ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Οι τριβές με τους Ιάπωνες και η ρευστότητα που αναζητείται

Σύμφωνα με φήμες, κάποιο πρόστιμο στην Donskoy Tabak δυσχεραίνει τα σχέδια για το ΟΡΕΝ, τον ΠΑΟΚ, το γήπεδο

Το λουκέτο στο καθημερινό «Έθνος» αποτέλεσε το πρώτο δείγμα γραφής για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Ιβάν από την επόμενη χρονιά.

Το δεύτερο δείγμα δόθηκε μέσα από το ψαλίδι στα έξοδα του Open. Με τον τηλεοπτικό σταθμό να ’χει αρκετές εκκρεμότητες και από την προηγούμενη σεζόν, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από αναρτήσεις στα social media.

Ακόμα και στον ΠΑΟΚ το ζωνάρι έσφιξε. Αν και με τη λήξη της προηγούμενης σεζόν άρχισαν να κυκλοφορούν πρωτοκλασάτα ονόματα στα ρεπορτάζ των πρωταθλητών, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης μεταγραφικής περιόδου η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήγε στις πιο φθηνές από τις επιλογές που είχε για κάθε θέση, στην οποία χρειαζόταν ενίσχυση.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, λοιπόν, παύει να ’ναι σύμπτωση. Το ερώτημα είναι γιατί άλλαξε ο Σαββίδης την τακτική που ακολουθούσε έως πέρσι όταν πολλές φορές επιδόθηκε σε επίδειξη δύναμης και πλούτου.

Για τους περισσότερους, μέσα και από την επικοινωνιακή στρατηγική, η αλλαγή πλεύσης οφείλεται στο Financial Fair Play της UEFA. Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν στους οπαδούς.

Ακολούθησε και δεύτερος βομβαρδισμός με διαφορετικό επιχείρημα. Οι επικοινωνιολόγοι του Ιβάν προέταξαν την έλλειψη τηλεοπτικού συμβολαίου και χρησιμοποίησαν τις γνωστές κορώνες περί πολέμου στον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του. Φυσικά, ουδείς μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει για τη νομιμότητα που είχε καταστρατηγηθεί από την προηγούμενη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης.

Η σωστή απάντηση, βέβαια, μπορεί να βρίσκεται στη Ρωσία. Εκεί, άλλωστε, δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες ένα σοβαρό ζήτημα με πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak που ανήκει πλέον στην Don Co Japan Tobacco International, αλλά η ποινή αφορά στην περίοδο που μεγαλομέτοχος ήταν ο Ιβάν.

Και με τους Ιάπωνες δεν είναι να μπλέκει κάποιος επιχειρηματίας, διότι σε κάθε συμφωνία τους βάζουν ένα τσουβάλι ασφαλιστικές δικλείδες.

Επίσης ακούγεται, από γνώστες των τακτικών που εφαρμόζονται στη Ρωσία, ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο υπάρχουν κάποιες κυρώσεις προς όσους έχουν τιμωρηθεί. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο λαμβάνονται μέτρα που παραπέμπουν σε capital controls.

Έτσι, δεν είναι εφικτή η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς οι τράπεζες της Ρωσίας μπλοκάρουν τις μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί δισεπίλυτο πρόβλημα για έναν επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες και με επιχειρήσεις διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.

Άμεσα δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας που καθιστά απαγορευτικά τα μεγάλα ανοίγματα. Ψιθυρίζεται, λοιπόν, και στη Θεσσαλονίκη πως κάπως έτσι έμπλεξε ο Ιβάν. Άρα, πρέπει να πάρει μέτρα για να περιορίσει τους κινδύνους να εκτεθεί στην επιχειρηματική πιάτσα.

Φυσικά, το πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί περιστασιακό. Αλλά δεν παύει να υπαγορεύει την αλλαγή πλεύσης και το συμμάζεμα. Ειδικά από τη στιγμή που επιχειρηματικά δεν φαίνεται να υπολογίζει ο Σαββίδης σε κάποια άλλη επένδυση εντός Ελλάδας.

Τον κόσμο του ΠΑΟΚ, βέβαια, ενδιαφέρει η ομάδα. Και αντιλαμβάνεται πως ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Champions League μπορεί να ανατρέψει όλα τα δεδομένα. Ειδικά εάν ισχύουν όσα διακινούνται από τα ρωσικά ΜΜΕ μετά την επιβολή του προστίμου στην πρώην εταιρεία του Ιβάν.

Με την εμφατική πρόκριση του επί της Κράσνονταρ ο Ολυμπιακός θα βάλει στο ταμείο του περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ και μπορεί άμεσα να ξεφύγει από τον «δικέφαλο του Βορρά».

Ο οποίος μπορεί να ποντάρει οικονομικά μόνο στον ιδιοκτήτη του, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ και η παρουσία στους ομίλους του Europa League δεν ενισχύει οικονομικά μία ομάδα στον βαθμό που συμβαίνει αυτό μέσω του Champions League.

Οι οργανωμένοι οπαδοί, βέβαια, έχουν συσπειρωθεί στο πλευρό του Ιβάν. Τόσα χρόνια ανέπτυξαν μία ισχυρή σχέση που μπορεί να στηρίχθηκε σε κάποιες περιπτώσεις στο «δούναι και λαβείν», αλλά ενισχύθηκε σημαντικά μέσα από τις σημαντικές επιτυχίες της τελευταίας διετίας.

Άρα, ο κόσμος θα στηρίξει τον Σαββίδη. Έστω και αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε διάφορα ζητήματα. Όπως, για παράδειγμα, στο θέμα του γηπέδου. Το τελευταίο διάστημα οι αναφορές στη νέα Τούμπα πάγωσαν. Λες και ξεχάστηκε το φιλόδοξο πλάνο.

Φυσικά και δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Επαφές και συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο. Αλλά χωρίς τη ζέση του προηγούμενου διαστήματος και με τον προβληματισμό να ’ναι διάχυτος λόγω ακριβώς του προβλήματος ρευστότητας που αιωρείται ως μύθος πάνω από την Τούμπα. Ή σαν πραγματικότητα στα γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Γενέθλια με λουκέτο

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2019 ήταν η τελευταία ημέρα που η έκδοση του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Έθνος» κρεμάστηκε στα περίπτερα.

Επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς ψιθύρους που –επίσημα διαψεύδονταν αλλά– κυκλοφορούσαν καιρό. Στη σχετική ανακοίνωση η εκδοτική εταιρεία έκανε λόγο για ανάγκη αναστολής.

Η ιστορική εφημερίδα έκλεισε το καθημερινό της φύλλο, σχεδόν στα δίχρονα… γενέθλια της αγοράς (29 Ιουλίου 2017) από τον Ιβάν Σαββίδη του τίτλου από τον Φώτη Μπομπόλα, με τίμημα 3,5 εκατ. ευρώ.

Το λουκέτο δικαίωσε όλους όσοι υποστήριζαν ότι ο μεγαλομέτοχος και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προέβη στη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, κάνοντας χάρη στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε αυτά τα δύο χρόνια η εφημερίδα στήριξε ανοιχτά την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εν τούτοις δεν συγκίνησε το αναγνωστικό κοινό, με συνέπεια τις χαμηλές κυκλοφοριακές πτήσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα