Ήθελαν εκλογές τον Απρίλιο, αλλά…

Γιατί δεν προχώρησε –για την ώρα τουλάχιστον– το προχωρημένο σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να ζήτησε από τους επιτελείς του να θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό συναγερμό για τις 14 ή τις 21 Απριλίου

Με την «ταφόπλακα» –όπως χαρακτηρίζεται από τους αντιφρονούντεςτου Μακεδονικού να πέφτει χθες Παρασκευή με την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το κυβερνών κόμμα βάζει μπρος το σχέδιο ανάστασής του από τα δημοσκοπικά Τάρταρα. Πώς ευελπιστούν στο Μαξίμου να το πετύχουν αυτό; Μεμπαμπούλα και «πάρτα όλα»

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με αφετηρία την έστω και ημερολογιακή-τυπική έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο και τερματισμό την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων έκλεισε ένας κυβερνητικός κύκλος πολιτικής υψηλού ρίσκου για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει ένας άλλος κύκλος, πολιτικής επιβίωσης αυτήν τη φορά. Με όρους κλασικού αθλητισμού, πρόκειται για το βιράζ που καλείται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εμφανιστούν στις εθνικές κάλπες –όποτε κι αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός αυτές να στηθούν– όσο το δυνατόν πιο «ανταγωνιστικοί».

Η παραπάνω φράση περικλείει τρεις «άγνωστους Χ». Ο πρώτος είναι πότε θα αποφασίσει τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Ο δεύτερος αφορά στη μετάφραση του προσδιορισμού «ανταγωνιστικοί». Ο δε τελευταίος σχετίζεται με τα επιχειρήματα που θα βγουν από την προεκλογική φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι να ξαναεμπιστευθούν το νυν κυβερνών κόμμα.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΙΣΩ ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟΛΑΪΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ

«Στήστε κάλπες τώρα

Αν εμπιστευτούμε το πρωτοσέλιδο με το οποίο επέλεξε ο εκδότης του «Ποντικιού» Αντώνης Δελατόλας να βγει η εφημερίδα του στα περίπτερα την περασμένη Πέμπτη, η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών έχει κλειδώσει για την 26η Μαΐου. Πρόκειται για το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η «Α» και που πιστεύουν ακράδαντα και στη Νέα Δημοκρατία ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Η αλήθεια δεν είναι μακριά, αλλά είναι αρκετά περιπεπλεγμένη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α», την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε ένα βήμα πριν ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εθνικές εκλογές. Τη βούλησή του ο πρωθυπουργός την εξέφρασε πρώτα στους στενούς συνεργάτες του που απαρτίζουν το εκλογικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τους επιτακτικά να θέσουν άμεσα το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιέγραψαν, μάλιστα, στην «Α» έναν Αλέξη Τσίπρα δύσθυμο, εξαιτίας της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την περίεργη για τα ελληνικά πολιτικά ήθη μειοψηφούσα πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δώσει λαβή στην αντιπολίτευση για καυστική αντικυβερνητική κριτική. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε ότι η προκήρυξη εκλογών όχι τον Οκτώβριο ούτε τον Μάιο αλλά… χθες θα του προσέφερε διέξοδο-ανάσα από τα σκοινιά στα οποία έχει περιέλθει. Για τους πιο ψαγμένους να πούμε ότι ακόμη και οι ημερομηνίες της 14ης ή της 21ης Απριλίου ακούστηκαν για την εν λόγω εκλογική απόδραση!

Φαίνεται, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν –προσωρινά ή όχι, θα δούμε–, όχι γιατί άλλαξε γνώμη αλλά διότι τεχνικά θέματα (βλ. ψηφοδέλτια, παραβάν, κάλπες κ.λπ.)  ήταν πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να διεκπεραιωθούν στην ώρα τους, ώστε να στηθούν κάλπες πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι ύφαλοι του Οκτωβρίου

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ισχυρή εντός του ΣΥΡΙΖΑ η τάση που επιμένει ότι όσο πίσω πάνε οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα μπορέσουν να αποδώσουν τα φιλολαϊκά νομοσχέδια που είναι στα σκαριά: ρύθμιση των 120 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, προστασία πρώτης κατοικίας, επίλυση των «κόκκινων» δανείων.

Αν, μάλιστα, σε αυτά προσθέσουμε και το αφήγημα για αναίρεση του μέτρου που ήδη έχει ψηφιστεί για τη μείωση του αφορολογήτου, τότε ο Οκτώβριος ενισχύεται ως μια καλή επιλογή χρόνου διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Όμως οι κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλούν αισιοδοξία ότι θα αντέξει το κυβερνών κόμμα μέχρι το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, τα πρώτα γκάλοπ που έχει στα χέρια του το Μαξίμου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι απογοητευτικά. Στην Αθήνα ο υπουργός Νάσος Ηλιόπουλος ούτε στο βάθρο δεν δείχνει να ανεβαίνει. Χάνει από όλους τους συνυποψηφίους του (Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Σοφιανός, Τεντόμας, Κασιδιάρης). Στον Πειραιά ο κυβερνητικός «εκλεκτός» Νίκος Μπελαβίλας κυνηγά το δικό του mission impossible, ενώ ακόμη και στη Θεσσαλονίκη που η Κατερίνα Νοτοπούλου έρχεται προς ώρας δεύτερη, υπάρχει η αίσθηση ότι η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα της ψαλιδίσει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Ανάλογη η κατάσταση και στις περιφέρειες, όπου από τότε που έδωσε το χρίσμα στους δύο ΠΑΣΟΚους, δηλαδή σε Κατσιφάρα (Δυτ. Ελλάδα) και Αρνατουτάκη (Κρήτη), τα δημοσκοπικά ποσοστά τους έχουν πάρει την κατηφόρα. Μάλιστα, οι προερχόμενοι από την Κουμουνδούρου κομματικοί υποψήφιοι βρίσκονται υπό ελεύθεροι πτώση και το βράδυ των περιφερειακών εκλογών το ροζ στον χάρτη θα είναι πολύ… αχνό.

Τα παραπάνω φοβούνται όσοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Μάιο. Ώστε, τουλάχιστον οι πολλές κάλπες να προκαλέσουν μία θεμιτή «σύγχυση» στους ψηφοφόρους και μία ενδεχόμενη τετραπλή ήττα να παρουσιάσει ως ΜΙΑ και περισσότερο διαχειρίσημη ήττα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα