Ιβάν: «Οι Πόντιοι θα σώσουν την Ελλάδα»- «Οι Μακεδόνες;» (ρωτάμε εμείς…)

Πατριωτικές, συγκινητικές οι δηλώσεις του Πόντιου επιχειρηματία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά για τη Μακεδονία δεν είπε λέξη κι απαγόρευσε τους ΠΑΟΚτσήδες να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια

Του Χαρίλαου Τουμπιώτη

 

Να σ’ το ξεκαθαρίσω για τον Ιβάν Σαββίδη και τον Πόντο. Ό,τι λέει ο άνθρωπος, το πιστεύει. Για τη θρησκεία, για τις χαμένες πατρίδες, για τη Γενοκτονία, τα πάντα όλα. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό που έζησε ο ποντιακός Ελληνισμός, μάστορα. Αν μπορέσεις να φορέσεις τα παπούτσια ενός Πόντιου, θα δεις όλα. Όλο αυτό το ολοκαύτωμα, γιατί περί ολοκαυτώματος πρόκειται, περιγράφεται χωρίς καμία υπερβολή από γενεά σε γενεά. Δεν χρειάζεται κανένα βιβλίο να περιγράψει τον όλεθρο των Ελλήνων του Πόντου. Όλες αυτές οι εικόνες που έχει ένα μικρό παιδάκι που πάει στο δημοτικό, τις ίδιες έχει και ο πατέρας του, η μητέρα του, η γιαγιά του, η προγιαγιά του.

Οι Πόντιοι, μάστορα, είναι φοβερή ράτσα. Πρώτα η γλώσσα τους που κρατάει ζωντανή την ιστορία τους. Οι υπόλοιποι Έλληνες μαθαίνουνε την ιστορία από τα βιβλία της Ρεπούση. Ότι ο άλλος εθνικός όλεθρος του 1922 στη Μικρασία ήταν ένας συνωστισμός. Μαζεύτηκαν εκεί οι Έλληνες και ανέβαιναν στα βαπόρια να πάνε εκδρομές στη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Μόνο αυτό δεν μας είπε η Ρεπούση και ο Μπίστης από την άλλη, που έλεγε ότι οι Πόντοι επιτέθηκαν στους Τούρκους και αντέδρασαν οι Νεότουρκοι. Φοβερά πράγματα. Η ελληνική ιστορία, μάστορα, σε τρεις γενιές από σήμερα, δεν θα υπάρχει. Ούτε γλώσσα δεν θα υπάρχει. Θα την καταπιούν αυτοί οι φελλοί των πρωινάδικων και των μεσημεράδικων. Είδες κανέναν στην τηλεόραση να μιλάει σωστά ελληνικά;

Ο άλλος είπε ότι ο Καβάφης ήταν δεύτερο όνομα στον Αργυρό. Η άλλη είπε στην τηλεόραση, απατώντας σε σχετική ερώτηση, πράγματα που βάζουμε στο στόμα μας, ότι βάζουμε το αντρικό μόριο. Προβάλλεται το τίποτα. Το φτηνό, το ευτελές, για να μη μείνει τίποτα που να θυμίζει Ελλάδα.

Κι έρχεται ο Ιβάν Σαββίδης και λέει ότι «εμείς οι Πόντοι ενωμένοι, θα σώσουμε την Ελλάδα». Υπάρχει και βίντεο γι’ αυτό. Στα ποντιακά μιλούσε ο Ιβάν. Και το είπε κανονικά. Να σου πω κάτι, μάστορα; Έχει δίκαιο ο Ιβάν. Έτσι είναι. Μόνο στα ποντιακά σπίτια κυκλοφορεί η ελληνική ιστορία από στόμα σε στόμα. Μόνο στο Open TV είχε δίωρα αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τα άλλα κανάλια παίξανε κάτι δηλώσεις της Γιάννας, κάνα-δυο συζητήσεις στο στούντιο και από ’δώ πήγαν κι άλλοι. Μετά, «Survivor» για να ζαβλακωθεί ο λαός με κάτι Τζέιμς και κάτι Ντάφυδες. Για να βρίσκεται διαρκώς σε καταστολή και να μην μπορεί να σκεφτεί για τίποτα. Τι να πεις, ρε, όταν ο άλλος ο μαλάκας του δείχνουν την υδρόγειο και δεν ξέρει πού βρίσκεται η Ελλάδα και σου λέει ότι συνορεύει με την Αυστραλία; Ή όταν κάτι μοντέλες την 28η Οκτωβρίου λένε ότι η Ελλάδα πολέμησε με τους Τούρκους; Ξέφυγα όμως. Για τον Ιβάν σού έλεγα.

Καλά το πάει το έργο ο Ιβάν. Τώρα είναι αυθεντικός που μιλάει έτσι για τον Πόντο. Άπαξ κι έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, θα δείξει. Για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο. Αυτό που είπε ότι οι ενωμένοι Πόντιοι μπορούν να σώσουν την Ελλάδα έχει κι άλλη ανάγνωση, μάστορα. Μήπως θέλει να συσπειρώσει τους Πόντιους και να κάνει κανέναν πολιτικό φορέα; Πολλές φορές υπαινίχτηκαν τέτοιο πράγμα οι Σαββιδοτέχνες. Μήπως, εν ονόματι του Πόντου, θέλει να παίξει παιχνιδάκια ο Ιβάν; Γιατί σ’ το λέω αυτό; Διότι ο Ιβάν, που μιλάει για πατριωτισμό, κρύφθηκε όταν ο κολλητός του, ο Τσίπρας, υπόγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, και έδινε πεσκέσι γλώσσα, όνομα και εθνικότητα.

Στόμα είχε και μιλιά δεν είχε, ούτε άφησε τους ΠΑΟΚτσήδες να τρέχουν σε συλλαλητήρια. Μέχρι και σήμερα που τη λένε «γειτονική χώρα» και όχι Βόρεια Μακεδονία, πάλι τουμπεκί κάνει ο Ιβάν. Έτσι είναι. Αφού το έκανε μια φορά, γιατί να μην το κάνει και δεύτερη, σου λέω εγώ. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει στο μυαλό του. Πολιτικό πρόσωπο είναι ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Δούμα μου φαίνεται ήτανε με το κόμμα του Πούτιν. Δεν μπορεί να πεις ότι ο Ιβάν είναι απλά ένας ρομαντικός του ποντιακού Ελληνισμού. Άπαξ και ασχοληθείς με την πολιτική, γίνεσαι κυνικός. Ο Πούτιν το είπε αυτό, δεν σ’ το λέω εγώ. Να σ’ το κλείσω. Καλά είναι όλα αυτά με τον Ιβάν, αλλά οι Πόντιοι να έχουν και τον νου τους, ότι με όχημα τον ΠΑΟΚ και την ποντιοφροσύνη ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να έχει κι άλλα πράγματα στο μυαλό του. Μονάχος του ο Μάκης Γκαγκάτσης απείλησε να χωρίσει την Ελλάδα στα δύο;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα