Ιβάν: «Πώς το κάνεις, ρε Βαγγέλη;»

Ο Σαββίδης έχει βάλει 159 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, αλλά με τις επιλογές του τον έκανε βαρέλι δίχως πάτο. Με περιουσία μεγαλύτερη και από του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο Ιβάν θέλει να γίνει Μαρινάκης στη θέση του Μαρινάκη, αλλά το ποδόσφαιρο του βγήκε πολύ στραβά

Του Νίκου Συνοδινού

Η αύξηση της περιουσίας του Ιβάν Σαββίδη αναδεικνύει πως είναι πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας. Οι επενδύσεις του έχουν αποτελέσματα, αλλά το όνειρό του να γίνει Μαρινάκης στη θέση του Μαρινάκη στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, όχι μόνο δεν φαίνεται να υλοποιείται, αλλά αντίθετα απομακρύνεται.

Ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει διαπιστώσει πως κάτι κάνει λάθος. Και μπορεί να έχει υπομονή κι επιμονή, αλλά δεν συνηθίζει να χάνει στις επενδύσεις του. Και ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα του έχει προσφέρει μεγάλη χασούρα. Το ποσό που έχει «βάλει» ο ισχυρός άνδρας του δικέφαλου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, φτάνει τα 159 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με την περίφημη λίστα «Forbes», ο μόνος Έλληνας που περιλαμβάνεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του 2021 είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 2.141.

Στη λίστα, ωστόσο, εμφανίζονται και άλλα ελληνικά ονόματα που κατατάσσονται, όμως, στους δισεκατομμυριούχους άλλων χωρών και όχι της Ελλάδα, όπως ο Φίλιππος Νιάρχος (Γαλλία), ο οποίος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει τη θέση 1.111, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (Ελβετία), ο οποίος με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων κατατάσσεται στη θέση 1.362, αλλά και ο Ιβάν Σαββίδης (Ρωσία), που με περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη θέση 1.833. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει, λοιπόν, μεγαλύτερη περιουσία κατά 300 εκατ. δολάρια απ’ τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Για να έχουμε τη μεγάλη εικόνα μπροστά μας…

Ο πρόεδρος και µεγαλοµέτοχος του «∆ικέφαλου του Βορρά», από την πρώτη στιγµή που βρέθηκε στα κοινά της ΠΑΕ, είχε τονίσει πως ο µεγάλος στόχος του σε οικονοµικό επίπεδο είναι να µπορέσει ο ΠΑΟΚ να συντηρείται από τα έσοδά του.

Σε μια εποχή που η πανδημία έπληξε το ποδόσφαιρο, ήταν λογικό τα οικονομικά αποτελέσματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μην είναι τα επιθυμητά. Κάποιοι, όμως, αποδείχτηκαν καλύτεροι τιμονιέρηδες στο κομμάτι αυτό και βγήκαν… κερδισμένοι. Ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να έχει πολλά χρήματα, αλλά όχι για πέταμα. Ψάχνει να βρει λοιπόν τι κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και καταφέρνει, την εποχή που ήταν στη γωνία σε ΕΠΟ και Super League, μειοψηφία στα κέντρα αποφάσεων, να έχει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας και με σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Αυτές που δημιουργούν τα πολυπόθητα μεγάλα έσοδα.

Στην τελευταία γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον περασμένο Δεκέμβριο, αποφασίστηκε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9.900.000 ευρώ με κατάθεση ποσού υπέρ το άρτιο. Επίσης, αύξηση με καταβολή μετρητών 90.000 ευρώ. Από αυτά, τα 4.614.000 ευρώ είναι από κεφαλαιοποίηση χρημάτων που είχαν μπει από την DIMERA και ο Ιβάν Σαββίδης τα μετέτρεψε σε μετοχές.

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ξεπέρασε τα 116 εκατ. ευρώ.

Ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Δημήτρης Πανοζάχος, αποκάλυψε τη σοκαριστική πραγματικότητα:

«Για να αντιληφθείτε τη διαφορά μεγέθους, στη χρήση 2019-20 η ΠΑΕ είχε έσοδα 25.200.000 ευρώ, ενώ στην αμέσως προηγούμενη 46.704.000.

»Οι ζημίες στη χρήση 19-20 έφτασαν τα 26.900.000 ευρώ και καλύφθηκαν από αυξήσεις μ.κ. που έκανε ο κ. Σαββίδης, βάζοντας 28.130.000 ευρώ.

»Μάλιστα, ως επί το πλείστον αυτά τα χρήματα μπήκαν με αυξήσεις υπέρ το άρτιο, που σημαίνει ότι ο κ. Σαββίδης εισπράττει λιγότερη αξία απ’ όσα βάζει και ανεβαίνει η αξία των μετοχών που έχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Η κάθε μετοχή έχει, πλέον, αξία 5 λεπτά, ενώ πριν δεν είχε, ενώ υπάρχουν 18.474.000 ως ίδια κεφάλαια που παλαιότερα ήταν αρνητικά».

Με αυτά τα ποσά τα συνολικά χρήματα που έχει βάλει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ φτάνουν τα 159 εκατ. ευρώ, ποσό ιλιγγιώδες που όχι μόνο δεν βαίνει μειούμενο, αλλά αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Αποδεικνύεται πως οικονομικά η κίνηση που έχει κάνει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ είναι η χειρότερη επένδυση.

Η αποτύπωση της πραγματικότητας αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε μόνο το FFP της UEFA ν’ αντιμετωπίσει, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν μπορεί, σου λέει, να έχω επιτυχίες παντού και στον ΠΑΟΚ να πρέπει να δίνω συνέχεια τεράστια ποσά που δεν πιάνουν τόπο. Και μπορεί εδώ και 14 μήνες στο μακρινό Ροστόφ να μη βλέπει από κοντά τα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΕ, αλλά τ’ αποτελέσματα είναι τέτοια που τον οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης. Η πώληση παικτών μπήκε σε πρώτη προτεραιότητα, ώστε το βαρέλι ν’ αρχίσει σιγά σιγά όχι να γεμίζει, αλλά, τουλάχιστον, να μην αδειάζει.

Λόγω της κακοδιαχείρισης του ρόστερ και των πολλών ακριβών μεταγραφών μπήκε στη ζωή του ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια, το Financial Fair Play (FFP) με την ομάδα να αναγκάζεται ν’ αλλάξει εντελώς πολιτική, όσον αφορά τα έξοδά της, ώστε να μην έχει κυρώσεις από την UEFA.

Τι ακριβώς όμως είναι το FFP, τι ελέγχει και πώς ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο; Το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αποσκοπεί στην αυτάρκεια των ομάδων, η οποία εγγυάται και υγεία στα ταμεία τους. Στόχος της UEFA είναι οι σύλλογοι να επιτύχουν διετή/τριετή κύκλο εργασιών, στον οποίο καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους σε ένα μεγάλο σημείο. Το ετήσιο ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5 εκατομμύρια και οι ΑΜΚ που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό, δηλαδή, φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Έτσι ώστε οι σύλλογοι να μην… ξεφεύγουν τελείως, στηριζόμενοι, αποκλειστικά, στην ισχυρή οικονομική επιφάνεια των μετόχων τους.

Υπολογίζονται ως έσοδα, αυτά από εισιτήρια, δικαιώματα προβολής, χορηγίες και διαφημίσεις, εμπορικές δραστηριότητες και λοιπές λειτουργίες, μεταγραφικά έσοδα, καθώς και έσοδα από εσωτερική χρηματοδότηση. Δεν υπολογίζονται έσοδα από εξωαθλητικές δραστηριότητες ή την πιθανή υπεραξία σε χορηγίες, η οποία υπολογίζεται από την UEFA.

Υπολογίζονται έξοδα για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και υπαλλήλων, μεταγραφικά έξοδα, έξοδα απόσβεσης αξίας ενός παίκτη, έξοδα χρηματοδότησης και μερισμάτων.

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, πλήρωσε πολλά εκατομμύρια για να καλύψει τις οικονομικές ζημιές που προερχόντουσαν από τα διοικητικά λάθη και τις άστοχες επιλογές που έγιναν στο αγωνιστικό τμήμα. Το 2015 ο ΠΑΟΚ είχε 15 εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα, το 2016, αυτό μειώθηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταστροφική τριετία 2017-2019

Αρχικά το 2017 οι «ασπρόμαυροι» έκλεισαν τη χρονιά με ζημιά 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή έκαναν δυνατές μεταγραφικές κινήσεις όπως των Βαρέλα και Πρίγιοβιτς. Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα από την καλή ευρωπαϊκή πορεία και τις πωλήσεις των Γκάρι Ροντρίγκες και Ρόμπερτ Μακ, μείωσαν αισθητά τη… ζημιά.

Το μεγάλο «κραχ» πραγματοποιήθηκε το επόμενο καλοκαίρι. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, ο Ελ Καντουρί και ο Ρέι, ενώ δεν έλειψαν και οι επιλογές τύπου… Λεβέκ. Οι οποίοι στο βάθος του χρόνου του έφεραν συνεχόμενες σπουδαίες αγωνιστικές επιτυχίες (δύο Κύπελλα και το νταμπλ).

Όμως ο αποκλεισμός της ομάδας από την Έστερσουντ εκείνο το καλοκαίρι (πριν έρθουν οι μεταγραφές) και η μη είσοδος στο Champions League, το επόμενο καλοκαίρι (κληρώθηκε στα προκριματικά ως πρωταθλητής με τον Άγιαξ) έφεραν την καταστροφή. Οι ζημιές (Αποτέλεσμα εσόδων-εξόδων λειτουργίας ΠΑΕ) ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ. Εκεί χάθηκε η μπάλα. Το 2019 με εντολή Σαββίδη η κατάσταση μαζεύτηκε, καθώς το καμπανάκι της UEFA χτύπησε δυνατά.

Οι μειωμένες ζημιές των 5,2 εκατομμυρίων αποτέλεσαν τη βάση ώστε το 2020 ν’ ακολουθήσει μια χρονιά εξορθολογισμού. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε κοντά στην τιμωρία αλλά, λόγω της πανδημίας, η UEFA ανακοίνωσε ότι κάθε ομάδα θα έπρεπε να δώσει τον φάκελό της το καλοκαίρι του 2021 και πώς θα υπολογιστούν δύο χρονιές μαζί.

Η πανδημία προσέφερε σανίδα σωτηρίας στον «δικέφαλο». Όμως, οι αστοχίες συνεχίστηκαν. Ο ΠΑΟΚ πήρε ως τεχνικό του διευθυντή τον Όλαφ Ρέμπε με στόχο να πουλήσει και να βγάλει το καράβι σε χρόνο ρεκόρ από τα… παγόβουνα. Βασικός στόχος του ΠΑΟΚ ήταν να παίξει στους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς, όποτε δεν το κατάφερε στο παρελθόν, η κατάσταση ξέφυγε τελείως οικονομικά.

O «Δικέφαλος του βορρά» είχε το καλοκαίρι να καλύψει ένα ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόκριση επί της Μπεσίκτας και η είσοδος, τουλάχιστον, σε γκρουπ του Europa League ήταν αναγκαία για να μπορέσει το κλαμπ να κινηθεί σε λίγο πιο ήρεμους ρυθμούς.

Τελικά, το γεγονός πως το σύνολο τότε του Αμπέλ Φερέιρα «πέταξε» εκτός συνέχειας και την Μπενφίκα, ήταν πολύ βαθιά ανάσα για τον ΠΑΟΚ. Το… όνειρο, όμως, της εισόδου στους ομίλους του Champions League το… φρέναρε η Κράσνονταρ. Η συμμετοχή σ’ αυτήν τη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα έφερνε την απόλυτη αγωνιστική καταξίωση, αλλά και το «σβήσιμο» των οικονομικών προβλημάτων λόγω FFP. Επίσης, η πρόκριση στην φάση των «32» του Europa League θα ήταν μία σπουδαία οικονομική ενίσχυση για τα ταμεία της ΠΑΕ, που όμως δεν επιτεύχθηκε. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πούλησε τον προπονητή του στην Παλμέιρας, πήρε χρήματα, ξεφορτώθηκε ένα μεγάλο συμβόλαιο, αλλά έφερε τον Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός ήταν η φτηνή λύση που θα μάζευε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά. Ωστόσο, ό,τι… πληρώνεις, παίρνεις. Ο αποκλεισμός στους ομίλους του Europa League, λόγω της ήττας απ’ την Ομόνοια στην Κύπρο, ήταν καταστροφικός.

Παρ’ όλα αυτά, η συνολική του ευρωπαϊκή του περιπέτεια του απέφερε περί τα 16,6 εκατ. ευρώ. Αν σ’ αυτά υπολογιστούν τα 7 εκατ. από το τηλεοπτικό συμβόλαιό του με τη Nova και οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε άλλες ομάδες, τα έσοδά του ανήλθαν στα 30 εκατ. περίπου. Παράλληλα, όμως, προχώρησε και σε δύο προσθήκες παικτών: του Αντόνιο Τσόλακ και του Τόμας Μουργκ. Για τον Κροάτη στη Ριέκα (3 εκατ.) και για τον Αυστριακό στη Ραπίντ Βιέννης (2 εκατ.), δόθηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, αν συνυπολογίσουμε τα 40 εκατομμύρια που έπρεπε να καλύψει στις αρχές του καλοκαιριού, τα 30 εκατ. από τα έσοδα και τα 5 εκατ. που δόθηκαν για αγορές, υπολείπεται ποσό γύρω στα 15 εκ. για να βρεθεί ως το καλοκαίρι. Εδώ ήλθε η τονωτική ένεση από την πώληση του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς, καθώς μπήκαν ζεστά 7,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΠΑΟΚ, με τον προβιβασμό των «καναρινιών» στην Premier League, και την ολοκλήρωση της μεταγραφής του διεθνή αριστερού μπακ.

Και δεν είναι μόνο οι πωλήσεις. Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να κάνουν ολικό λίφτινγκ, μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από τα μεγάλα συμβόλαια. Ο Βιεϊρίνια, μετά από μεγάλη περιπέτεια που τον είχε οδηγήσει ακόμη και στην έξοδο, είδε το συμβόλαιό του κουτσουρεμένο. Ο Μαουρίσιο έφυγε και πήγε στον Παναθηναϊκό, γιατί η ομάδα δεν μπορούσε να τον πληρώνει με 1,3 εκατ. τον χρόνο.

Ο Βέρνμπλουμ έλυσε το συμβόλαιό του, ο Μπίσεσβαρ βρέθηκε κοντά στην πώληση, αλλά Αλ Άιν έκανε πίσω, ο Στοχ έφυγε λόγω του μεγάλου του συμβολαίου. Όλα τα μεγάλα συμβόλαια είδαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την πόρτα της εξόδου.

Το θετικό στο όλο γεγονός είναι πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, επειδή αρκετά έσοδα λείπουν από τις ομάδες λόγω του κορωνοϊού, όπως π.χ. τα χρήματα από τις κάρτες διαρκείας και τα εισιτήρια, έχει χαλαρώσει αρκετά τα κριτήρια της. Ενώ θα εξετάσει την τριετία (ως ενιαία) για το FFP, αυτή που αποτελείται από τις σεζόν: 2017-18, 2018-19, 2019-2020 και 2020-2021, δηλαδή μπαίνουν πακέτο δύο χρόνια ως η… τρίτη σεζόν.

Η κατάσταση στον ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Η διαχείριση στις μεταγραφές ήταν από τραγική έως καταστροφική. Γιατί οι επιλογές του Ιβάν στα πρόσωπα που διοικούν κι έχουν την ευθύνη των πάρε-δώσε και της διαπραγμάτευσης των μεταγραφών, απέτυχαν παταγωδώς. Από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν περάσει από την καρέκλα του αθλητικού-τεχνικού διευθυντή της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ επτά διαφορετικά στελέχη. Μετά την παραίτηση του Όλαφ Ρέμπε αναζητείται ο… επόμενος. Ο όγδοος κατά σειρά. Ποιος κάνει τις προσλήψεις και με τι εισηγήσεις; Ο Ιβάν καλείται ν’ απαντήσει καθώς έχει βαρεθεί να διώχνει ή να του φεύγουν.

Ο Όλαφ Ρέμπε αποφάσισε να βάλει τέλος στη συνεργασία του με τους «ασπρόμαυρους» πριν καν τελειώσει η σεζόν. Όπου φύγει-φύγει, δηλαδή.

Ο Γερμανός αθλητικός διευθυντής, αν και είχε συμβόλαιο μέχρι το 2023, υπέβαλε την παραίτησή του και πήγε ν’ αναλάβει τη Νυρεμβέργη. Εκεί θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει καλύτερα και αποδοτικότερα. Με συνεργάτες που έχουν ποδοσφαιρική λογική και όχι άλλα στο μυαλό τους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα