ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Όλα τα «παλτά» στην πίστα

Για να κάνουμε μία σούμα, να δούμε πόσο μπροστά βλέπει ο Ιβάν Σαββίδης, που γράφει κι ο Σταύρακας στο Σαββιδοτεχνείο. Ο Ιβάν ήρθε το 2012 στον ΠΑΟΚ και τον αγόρασε. Μάλιστα. Μέχρι σήμερα που μιλάμε, έχει αγοράσει 100 ποδοσφαιριστές. Και δεν βάζουμε κάτι δανεικούς Λύραντζης και τα ρέστα. Μιλάμε ότι έχει πληρώσει για μια κατοστάρα παίκτες για να κάνει μεγάλο και τρανό τον ΠΑΟΚ. Κι επειδή ξέρει από μπάλα, πρόεδρος στη Ροοστόφ καθώς ήταν, πάει να πει ξέρει πού δίνει τα λεφτά και πότε τα δίνει. Δεν είναι κανένα κορόιδο ο Ιβάν να του τρώνε λεφτά οι μεσάζοντες και οι μανατζαραίοι.

Κι επειδή ξέρει κι από μπάλα, τον κόβει τον παίκτη με τη μία αν κάνει για τον ΠΑΟΚ ή όχι. Ούτε σκάρτο πράγμα παίρνει, ούτε γουρούνι στο σακί. Έτσι είναι. Τώρα, αν στην πορεία οι περισσότεροι του βγήκανε κατιμάδες, δεν φταίει αυτός. Αυτοί οι Άρνεσεν και οι Μίχελ και οι Ρέμπε φταίνε. Κι όχι αυτός που τα ακουμπούσε για να έρθουνε. Αυτός μονάχα πλήρωνε.

Να σ’ το πω στα ίσια. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι σούπερ αποτυχημένος. Τζάμπα λεφτά τού φάγανε και φέρανε ένα κάρο σαπάκια στον ΠΑΟΚ. Ωραίο κοστούμι τού φορέσανε. Και ποιος ξέρει πόσο θα πήγε το μαλλί. Τζάμπα λεφτά πεταμένα.

Και μιλάμε σοβαρά τώρα. Ξέρει ο Ιβάν όλους αυτούς τους 100 που χρυσοπλήρωσε; Με την καμία, σου λέω εγώ. Να τον ρωτήσει κάποιος, δηλαδή, τι γνώμη έχετε για τον Μπογκανό Κουμάλο; Μπορεί να του ρίξει καμία ανάποδη ο Σαββίδης, γιατί θα νομίζει ότι τον κοροϊδεύει. Ή να τον ρωτήσει για τον Μαμέ Τιάμ. Πού να ξέρει, ρε. Ή μήπως για κάποιον Λίαμ Λόρενς της Ιρλανδίας; Μπορεί να τον μπερδέψει με τον Λόρενς της Αραβίας. Πλάκα κάνουμε τώρα;

Κι άμα του κάνουνε την ερώτηση τι λέει για τον Μαδούρο, το μυαλό του Ιβάν θα πάει στον Μαδούρο, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον φίλο του Αλέξη του Τσίπρα. Πού θα θυμάται, τώρα, ότι πλήρωσε για να έρθει στον πάγκο εκείνο το παχουλό το παιδί, ο Χέντβιγκες Μαδούρο, που μόλις έφυγε από την προπόνηση χτυπούσε τρία διπλόπιτα απ’ όλα στην καθισιά. Τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα, μουστάρδα.

Κι από Έλληνες; Ο Ιβάν στα δέκα χρόνια σχεδόν πήρε 17.

Πάρ’ τα ανά χρονιά, μάστορα. Την πρώτη χρονιά στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν πήρε κι έναν Βιβιάν από τη Βραζιλία. Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Τον Κατσουράνη για μανούβρα με τους διαιτητές και να πλακώνεται με τους Ολυμπιακούς, όπως με τον Μανιάτη στην Τούμπα.

Το 2013, ο Ιβάν πήρε έναν Σεκού Ολίσε, έναν Νέτσιντ από την Τσεχία, έναν Αμπντούλ Καμαρά κι ο Θεός να βάλει το χέρι του. Και τον Στοχ, που πατούσε την ουρά του. Τον πήρε δυο φορές μάλιστα. Πήρε, βέβαια, τον Πάμπλο Γκαρσία για τσαμπουκάδες στο γήπεδο. Για τον λαό του ΠΑΟΚ ένα δώρο. Για ΠΑΟΚτσιλίκι. Αλλά και τους καλούς που πήρε, είτε τους πούλησε, είτε τους άφησε να φύγουν. Ο Τζαβέλας είναι ακόμα βασικός στην Εθνική. Ο Λούκας Πέρες έφτασε μέχρι την Άρσεναλ.

Το 2014 ο Ιβάν ξανάβαλε το χέρι στην τσέπη για φοβερούς και τρομερούς παίκτες. Αυτός που έβλεπε μπροστά, δηλαδή. Έχουμε και λέμε. Θυμάται κανένας τι ήτανε ο Μάαρτενς; Ο Γκσπούρνινγκ; Σαν όνομα από καρτούν ακούγεται. Ο Αργεντινός ο Ινσαουράλντε συναγωνιζότανε στους τσαμπουκάδες τον Γκαρσία. Στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, βέβαια. Τώρα, ένας Γκολάσα, ένας Χόσεν κι ένας Ρατ, ο Θεός κι η ψυχή τους. Ούτε η Wikipedia δεν τους αναφέρει κι ο Ιβάν τούς πλήρωσε καλά.

Πάμε παρακάτω. Το 2015 ο Σαββίδης συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Έφερε τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Για τον λαό του ΠΑΟΚ, δώρο μεγάλο. Και κατάντησε ο Βούλγαρος να βαράει τα πέναλτι και τα φάουλ. Από τρέξιμο, τα 100 μέτρα σε ένα λεπτό. Πιο αργός κι απ’ το ριπλέι της τηλεόρασης. Για κράχτη τον έφερε ο Ιβάν, βέβαια, τον χρυσοπλήρωσε, την πάτησε. Μαζί με τον Μπερμπάτοφ έφερε και κάτι Τζάιρο από τη Βραζιλία κι έναν Άντονις από την Αυστραλία. Σαμπό, Λέοβατς, Νομπόα, κανένας δεν τους θυμάται. Πήρε και τον Τσίμιροτ, βέβαια, αλλά για να τον μεταπουλήσει, όπως και τον Γκάρι Ροντρίγκεζ στη Γαλατά. Σωστός ο παίκτης.

Το 2016 ο Σαββίδης έκανε πραγματικά καλές μεταγραφές. Μάτος, Βαρέλα, Τζάλμα, Κάνιας, Σάκχοφ, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τους άφησε να φύγουν. Και δυο πατατιές, έναν Τιάμ κι έναν Μπρκιτς. Όσο για τον τερματζή τον Όλσεν τον Σουηδό, ο ΠΑΟΚ πήρε κελεπούρι και τον έκανε κατιμά. Άχρηστος έφυγε και μετά τον πήρε η Ρόμα και τώρα παίζει στην Έβερτον. Μεγάλα κλάση ο Σουηδός. Άλλη μια παλαβομάρα του Ιβάν. Κι ασχετοσύνη μαζί.

Το 2017 πάλι έκανε καλές μεταγραφές ο Ιβάν, αλλά είπαμε. Τους καλούς τούς παίρνει για να τους διώχνει. Έφερε τον Βιεϊρίνια και τον άφησε στο ψυγείο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα πέρυσι. Πήρε τον Μαουρίτσιο και τον άφησε να φύγει, μακράν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού εφέτος ο Βραζιλιάνος. Πούλησε τον Πρίγιοβτς κι άφησε γυμνό τον ΠΑΟΚ στην επίθεση. Και τον Ενρίκε τον πούλησε και τον Μακ και τον Λημνιό. Για φραγκοδίφραγκα, όχι για τίποτα σοβαρά ποσά. Του φορτώσανε, βέβαια, και παλτά για τον χειμώνα. Ο Ρέι έτρωγε τα γκολ όρθιος. Ένας Ζαμπράνο δεν πρέπει να τον ξέρει ούτε η μάνα του. Για το Λεβέκ τον Γάλλο, ο Ιβάν την πάτησε. Τον τρέχει στο CAS. Τρία χρόνια ήταν τραυματίας συνέχεια και τον πλήρωνε ο Ιβάν.

Για το 2018, ο Ιβάν έκανε ρεκόρ δύο στα εννιά. Άπαξ και βγάλεις έξω τον Ζαμπά και τον Άκπομ, πιάσε τον έναν και βάρα τον άλλονα. Λεφτά πεταμένα, Τι Χατσερίντι, τι Αζεβέδο, τι Μουλέν, τι Βέρνμπλουμ, τι Μιχόγεβιτς. Μέχρι κι έναν Τόσκα έφερε. Όχι από την όπερα του Πουτσίνι, ρε. Παίκτη Τόσκα. Αλίν Τόσκα.

Τι δυο επόμενες χρονιές ο Ιβάν έφερε αυτούς που έχει και τώρα. Τσόλακ και σία. Έτσι είναι. Δεν μπορεί να περάσει χειμώνας δίχως ένα παλτό, τουλάχιστον. Τώρα, κάτι Ροντρίγκοι και Περέιρες δεν είναι για τον ΠΑΟΚ.

 

ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ του ΙΒΑΝ

 

 

2012 (6)

Μπονγκανί Κουμάλο (Ν. Αφρική)

Βίβιαν (Βραζιλία)

Λίαμ Λόρενς (Ιρλανδία)

Κώστας Σταφυλίδης

Κώστας Κατσουράνης

Νίκος Σπυρόπουλος

 

2013 (13)

Τσάρλς Ιτάνζ (Καμερούν)

Γκόρντον Σίλντενφελντ (Κροατία)

Ζβόνιμιρ Βούκιτς (Κροατία)

Αμπντούλ Καμαρά (Γουϊνέα)

Σεκού Ολίσε (Αμερική-Νιγηρία)

Γιώργος Τζαβέλλας

Μιγκέλ Βίτορ (Πορτογαλία)

Γιάννης Σκόνδρας

Πάμπλο Γκαρσία (Ουρουγουάη)

Σωτήρης Νίνης (Ελλάδα)

Μίροσλαβ Στοχ (Σλοβακία)

Λούκας Πέρες (Ισπανία)

Τόμας Νέτσιντ (Τσεχία)

 

 

2014 (11)

Μίκαελ Γκσπούρνινγκ (Αυστρία)

Χουάν Ινσαουράλντε (Αργεντινή)

Χέντβιγκες Μαδούρο (Ολλανδία)

Μπίμπρας Νάτχο (Ισραήλ)

Μάαρτεν Μάρτενς (Βέλγιο)

Ντάνι Χόεσεν (Ολλανδία)

Ράζβαν Ρατ (Ρουμανία)

Εγιάλ Γκολάσα (Ισραήλ)

Φακούντο Περέιρα (Αργεντινή) 

Ρόμπερτ Μακ (Σλοβακία)

Δημήτρης Παπαδόπουλος

 

 

2015 (13)

Ρικάρντο Κόστα (Πορτογαλία)

Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος

Κριστιάν Νομπόα (Εκουαδόρ)

Στέλιος Μαλεζάς

Μάριν Λέοβατς (Κροατία)

Νικόλαος Κοροβέσης

Γκόικο Τσίμιροτ (Βοσνία)

Τέρι Άντονις (Αυστραλία)

Χαρίλαος Χαρίσης

Έρικ Σαμπό (Σλοβακία)

Γκάρι Ροντρίγκες (Κάπο Βέρντε)

Τζάιρο Ντα Σίλβα (Βραζιλία)

Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (Βουλγαρία)

 

2016 (12)

Ρόμπιν Όλσεν (Σουηδία)

Μάρκος Βελλίδης

Δημήτρης Χατζηισαΐας

Ζέλικο Μπρκιτς (Σερβία)

Φερνάντο Βαρέλα (Κάπο Βέρντε)

Χοσέ Κρέσπο (Ισπανία)

Λέο Μάτος (Βραζιλία)

Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας (Ισπανία)

Εβγέν Σάκχοφ (Ουκρανία)

Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (Ολλανδία)

Μαμέ Τιάμ (Σενεγάλη)

Τζάλμα Κάμπος (Ανγκόλα)

 

 

2017 (12)

Πέδρο Ενρίκε (Βραζιλία)

Αμρ Ουάρντα (Αίγυπτος)

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (Σερβία)

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Ροντρίγκο Ρέι (Αργεντινή)

Κάρλος Ζαμπράνο (Περού)

Ντόριαν Λεβέκ (Γαλλία)

Μαουρίτσιο (Βραζιλία)

Ομάρ Ελ Καντουρί (Μαρόκο)

Ρόμπερτ Μακ (Σλοβακία)

Βιεϊρίνια (Πορτογαλία)

Δημήτρης Λημνιός

 

 

2018 (9)

Μάρκο Μιχόγιεβιτς (Βοσνία)

Μάρτσιο Αζεβέδο (Βραζιλία)

Τιμπόλτ Μουλέν (Γαλλία)

Εβγκένι Χατσερίντι (Ουκρανία)

Αλίν Τόσκα (Ρουμανία)

Πόντους Βέρνμπλουμ (Σουηδία)

Λέο Ζαμπά (Βραζιλία)

Τσούμπα Άκπομ (Αγγλία)

Νίκος Καρέλης

 

 

2019 (10)

Σβέριρ Ίνγκασον (Ισλανδία)

Σέρτζιο Ολιβέιρα (Πορτογαλία)

Γιόσιπ Μίσιτς (Κροατία)

Κάρολ Ζβιντέρσκι (Πολωνία)

Ζίβκο Ζίβκοβιτς (Σερβία)

Ενέα Μιχάι (Αλβανία)

Ροντρίγκο (Βραζιλία)

Άντερσον Εσίτι (Νιγηρία)

Ντάγκλας Αουγκούστο (Βραζιλία)

Μίροσλαβ Στοχ (Σλοβακία)

 

2020 (8)

Άντριαν Περέιρα (Νορβηγία)

Στέφαν Σβαμπ (Αυστρία)

Νικολόζ Νινούα (Γεωργία)

Μουσά Βαγκέ (Σενεγάλη)

Τόμας Μουργκ (Αυστρία)

Γιώργος Βρακάς

Αντρίγια Ζίβκοβιτς (Σερβία)

Αντόνιο Τσόλακ (Κροατία)

 

2021 (5)

Αμρ Ουάρντα (Αίγυπτος)

Σίντζι Καγκάβα (Ιαπωνία)

Απντούλ Μπάμπα (Γκάνα)

Μίκαελ Κρμέντσικ (Τσεχία)

Βλάντιμιρ Μπράντονιτς (Βοσνία)

Λάζαρος  Λάμπρου

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα