ευρώ, Β’ Βοηθός: 500 ευρώ, 4ος: 250 ευρώ, Παρατηρητής: 250 ευρώ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ SUPER LEAGUE 1-SUPER LEAGUE 1

Διαιτητής: 2.000 ευρώ, Α’ Βοηθός; 1.000 ευρώ, Β’ Βοηθός: 1.000 ευρώ, 4ος: 500 ευρώ, Παρατηρητής: 500 ευρώ, VAR: 1.000 ευρώ, AVAR: 500 ευρώ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ SUPER LEAGUE 1-SUPER LEAGUE 2

Διαιτητής: 1.500 ευρώ, Α’ Βοηθός; 750 ευρώ, Β’ Βοηθός: 750 ευρώ, 4ος: 375 ευρώ, Παρατηρητής: 375 ευρώ, VAR: 1.000 ευρώ, AVAR: 500 ευρώ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ SUPER LEAGUE 1-FOOTBALL LEAGUE

Διαιτητής: 1.000 ευρώ, Α’ Βοηθός: 500 ευρώ, Β’ Βοηθός: 500 ευρώ, 4ος: 250 ευρώ, Παρατηρητής:  250 ευρώ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ SUPER LEAGUE 1-Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Διαιτητής:  500 ευρώ, Α’ Βοηθός:  250 ευρώ, Β’ Βοηθός:  250 ευρώ, 4ος: 125 ευρώ, Παρατηρητής: 125 ευρώ.

Με τέτοιου είδους απολαβές η αποχή ήταν εύκολο να σπάσει. Ειδικά από τους… μεγάλους που έδειξαν τον τόνο. Γιατί όταν το ματς της μεγάλης κατηγορίας πληρώνεται 2.000 ευρώ, όσα δηλαδή ένας καλός μηνιαίος μισθός, τότε κανείς δεν κλοτσάει την τύχη του.

Μάλιστα, στα διεθνή παιχνίδια που συμμετέχουν οι εκλεκτοί κάθε χώρας πέφτουν πεντοχίλιαρα και άνω. Αυτοί λοιπόν που κάνουν καριέρα, όλα τα υπολογίζουν. Οι απολαβές του Σιδηρόπουλου, για παράδειγμα, από τη διαιτησία σε μια σεζόν, εκτοξεύονται λόγω της παρουσίας του σε αγώνες Champions League, αλλά και εθνικών ομάδων.

Με τον πολύ μικρό αριθμό διαιτητών που έχει επιλέξει ο Περέιρα για τη Super League 1, μεγαλώνει ο αριθμός των αγώνων στους οποίους συμμετέχει, είτε είναι πρώτος, είτε τέταρτος, είτε στο VAR, και τα χρήματα που πέφτουν είναι πολλά, πάρα πολλά. Με τα πλέι οφ η σεζόν μεγάλωσε και αντίστοιχα το… κίνητρο.

Χάθηκαν οι… έτοιμοι ορισμοί

Μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των διαιτητών στην ΕΠΟ κυκλοφόρησε έντονα η φήμη ότι ο Περέιρα θα ανακοινώσει ορισμούς, είτε αποφασίσουν αποχή, είτε όχι.

Την πληροφορία προώθησε ένας από τους πέντε που ήταν παρόντες στο ραντεβού. Πήρε φωτιά το τηλέφωνό του, προσπαθώντας να πείσει – φοβίσει συναδέλφους του, να αλλάξουν την απόφαση για αποχή. Τον πέτυχε τον σκοπό του και η διαδικασία εξελίχθηκε σε φιάσκο!

Οι… έτοιμοι ορισμοί άργησαν και με το… παραπάνω ν’ ανακοινωθούν. Πολλοί όμως τσίμπησαν και η πλειοψηφία αποφάνθηκε: Αποχή τέλος.

Το πόσοι ήταν υπέρ ή κατά το κρατούσαν οι υπεύθυνοι ως επτασφράγιστο μυστικό. Η κάλπη –ή μάλλον τα κινητά του Σιδηρόπουλου και του Παπαπέτρου– ουδείς ξέρει τι βγάζει. Ουδείς, εκτός από τους διαιτητές.

Ξένοι σε ΚΕΔ και VAR

Στην επόμενη μέρα της ελληνικής διαιτησίας ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου, βλέπει μόνο ξένο αρχιδιαιτητή στη θέση του Περέιρα. Ο έμπειρος παράγοντας βλέπει τα προβλήματα που υπάρχουν και αποφάνθηκε:

«Στην ΚΕΔ πρέπει να είναι ξένος ο πρόεδρος. Και στην εκπαίδευση του VAR. Δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτής VAR ο Κουκουλάκης, που δεν είχε με το VAR καμία σχέση και δεν το κατέχει».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα