Ιβάν, Δημήτρη, Γιάννη, δυστυχώς… επτωχεύσαμεν

Του Νίκου Συνοδινού

 

Ο Ολυμπιακός συγκρούεται με την Αϊντχόβεν προσβλέποντας σε πρόκριση στους 16 του Europa League, σε μια περίοδο που έχει εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή και τη συμμετοχή του στο Champions League της νέας σεζόν.

Από ’κεί και πέρα, μάχη δίνεται για τα υπόλοιπα τρία ευρωπαϊκά εισιτήρια, καθώς το ένα… πέταξε λόγω του κατήφορου που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Άρης και ο Παναθηναϊκός συνωστίζονται να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή έξοδο. Μόνο που αυτήν τη φορά στον ορίζοντα δεν υπάρχει το Europa League, η διοργάνωση που φιλοξενεί σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον ειδικά από τη φάση των ομίλων και μετά.

Το διακύβευμα είναι πολύ μικρότερο. Οι μάχες που δίνουν και θα δώσουν στη συνέχεια στα play off οι ομάδες που έχουν τα φόντα να παίξουν στην Ευρώπη, θα οδηγήσουν στο Conference League. Στην τρίτη κατηγορία της UEFA δηλαδή. Όσο και αν επιχειρείται επικοινωνιακά ν’ αναδειχθεί η διοργάνωση ότι δεν είναι και για… πέταμα, η νέα διοργάνωση δεν προσφέρει ούτε δόξα, ούτε –το κυριότερο– χρήμα, το οποίο μπορείς ν’ αξιοποιήσεις για ν’ ανέβεις σκαλοπάτια στο μέλλον.

Η Ελλάδα πλέον μετά τις αποτυχημένες παρουσίες των ομάδων μας τα τελευταία χρόνια στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που μετά τον πρωταθλητή της ακολουθεί το… χάος. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και αυτό μας αξίζει όταν ο ένας ευρωπαϊκός αποκλεισμός ακολουθεί τον άλλο και όλοι περιμένουν από τον Ολυμπιακό να μαζέψει πόντους προκειμένου να κερδίσουν και αυτοί κάτι.

Η τρέχουσα περίοδος αποτέλεσε την τελευταία ευκαιρία για τους δευτεροτρίτους του πρωταθλήματος. Και την κλώτσησαν τόσο κυρίως ο ΠΑΟΚ, που είχε τη δυνατότητα να διαγράψει πορεία τόσο αρχικά στο Champions League, όσο και στο Europa League, όσο κατά δεύτερο λόγο η ΑΕΚ, αλλά και ο Άρης. Ήλθαν απρόσμενοι αποκλεισμοί από κατώτερες ομάδες, και να τ’ αποτελέσματα.

Το χαμηλό κίνητρο υποβαθμίζει και τα play off. Ακόμη και η συμμετοχή του πρωτοπόρου σε αυτά δεν σώζει την κατάσταση. Και αυτό γιατί ο Ολυμπιακός με τη βαθμολογική διαφορά που απέκτησε από τους διώκτες του, αλλά και το γεγονός ότι μετά την ήττα απ’ τον Παναθηναϊκό δεν κυνηγά το… αήττητο πρωτάθλημα, δεν έχει λόγο να τα δώσει όλα. Πόσω μάλλον αν έχει και υποχρεώσεις στο Europa League. Ήδη οι Πειραιώτες έχουν αέρα 14 πόντων από τους διώκτες τους. Αλλά και ο έκτος της βαθμολογίας, Αστέρας Τρίπολης, είναι μια κλάση κάτω από το γκρουπ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά δεν έχει τα φόντα να κάνει το κάτι παραπάνω.

Με τα δεδομένα που δημιούργησαν οι ίδιες οι ομάδες, πέτυχαν ν’ ακυρώσουν τα play off και να υποβαθμίσουν το προϊόν τους. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Θοδωρής Καρυπίδης θα υποχρεωθούν άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου κι εκεί στα χαμηλά της Ευρώπης, όποιοι και αν μας εκπροσωπήσουν τελικά, να έχουν κάποιες επιτυχίες.

Από την άλλη, όταν τα έσοδα είναι περιορισμένα από την Ευρώπη, δεν μπορούν να γίνουν ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις, ακόμη και αν υπάρχει ο πακτωλός των χρημάτων. Γιατί τη μία θα πουλήσεις έναν Πέλκα κι έναν Γιαννούλη, την άλλη θα δώσεις έναν Τζόλη, μετά τι θα δώσεις, Ιβάν Σαββίδη, και σε ποιο τίμημα; Γιατί άλλο να έχουν δει τον Τζόλη να σκοράρει στο Champions League ή έστω στο Europa League, και άλλο στο Conference League. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανυπαρξία της Εθνικής ομάδας. Γιατί και οι συμμετοχές σε αυτήν μετράνε στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου. Απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις η Εθνική μας, δεν συνεισφέρει στο κασέ των Ελλήνων παικτών. Τζάμπα θα τον πάρουν τον Πέλκα, τζάμπα τον Γιακουμάκη και μετά θα τους μοσχοπουλήσουν.

Η αλήθεια της Ευρώπης

Η Ευρώπη αποτελεί τον καθρέφτη ισχύος κάθε ομάδας. Γιατί εκεί δεν υπάρχουν ούτε Περέιρα, ούτε Κλάτενμπεργκ. Εκεί δεν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις φιλικά σωματεία, ή αδιάφορες ομάδες. Εκεί, ακόμη και βαθμολογικό κίνητρο να μην υπάρχει, η UEFA έχει φροντίσει με τα χρήματα που προσφέρει για κατάκτηση βαθμών  να μην υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι. Έτσι, προσγειώθηκε ανώμαλα ο ΠΑΟΚ από την Ομόνοια στην Κύπρο, που μπορεί να είχε αποκλειστεί αλλά τον νίκησε. Έτσι πέρασε ο Ολυμπιακός, παρά την εντός έδρας ήττα του από την Πόρτο, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι που είχε εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλο του Champions League δεν χαρίστηκε στη Μαρσέιγ. Τη νίκησε και την καθήλωσε στην τελευταία θέση του γκρουπ, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν το εισιτήριο –ως τρίτοι– για τη συνέχεια του Europa League.

Περιορισμένο λοιπόν το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα, περιορισμένο αντίστοιχα κατάφερε η ΕΠΟ να είναι και το ενδιαφέρον για το Κύπελλο. Μια διοργάνωση που έχει πέσει στα τάρταρα τα τελευταία χρόνια, καθώς από γιορτή του ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε ντροπή του ποδοσφαίρου. Οι εκπλήξεις εκμηδενίστηκαν, καθώς πάντα περνάει ο… ισχυρός, ενώ και οι κληρώσεις της Ομοσπονδίας δεν βγάζουν ντέρμπι, με αποτέλεσμα ούτε από τύχη να μην μπορεί να προκριθεί κάποια μικρομεσαία ομάδα, ώστε και να φθάσει σε μια μεγάλη επιτυχία στην ιστορία της και να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η γοητεία του απρόβλεπτου στο Κύπελλο χάθηκε στον δρόμο των κληρώσεων της ΕΠΟ. Από την επόμενη σεζόν ίσως αλλάξουν τα πράγματα, καθώς το Κύπελλο δίνει το τέταρτο ευρωπαϊκό εισιτήριο στην Ελλάδα. Αν το κατακτήσει μία από τις τρεις πρώτες ομάδες, τότε θα βάλει τον ευρωπαϊκό της μανδύα και η τέταρτη του πρωταθλήματος. Αν όχι, το εισιτήριο παίρνει ο κυπελλούχος που θα έχει τερματίσει από την τέταρτη θέση και κάτω και οι τρεις πρώτοι του βαθμολογικού πίνακα.

Με τα καμώματα και τον ευρωπαϊκό κατήφορο των μεγάλων, ο στόχος να βγει μια ομάδα της Περιφέρειας στην Ευρώπη, όπως ο ΟΦΗ ή ο Αστέρας Τρίπολης που είχαν παρουσίες, απομακρύνεται δραματικά. Αλλά και κάποιες καλές ομάδες, όπως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τύπου Ατρόμητου, μόνο από το Κύπελλο μπορούν να ελπίζουν στο μέλλον να δουν ξανά έστω το Cοnference League. Ουσιαστικά, οι πιθανότητές τους είναι μηδαμινές.

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα

Ποια δεδομένα θα υπάρξουν το καλοκαίρι, μετά τον κατήφορο που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η Ελλάδα, ούσα στη 18η θέση για τη σεζόν 2021/22, θα βγάλει 4 ομάδες στην Ευρώπη, και αυτές θα έχουν ως εξής:

Ο πρωταθλητής θα μπει στον 1ο προκριματικό του Champions League.

Ο 2ος και ο 3ος θα μπουν στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Ο Κυπελλούχος θα μπει στον 2ο προκριματικό του Europa Conference League.

Τρεις ομάδες λοιπόν από το πρωτάθλημα και ο Κυπελλούχος.

Φυσικά, εάν ο Κυπελλούχος Ελλάδας τερματίσει στις πρώτες τρεις θέσεις του πρωταθλήματος, τότε το 4ο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα πάει στον τέταρτο της βαθμολογίας.

Βασική ιδιαιτερότητα είναι ότι ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας θα απαιτηθεί να ξεκινήσει τους αγώνες του από τον 1ο προκριματικό γύρο, δηλαδή κάπου αρχές Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η ομάδα για τον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα. Ως εκ τούτου, η… ελληνική υποχώρηση θα έχει επιπτώσεις και για τον Ολυμπιακό, που θα πρέπει να περάσει περισσότερα εμπόδια σε υψηλό επίπεδο για να βρεθεί ξανά στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Για να είναι έτοιμος, κατακαλόκαιρο μάλιστα, θα πρέπει ν’ αρχίζει νωρίτερα προετοιμασία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Περισσότερα παιχνίδια, μεγαλύτερη διάρκεια σεζόν, «Γολγοθάς» για τους ποδοσφαιριστές.

To ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να απαξιωθεί πλήρως. Το 2003-2004 η Ελλάδα ήταν στην 6η θέση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA και έβγαζε 3 ομάδες στο Champions League! Πλέον συγκαταλέγεται στις ανυπόληπτες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Ολυμπιακός αποτελεί την τελευταία ελπίδα της χώρας να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη της UEFA. H 15η θέση ανοίγει παράθυρο στο Europa League για μια ομάδα μας.

Σχεδιαστικά, το Europa Conference League θα χωρίζεται σε τέσσερις προκριματικούς γύρους, μία φάση ομίλων, μία ενδιάμεση φάση πρόκρισης, τρεις νοκ άουτ γύρους και τον μονό τελικό.

Oι πέντε πρώτες (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία) θα στέλνουν μόνο μία ομάδα στη διοργάνωση. Για τις πρώτες τέσσερις (που στέλνουν και 4 ομάδες στους ομίλους του Champions League) θα είναι η ομάδα που τερμάτισε 6η στο πρωτάθλημα και για την εναπομείνασα αυτή που τερμάτισε 5η.

H Ελλάδα, η οποία καταλάμβανε τη 18η θέση στο φινάλε της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20 και άλλες 33 χώρες (από το 16 έως το 50, πλην του Λιχτενστάιν που εκπροσωπείται από μία ομάδα γιατί δεν διατηρεί εθνική λίγκα), θα πάρουν από τρία εισιτήρια, διότι ταυτόχρονα μειώνονται οι θέσεις τους στο Europa League.

Από δύο ομάδες, τέλος, θα έχουν οι χώρες που κατετάγησαν μεταξύ της 6ης και της 15ης θέσης, όπως επίσης οι τελευταίες πέντε της λίστας. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει ομάδες που δεν έχει δει ή ακούσει ξανά. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Άρη ή του Παναθηναϊκού θα δουν μια… άλλη ποδοσφαιρική Ευρώπη Αυτή του UEFA Europa Conference League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα