Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ, EΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: Η τραγωδία στο Μάτι και η κωμωδία στην ανάκριση

Με υπουργό τον Κ. Τσιάρα και ανακριτή τον Θ. Μαρνέρη, κοιμούνται ήσυχα Γεροβασίλη, Ματθαιόπουλος, Δούρου και άλλοι ΣΥΡΙΖΑίοι…

Γράφει η «Άγρια Μέλισσα»(*)

Όσον αφορά στην τραγωδία στο Μάτι, όταν ανέλαβε ο κ. Τσιάρας υπουργός Δικαιοσύνης, είχε ήδη συνταχθεί το πόρισμα του διενεργούντος την προανάκριση εισαγγελέα κ. Ζαγοραίου, σύμφωνα με το οποίο όλες οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ακολούθως, ο τότε προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γεώργιος Γρίβας, στενός συνεργάτης του υπουργού και πλέον ειδικός σύμβουλός του, ανέθεσε στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη τη συνέχιση της έρευνας. Ήταν τόση η επιμονή όλων των παραγόντων να παραμείνει στα χέρα του Μαρνέρη η συνέχιση της έρευνας, όπου ακόμα και η πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Μωραϊτάκη, τον Νοέμβριο του 2019, να οριστεί εφέτης για τον χειρισμό της ανάκρισης για την πολύνεκρη τραγωδία, λόγω της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της δημοσιότητας που είχε η υπόθεση, να πέσει στο κενό. Και τούτο διότι ο στενός συνεργάτης του υπουργού και νυν σύμβουλός του, κ. Γρίβας, διαβεβαίωσε την Ολομέλεια Εφετών ότι ήταν ζήτημα ενός ή δύο μηνών να περατωθεί η ανάκριση από τον Μαρνέρη. Και οι εφέτες τον πίστεψαν. Κάτι που πρέπει να έχουν μετανιώσει πικρά όμως, γιατί από τότε (Νοέμβριος 2019) μέχρι και σήμερα (Απρίλιος 2021) έχουν παρέλθει 18 μήνες(!!) και ακόμα δεν έχει επέλθει το πέρας της ανάκρισης με τον τελευταίο κατηγορούμενο για πλημμέλημα(!) Β. Ματθαιόπουλο να κλήθηκε απολογούμενος στις 24-3-2021, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με την ταπεινή εγγύηση των 5.000 ευρώ!

Εν τω μεταξύ, όλους αυτούς τους μήνες έχει μεσολαβήσει η μήνυση του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Λιότσιου, με βαριές καταγγελίες εναντίον του Β. Ματθαιόπουλου, που στοιχειοθετούν αν μη τι άλλο κακουργηματικές παραλείψεις και πράξεις από μέρους του, καθώς και τρεις αιτήσεις του κ. Μαρνέρη να αναβαθμίσει τις κατηγορίες σε κακουργήματα και ισάριθμες αρνητικές απαντήσεις των επιλαμβανόμενων εισαγγελέων. Το πρώτο αίτημα (Ιούνιος 2020) απερρίφθη γιατί ο κ. Μαρνέρης δεν είχε φροντίσει να στοιχειοθετήσει τον δόλο των εμπλεκόμενων. Το δεύτερο αίτημα (Ιούλιος 2020) απερρίφθη, γιατί ο κ. Μαρνέρης, προσκόμισε τα ίδια στοιχεία που υπήρχαν ήδη στον φάκελο της ανάκρισης και όχι νέα επιβαρυντικά στοιχεία. Το τρίτο αίτημα (Ιανουάριος 2021) απερρίφθη και πάλι λόγω έλλειψης νέων επιβαρυντικών στοιχείων. Να διευκρινίσω εδώ ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προέβλεπε μέχρι τον Νοέμβριο 2019, οπότε και τροποποιήθηκε για 2η φορά μέσα σε διάστημα 4 μηνών, τη διόρθωση ή συμπλήρωση του κατηγορητηρίου από τον ανακριτή στην περίπτωση που προέκυπταν νέα στοιχεία σχετικά με την υπόσταση του αδικήματος (είτε διαφορετική πρόθεση είτε διαφορετικές περιστάσεις). Οι τρεις όμως απανωτές αστοχίες του εκλεκτού του κ. Γρίβα και κατ’ επέκταση και του κ. Τσιάρα αποδεικνύουν είτε ότι δεν γνώριζε ότι πρέπει να βρει νέα στοιχεία, είτε δεν μπορούσε να βάλει σε τάξη τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που είχε στα χέρια του και όλα αυτά μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους!  Είναι προφανές ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Είναι δυνατόν ο ανακριτής Μαρνέρης να δηλώνει έκπληκτος ότι βρήκε κούτες με αποδεικτικό υλικό στο γραφείο του, μία ημέρα μετά την απόφαση της Ολομέλειας Εφετών να μην οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής και να παραμείνει στη θέση του, και στη συνέχεια να μην ξέρει πώς να το αξιοποιήσει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει το έργο του κ. Μαρνέρη, λέγοντας ότι «εξετάζουμε αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης, ας είμαστε υπομονετικοί, η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

Όμως, κύριε Υπουργέ, η Δικαιοσύνη, υπό την εποπτεία σας, δεν έκανε καν τη δουλειά της, πόσω μάλλον σωστά, και σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Να κάνει κανείς μία φορά λάθος δικαιολογείται, δεύτερη φορά άντε να κάνουμε τα στραβά μάτια, αλλά τρίτη φορά; Πάει πολύ! Δεν νομίζετε; Το συμπέρασμα τελικά είναι ότι οι εμπλεκόμενοι την περίοδο εκείνη πολιτικοί και πολιτειακοί άρχοντες του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός κα Γεροβασίλη, η περιφερειάρχης κα Δούρου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ματθαιόπουλος, και κάποιοι άλλοι γνωστοί άγνωστοι θα κοιμούνται ήσυχοι, χάρη στην «εμπεριστατωμένη» έρευνα του κ. Μαρνέρη. Οπότε σε αυτό το εγχείρημα ούτε η εγχείριση πέτυχε ούτε ο ασθενής επέζησε, γιατρέ μου. Και οι νεκροί ουκ δεδικαίωνται.

 

(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι δικηγόρος-αρθρογράφος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα