Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ, ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2: Η σκευωρία Novartis και τα γλυκά μάτια στην Ελένη

Η φράση «κάνω τα στραβά μάτια» ταιριάζει «γάντι» στον υπουργό, που οκτώ μήνες μετά τη δίωξη της Τουλουπάκη σφυρίζει αδιάφορα…

Γράφει η «Άγρια Μέλισσα»(*)

Πάμε παρακάτω. Novartis. Εδώ να δείτε τι κλάμα έχει πέσει. Στην υπόθεση αυτή η φράση «κάνω τα στραβά μάτια» έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Από πού να το πιάσω και πού να το αφήσω.

Τον Ιούλιο 2020 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για 1) κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, 2) κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό πλημμελήματος, 3) παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, 4) ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, 5) παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και 6) παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Εκ των έξι κατηγοριών που της αποδίδονται οι τέσσερις (παράβαση καθήκοντος, ψευδής βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας) πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ορίζεται ότι «…ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να τεθεί σε προσωρινή αργία, αν ασκήθηκε εναντίον του α) ποινική δίωξη για έγκλημα που αποτελεί κώλυμα διορισμού…». Στα δε κωλύματα διορισμού περιλαμβάνεται η διάπραξη κακουργήματος, αλλά και η διάπραξη του αδικήματος  της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Με βάση αυτά, όλοι όσοι γνωρίζουμε τον νόμο, αλλά και όσοι δεν τον γνωρίζουν με λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κανόνες της ηθικής πιστεύαμε ότι η θέση σε αργία της κας Τουλουπάκη ήταν μονόδρομος, Αλλά όχι! Όλοι πλανηθήκαμε πλάνην οικτρά. Ο Κώστας είχε άλλα πράγματα κατά νου. Μπορεί να ήθελε να κάνει διακοπές ο άνθρωπος βέβαια, που να τρέχει μέσα στο κατακαλόκαιρο και μέσα στον κορωνοϊό να συντάσσει και να υποβάλλει αιτήματα στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο! Μπορεί και να μην το ήξερε. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς. Δεν το έχει σπουδάσει ο άνθρωπος, τι να κάνουμε τώρα;!

Τι έκανε όμως ο θεός; Ψήφισε νόμο, που λέτε, και ενοποίησε την Εισαγγελία Διαφθοράς με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος. Έτσι, ούτε τα χέρια του λέρωσε και φαινομενικά έκλεισε και μερικά στόματα. Γιατί, σου λέει, αφού θα υπάρχει μία Εισαγγελία πλέον, θα οριστεί νέος επικεφαλής της ενοποιημένης Εισαγγελίας, άρα… μη σκάτε, βρε, δεν θα είναι πλέον επικεφαλής εισαγγελέας Διαφθοράς η Τουλουπάκη. Εντάξει, Άδωνι, μπορείς να χαλαρώσεις, ο Κώστας, ο φίλος σου, ο συνάδελφός σου, αυτός που είστε στο ίδιο κόμμα, βρε αδερφέ, στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, αυτός που είναι θεσμικά προϊστάμενος της ανακρίτριας που κρατάει τον φάκελό σου για τη δήθεν εμπλοκή σου στην υπόθεση Novartis ερμητικά κλειστό εδώ και έχω ξεχάσει πόσα χρόνια, εντάξει απένειμε δικαιοσύνη. Την έδιωξε την Ελένη, αλλά επειδή είναι πονόψυχος δεν θέλει να χάσει και τη δουλειά της η γυναίκα. Σιγά, και τι έκανε; Επειδή έχει στην πλάτη της μερικές κακουργηματικές κατηγορίες και απορρίφθηκαν οι αιτήσεις της για ακύρωση της ποινικής της δίωξης; Σιγά. Μην είστε άκαρδοι. Εξάλλου, το δήλωσε και ο ίδιος. Η ενοποίηση έγινε επειδή ήταν κυβερνητική προαναγγελία (ένα χρόνο πριν). Εντάξει, τώρα ευκαίρησε ο άνθρωπος. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Δεν το έκανε για να βγάλει λάδι την Τουλουπάκη. Όχι. Ο Κώστας κατάφερε να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Το προσπάθησε πολύ όμως. Μέχρι και καθυστερήσεις έπαιξε για να υποβάλει όσο το δυνατόν πιο αργά το αίτημά του προς την πρόεδρο του ΑΠ κα Αλειφεροπούλου για να συγκαλέσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να επιλεγούν ο προϊστάμενος και τα στελέχη της ενοποιημένης Εισαγγελίας. Έτσι, στις 3-12-2020 συγκλήθηκε το ΑΔΣ, προϊστάμενος της ενοποιημένης Εισαγγελίας ορίστηκε ο εισαγγελέας Χ. Μπαρδάκης και έτσι εξέπεσε η Ελένη Τουλουπάκη του αξιώματός της. Χαρά στα πλήθη. Απονομή της δικαιοσύνης και τα συναφή. Αμ δε! Στα ψιλά γράμματα είναι η ουσία. Μην μπερεδεύεστε. Η Τουλουπάκη ζει και βασιλεύει και έχει κρατήσει τη θέση της. Ήταν και είναι ακόμα ενεργή εισαγγελική λειτουργός και θεωρητικά μπορεί να λαμβάνει μέρος σε κληρώσεις και να ανεβαίνει και στην έδρα να δικάζει. Αμέ. Για φανταστείτε το λίγο αυτό. Ένας υπό έρευνα εισαγγελικός λειτουργός για τέλεση κακουργηματικών πράξεων να κρίνει κάποιον άλλο για το εάν είναι αθώος ή όχι. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Άντε και στην Τουρκία. Ή και στη Βόρεια Κορέα. Κάπου αλλού πάντως, και όχι σε ευνομούμενες δημοκρατίες.

Προκειμένου όμως να γλιτώσουν απανωτές αιτήσεις εξαιρέσεως της κας Τουλουπάκη σε περίπτωση που ανέβαινε στην έδρα, και προκειμένου να διορθωθούν τα αδιόρθωτα, από το Εφετείο Αθηνών φρόντισαν να πηγαίνει στο Εφετείο κανά δυο φορές τον μήνα για να εκτελεί καθήκοντα εισαγγελέα υπηρεσίας και δεν την βάζουν στις κληρώσεις. Κάπως πρέπει να δικαιολογήσει και τον μισθό της βλέπετε.

Δεν μπορώ να πω. Ο κ. Τσιάρας τους φροντίζει τους ανθρώπους του. Ή τέλος πάντων, τους ανθρώπους των ανωτέρων του. Τίποτα να μην τους λείψει.

 

(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι δικηγόρος-αρθρογράφος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα