Κ. Κυρανάκης: «Η Ελλάδα απέδειξε ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του βουλευτή Β΄ Αθήνας (Νότιος τομέας) της Νέας Δημοκρατίας στην «Α»

Με την εσωτερική επικαιρότητα να τρέχει, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά από συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου δικαιωματικά «άνοιξαν» τη συζήτηση που είχε η «Α» με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας (Νότιος τομέας) της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλέον ότι η Ελλάδα «δεν είναι η χώρα που είχε συνηθίσει», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δίαυλοι με τους γείτονες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

–Κύριε Κυρανάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και τον Ταγίπ Ερντογάν. Τι γεύση σάς αφήνει η κινητικότητα των τελευταίων ημερών στα εθνικά θέματα;

«Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που είχε συνηθίσει. Πλέον αντιδρά δυναμικά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, που κατοχυρώνουν τις εθνικές θέσεις. Καμία τουρκική πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη, και αυτό η ελληνική Κυβέρνηση το αποδεικνύει καθημερινά. Προσερχόμαστε πάντα με καλή διάθεση στις συνομιλίες, χωρίς όμως αυτό να συγχέεται με υποχωρητικότητα. Όταν χρειάζεται να απαντάμε σε προκλήσεις, απαντάμε, και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.

»Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας, προκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του και απάντησε αναλόγως. Κι αν χρειαστεί, θα το ξανακάνουν όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι. Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες με την τουρκική πλευρά. Υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Γι’ αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και με την Τουρκία, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής».

–Πριν από τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, είχε προηγηθεί η συζήτηση με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης. Τι να περιμένουμε από αυτό το μέτωπο;

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη υπηρετούσε αυτήν τη στρατηγική της ενεργούς διπλωματίας. Τα μηνύματα προς τη νέα Κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα και η ανταπόκριση των λιβυκών Αρχών φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα θετική. Επιπλέον, στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, καθώς εάν η χώρα καταφέρει και σταθεί στα πόδια της θα υπάρχει μια διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλουμε να απέχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες».

–Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με μια στυγερή δολοφονία δημοσιογράφου και μοιάζει να εξελίχθηκε σε πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει, όντως, γίνει η χώρα Κολομβία όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, και αυτό είναι δείγμα του αδίστακτου τρόπου που προσεγγίζει την πολιτική. Στην απελπισία του, επιλέγει να δυσφημίσει τη χώρα, την οποία κυβέρνησε, ελπίζοντας σε δημοσκοπικά οφέλη με fake news και ανήθικα επιχειρήματα. Δυστυχώς για αυτόν, τα επίσημα στοιχεία για την εγκληματικότητα, για ακόμα μία φορά, τον διαψεύδουν. Το 2018 έγιναν 95 ανθρωποκτονίες και εξιχνιάστηκε το 78,54%, το 2019 76 ανθρωποκτονίες και εξιχνιάστηκε το 91,19%, ενώ το 2020 έγιναν 73 ανθρωποκτονίες και εξιχνιάστηκε το 83,17%».

«ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»

–Τη Δευτέρα είχαμε και το καλό νέο του ανοίγματος των Λυκείων έπειτα από πολύ καιρό. Δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της κυρίως στις ΜΕΘ, μήπως ήταν παρακινδυνευμένη κίνηση;

«Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Αυτοί εισηγούνται και η Κυβέρνηση υλοποιεί τις γνωμοδοτήσεις τους. Η επαναλειτουργία των Λυκείων γίνεται με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια προβλέφθηκε δε, πέραν των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, η αξιοποίηση των self-test από μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Ήδη από τις πρώτες ημέρες φάνηκε πόσο χρήσιμο ήταν το μέτρο, περιορίζοντας τις κοινωνικές επαφές των νοσούντων και την περαιτέρω διασπορά του ιού».

–Καλώς εχόντων των… εμβολιασμών το κυβερνητικό βάρος θα μετατοπιστεί αργά η γρήγορα στο μέτωπο της οικονομίας. Σας ανησυχεί η ύφεση που αφήνει στο πέρασμά του ο κορωνοϊός;

«Η Ελλάδα το 2020 πέτυχε να περιορίσει την ύφεση στο 8,2%. Και, παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών τους, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι και αυτό μία απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αλλά και της κινητοποίησης της Πολιτείας, που άπλωσε εγκαίρως ένα ευρύ πλέγμα μέτρων ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

»Σίγουρα ο κόσμος μετά το τέλος της πανδημίας θα είναι αρκετά διαφορετικός. Έχουμε πια στη διάθεσή μας, όμως, μια μεγάλη πρόκληση. Την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι είναι ικανοί να μεταμορφώσουν την Ελλάδα και να καλύψουν το χάσμα σε υποδομές με τη δυτική Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ανάκαμψη της επόμενης μέρας θα είναι αυτόματη ή θα υλοποιηθεί με κάποιον μαγικό τρόπο. Η Ελλάδα πέτυχε ωστόσο να έχει ένα από τα καλύτερα σχέδια για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό, είμαι βέβαιος πως θα επιστρέψουμε γρήγορα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

–Να κλείσω με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την ψήφο των αποδήμων. Θέλω το σχόλιό σας και για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους ψιθύρους περί πρόωρων εκλογών που αναζωπυρώθηκαν…

«Όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει πως το 2021 είναι 2015 και μπορεί να υπόσχεται και να λαϊκίζει ανεύθυνα. Αυτό δεν υπάρχει. Ας έρθουν να πουν τώρα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό πάλι δικαιολογίες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΤΟ 2021 ΕΙΝΑΙ 2015 ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΪΚΙΖΕΙ ΑΝΕΥΘΥΝΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»

»Δική μας θέση είναι πως όσοι Έλληνες της Διασποράς είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, σε όποιο μέρος του κόσμου βρίσκονται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει φωνή σε όλους τους Έλληνες που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό. Δεν μπορείς να θέλεις Έλληνες δύο ταχυτήτων. Εκείνους που έχουν τα χρήματα να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, και εκείνους που στερούνται το συνταγματικό δικαίωμα αυτό. Η συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς είναι η φωνή τους και ο δεσμός τους με τη μητέρα πατρίδα. Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα