Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθε και ο Κούλογλου κι έδεσε το γλυκό

Εδώ και πολύ καιρό στην Κουμουνδούρου είχαν κυκλώσει στο ημερολόγιο το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεπτόταν την 85η ΔΕΘ και θα ανέλυε στους πολίτες το σχέδιό του, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά το όραμά του για τη μετά πανδημία εποχή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όλα ήταν σχεδιασμένα κατά τη ΣΥΡΙΖΑϊκή λογική. Ο Τσίπρας θα έταζε λαγούς με πετραχήλια, όπως είχε κάνει και με το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014. Επίσης, θα έταζε όπως και τότε διαγραφή χρέους. Όλα αυτά τα είπε. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως επικεφαλής της Προοδευτικής Διακυβέρνησης που θα την απαρτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα τρία, τέσσερα ή και πέντε κόμματα θα προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις. Και φυσικά, για να μην ξεχάσει τις συνήθειές του, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο με έναν νόμο κι ένα άρθρο.

Επίσης στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ανέμεναν και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του φθινοπώρου, ελπίζοντας σε άνοδο. Τελικά, τζάμπα η αναμονή. Ουδεμία αλλαγή στη διαφορά των δύο κομμάτων, και όπως εκτιμούν πλέον οι αναλυτές «δεν γυρίζει το ματσάκι» σε ό,τι αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές, ειδικά εάν διεξαχθούν πρόωρα. Δεν είναι μόνο η διψήφια διαφορά των δύο κομμάτων, είναι και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που προκαλούν δυσαρέσκεια και απογοήτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ναι μεν έχει απώλειες η κυβέρνηση και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η αμφιβολία των πολιτών για τις κυβερνητικές δράσεις, όμως ανάλογη είναι και η δυσπιστία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις έχει περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι οι ανεμβολίαστοι και οι ψεκασμένοι βρίσκονται πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και η ρετσινιά για το κόμμα των ανεμβολίαστων που κόλλησε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ σημαντική, καθώς του μειώνει τις προσδοκίες για να προσελκύσει τη μεσαία τάξη, η οποία αποτελείται από μετριοπαθείς και λογικούς ανθρώπους. Κι εδώ οι αιτιάσεις των ανεμβολίαστων, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τη λογική. Και βέβαια όλοι κατανοούν την τεράστια ζημιά που έχει κάνει ο Παύλος Πολάκης με όλες τις ανοησίες που έλεγε και ως ιατρός για τα εμβόλια. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν και χαϊδεύουν τους ανεμβολίαστους γιατρούς, που αρνούνται την υποχρεωτικότητα και απαιτούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία δίχως εμβόλια.

Ακούν Τσίπρα και τρέχουν

Όλα αυτά τα υπολογίζουν οι πολίτες και γι’ αυτόν τον λόγο ακούν ΣΥΡΙΖΑ και τρέχουν να γλιτώσουν. Και αυτό φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Όπου ουδείς έδωσε σημασία στα όσα έταξε ο κ. Τσίπρας, τον οποίο η πλειοψηφία του λαού τον αντιμετωπίζει ως πολιτικό της εποχής του Μαυρογιαλούρου. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα από όσα υποσχέθηκε δεν πρόκειται να υλοποιήσει εάν εκλεγεί. Το έχει ξανακάνει δίχως συστολή. Οπότε τώρα που έχει και το know how της παραπλάνησης του λαού, τάζει με μεγαλύτερη ευκολία ό,τι του κατέβει στο μυαλό. Πάλι καλά που δεν υποσχέθηκε να πάει θάλασσα στο Καρπενήσι.

Όμως το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η θέση του Στέλιου Κούλογλου. Όχι αυτή για τα περί ισοπαλίας στη ΔΕΘ, αλλά στο ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη εάν επιθυμεί πραγματικά την Προοδευτική Διακυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω και να δεχτεί τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων για πρωθυπουργό εκ των προσωπικοτήτων. Εκεί εξάλλου εστίασε και ο Παύλος Πολάκης στην απάντησή του στον Κούλογλου, όπου τον συμβούλευε να αφήσει την πολιτική και να επιστρέψει στη δημοσιογραφία. Και βέβαια όλοι κατανοούν ότι ο Πολάκης εκτελούσε εντολές.

Όμως η ζημιά έχει ήδη γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ακυρώθηκε σχεδόν εν τη γενέσει της η κριτική που άσκησε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης αναδεικνύει τα προβλήματα που έχει το επιτελείο του Τσίπρα στην επικοινωνία. Και ναι μεν στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου εδώ κι ένα χρόνο αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της ηγεσίας. Όλα ξεκίνησαν στην περσινή ΔΕΘ (που λόγω πανδημίας διοργανώθηκε ως οικονομικό φόρουμ). Η ιστοσελίδα του κ. Κούλογλου, το tvxs.gr, δεν έλαβε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και ακολούθησε ένα ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο: «Μετά τη λίστα Πέτσα και λίστα ΣΥΡΙΖΑ;»

Από τότε κόπηκε η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Κούλογλου. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το ζεύγος Κούλογλου ήταν στην προσωπική παρέα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδρομές στην Αίγινα.

Όμως ο ευρωβουλευτής δεν σταμάτησε εκεί. Υπήρξαν κι άλλες παρεμβάσεις. Προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Κούλογλου προειδοποιούσε το επιτελείο του κόμματος ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει τη σημερινή του αδιέξοδη πορεία, θα πάψει να αποτελεί εναλλακτική λύση και κάποιος άλλος κομματικός σχηματισμός, μοιραία, θα καλύψει το δικό του κενό. Στην ιστοσελίδα του αρθρογραφούν συχνά-πυκνά εκπρόσωποι της ομάδας των «53», με κριτική διάθεση προς την προεδρική φρουρά, αν όχι και προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Τελικά οι δύο άνδρες (Τσίπρας-Κούλογλου) μίλησαν τηλεφωνικά σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει στον ευρωβουλευτή ότι εάν δεν ανασκευάσει τη δήλωσή του για ισοπαλία, τότε θα ακολουθήσει τον δρόμο του Σταύρου Κοντονή, δηλαδή θα διαγραφεί. Ο Κούλογλου τελικά υπέκυψε, έκανε την αναδίπλωσή του και όλα βαίνουν καλώς, όπως δηλώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ή δεν είναι έτσι; Ήδη από το περιβάλλον τού επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, διαρρέεται ότι ο Κούλογλου έχει τελειώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ούτε στις ευρωεκλογές, ούτε στις εθνικές εκλογές. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Παπαδημούλης και Κούλογλου δεν θέλουν ο ένας να βλέπει τον άλλον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα