Ιβάν Σαββίδης : Ο «πατριώτης» που καθάρισε με 10.886.000 χρέη 41.000.000 ευρώ

Διαβάζεις πρωί-πρωί στο Σαββιδοτεχνείο, ιστορική μέρα, σου λέει. Σαν σήμερα 12 Μαΐου το 2015 ο Ιβάν με νταούλια και βιολιά να βαράνε και κάμερες, βέβαια, πήγε στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης και έσκασε 10.886.000 ευρώ για τη λευτεριά του ΠΑΟΚ. Βγαίνει έξω μετά ο γίγας Ιβάν και τι δηλώνει; Ότι ήπιε ένα τσάι αξίας 11 εκατ. ευρώ.

Καλαμπούρι και καλά ο Ελ Σιντ του ΠΑΟΚ. Μάλιστα. Μαγκιά και καλά. Τι να έλεγε, δηλαδή, ότι η Βαλαβάνη η Νάντια, αριστερή κι αυτή μέχρι κόκαλο, όπως έλεγε, τι έκανε, μαζί με Αλέξη, Βαρουφάκη; Ρύθμιση 100 δόσεων των χρεών του ΠΑΟΚ στις 17 Απριλίου του 2015. Έδωσε τη δυνατότητα στον Ιβάν να πληρώσει τα χρέη και να καθαρίσει. Το χρέος που πλήρωσε ο Ιβάν ήτανε 10,4 εκατ. ευρώ και άλλα 400.000 ευρώ για άλλα χρέη.

Πάμε παρακάτω, γιατί στο διαδίκτυο βρίσκεις τα πάντα. Αυτό το καλό έχει. Ότι τα γραπτά μένουν και μ’ ένα κλικ, τα βρίσκεις όλα. Πόσο ήταν το χρέος του ΠΑΟΚ; Αυτό που πλήρωσε ο Ιβάν; Όχι βέβαια. Όπως γράφει ο άλλοτε διευθυντής της ΕΠΟ Χρήστος Υφαντής στο fws.gr το συνολικό χρέος της ΠΑΕ προς το δημόσιο ήταν 31 εκατ. ευρώ. Και δημιουργήθηκε από το πρωτογενές χρέος 10.357.849,31 ευρώ, κατά τον έλεγχο της περιόδου 2000/2006, ενώ υπήρχε και ένα ακόμη ποσό 1,9 εκατ. ευρώ από την περίοδο Μπατατούδη που είχε ρυθμιστεί ξεχωριστά.

Συνεχίζουμε. Ο έλεγχος του 2009 πρόσθεσε στο αρχικό κεφάλαιο της οφειλής άλλα 10.403.170,97 ευρώ κι εκτινάχθηκε στα 31 εκατ. ευρώ τις δύο επόμενες χρονιές. Το δε 2014 η τότε κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου είχε διευθετήσει κι άλλο χρέος, ύψους 5,6 εκατ. ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις και τους τόκους είχε φτάσει τα 11 εκατ. ευρώ. Εκείνο τον καιρό, όπως τόνισαν οι γνωρίζοντες, το χρέος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έφτανε τα 41 εκατ. ευρώ! Για εκείνη την οφειλή των 11 εκατ. ευρώ, ο Ιβάν την έβγαλε με ένα εξακοσάρι χιλιάρικα ευρώ.

Κι εδώ, μπαίνει ένα ερώτημα, μάστορα. Πώς όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα; Πώς έπαιρνε αδειοδοτήσεις; Πώς έπαιζε στην Ευρώπη; Ο Βασιλομπίλαρος Γκαγκάτσης ήταν γενικός γραμματέας στην ΕΠΟ από το 1997 μέχρι το 2001, και από τότε μέχρι το 2008 πρόεδρος της ομοσπονδίας. Μπας και θυμάται τίποτα ή έπαθε αμνησία; Φυσικά, τα πάντα όλα ήξερε ο Βασίλης. Γνώριζε ότι ο ΠΑΟΚ στην ουσία ήταν πτωχευμένος, αφού το ίδιο το κράτος είχε αποφασίσει να «παγώσει» τα χρέη του. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα, καλύτερα να μας το εξηγήσει ο ίδιος ο Ιβάν. Ή όποιος άλλος που χρωστάει στο κράτος, να μας πει αν το κράτος του τα έχει «παγώσει». Τα χρέη.

Για να κάνουμε ταμείο. Για ένα χρέος 41 εκατ. ευρώ ο σωτήρας Σαββίδης την έβγαλε με 10.886.000. Μαγκιά του. Και του δημοσίου, βέβαια, διότι ήθελε λεφτά. Στα μνημόνια ήτανε η Ελλάδα, ο Σαββίδης εκβίαζε απειλώντας να μην επενδύσει στη Θέρμη, και κατάφερε να το πετύχει, να πληρώσει σχεδόν το ένα τέταρτο των χρεών του ΠΑΟΚ. Και το δημόσιο που έψαχνε τα φράγκα με τη σφεντόνα, πήρε ό,τι μπορούσε. Όχι ότι ο Ιβάν εκμεταλλεύτηκε τα μνημόνια και πλήρωσε ψίχουλα. Αγαπάει την πατρίδα, γι’ αυτό το έκανε.

Μία με τον ΠΑΟΚ, μία με τη ΣΕΚΑΠ το 2017 που του χάρισαν πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ στον Σαββίδη, μία που το ελληνικό δημόσιο τον απάλλαξε από τον ΕΝΦΙΑ στον ΟΛΘ τον Φεβρουάριο του 2018, όπως έγραψε η kathimerini.gr, ποια είναι η ομάδα του δημοσίου; Διότι οι Σαββιδοτέχνες πιπιλάγανε συνέχεια την καραμέλα για τον Ολυμπιακό, όταν ο Μαρινάκης διαπραγματευότανε ν’ αγοράσει τη Nova. Με τις τράπεζες διαπραγματευότανε, όχι με το ελληνικό δημόσιο. Χάλασαν τον κόσμο. Η ΑΕΚ έπεσε στη Γ΄ Εθνική, γιατί κανένας δεν ήθελε να πληρώσει τόσα χρέη. Αυτά τα λεφτά πού χάθηκαν, αφού δεν τα πλήρωσε ο σωτήρας Σαββίδης, τίνος ήτανε; Των Ελλήνων φορολογουμένων ήτανε. Άσε που αρκετά από αυτά πήγανε στο Ζάγκρεμπ για κάτι μερεμέτια το 2010. Μεγάλη μπάλα είχε παίξει τότε ο ΠΑΟΚ, 1-0 στους ομίλους του Europa League με γκολ του Σαλπιγγίδη. Αυτά και χρόνια πολλά, να έχουνε υγεία όλοι στον ΠΑΟΚ για να μαθαίνουνε τι έγινε εκείνα τα χρόνια. Όλα τα ξέρει ο Ζαγοράκης.

 

 

Άλλ’ αντ’ άλλα ο Δουξ της Μενεμένης

Έχει κι ένα ωραίο ντεσού, ρε φίλε, με τα χρέη του ΠΑΟΚ. Το έγραψε ο Δουξ της Μενεμένης Λευτεράκης το 2018, όταν δούλευε στο to10.gr του Μαρινάκη. Έγραψε ένα θέμα για τις ΠΑΕ που χρωστούσανε και λέει: «Αυτοί είναι οι κορυφαίοι μπαταξήδες του Δημοσίου, σε επίπεδο συλλόγων-αθλητικών εταιριών, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μερικές ημέρες πριν. Περιττό να επισημάνω πως αν κατά λάθος χρωστούσε κάνα σεντ ο ΠΑΟΚ, θα είχαν ανακληθεί οι άδειες όλων των εργαζομένων στο Σκάι και ο σαγόνιας θα λάνσαρε τη νέα μόδα, summer 2018 βατραχοπέδιλα με βάτες». Ο ΠΑΟΚ δεν χρωστάει τίποτα, σου λέει ο Δουξ, τα χώνει και στον Θωμαΐδη. Και το καλό του Λευτεράκη: «Ο ΠΑΟΚ είχε χρέη στο δημόσιο και μετά τη λαίλαπα Μπατατούδη-Γούμενου, ήταν στρατηγική επιλογή να επικεντρωθεί η ΠΑΕ στις υποχρεώσεις σε τρίτους και να αφήσει στη μπάντα αυτά στο δημόσιο, παγώνοντάς τα, δικαστικά». Και καθάρισε, και από τότε βαράει παλαμάκια στον Ιβάν

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης