Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ, ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3: Οι δικηγόροι και της ΚΥΑ το… κάγκελο

40.000 δικηγόροι έχουν εξαθλιωθεί με τις μαλα…ΚΥΕΣ του κ. Τσιάρα, έχοντας λάβει ενίσχυση μόνο 600 ευρώ σε έναν χρόνο…

Γράφει η «Άγρια Μέλισσα»(*)

Και έρχομαι στο τελευταίο θέμα, με το οποίο (δεν) ασχολήθηκε ο Κώστας. Αυτό των δικηγόρων. Ως γνωστόν, ο κλάδος των δικηγόρων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα δικαστήρια είναι κλειστά (ναι, κλειστά, μην ακούτε αυτά που λένε) από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι και σήμερα εξακολουθούν και είναι κλειστά. Εκτός και αν όταν λένε ότι τα δικαστήρια έχουν ανοίξει εννοούν τα ποινικά δικαστήρια που παραγράφονται εντός του 2021 ή τα αυτόφωρα ή όσα έχουν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους και κάποιες προθεσμίες και κάθε βδομάδα σταματούν και την επόμενη ξαναρχίζουν. Πόσα είναι αυτά; Ξέρει ο Κώστας ή κάποιος άλλος σε αυτό το υπουργείο; Όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς από τους δεκάδες χιλιάδες δικηγόρους δεν έχει από 3-4 τέτοιου είδους δικαστήρια κάθε μήνα, ώστε να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να καταφέρουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν ανασταλεί φυσικά. Εκτός και αν ο κ. Τσιάρας και οι λοιποί «αρμόδιοι» θεωρούν ότι όλοι οι δικηγόροι έχουν τα λεφτά του Κούγια και δεν μοχθούν νυχθημερόν για τα προς το ζην. Και κυριολεκτώ σε αυτό. Τα προς το ζην.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας έδωσαν ως μόνη ενίσχυση στους δικηγόρους το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2020 το τεράστιο ποσό των 600 ευρώ (200 ευρώ τον μήνα) και αυτό με τα χίλια ζόρια και τούτο αφού προηγουμένως υποχρέωσαν χιλιάδες δικηγόρους να παρακολουθήσουν προγράμματα τηλεκατάρτισης (αν είναι δυνατόν) ευτελίζοντας κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων. Από τη μία αυτούς του ιδιωτικού τομέα και από την άλλη τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες, που πρέπει να παρακαλάνε για το αυτονόητο.

Οι δικηγόροι στην πραγματικότητα είναι επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Στα χαρτιά όμως, οι δικηγόροι είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικότατα, τους τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια και καλούνται να πληρώνουν κανονικά τα πάντα. Σε αντιστάθμισμα των ανωτέρω «φρόντισε» να συμπεριλάβει τους δικηγόρους στους διάφορους κύκλους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και πάλι με εσφαλμένα κριτήρια με αποτέλεσμα ελάχιστοι να κατάφεραν να την εισπράξουν.

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης δεν τον νοιάζει αν ο μέσος δικηγόρος έκανε έστω και ένα δικαστήριο αυτόν τον μήνα και δεν τον νοιάζει πώς θα πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, και στην τελική δεν τον νοιάζει πώς θα ζήσει. Σταθείτε όμως, ένα λεπτό. Αν δεν ενδιαφέρει τον Υπουργό Δικαιοσύνης ποιον πρέπει να ενδιαφέρει; Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Σαν να μην έφτανε αυτός ο εξευτελισμός του κλάδου, ο υπουργός φρόντισε να απομειώσει ακόμα περισσότερο τη δικηγορική ύλη, βάζοντας μέχρι και περιορισμό στις σελίδες των δικογράφων που κατατίθενται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εδώ και εβδομάδες ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι από Δευτέρα 5/4/2021 τα Δικαστήρια θα λειτουργήσουν κανονικά. Τα πάντα όλα, είπε. Έλα μου, όμως, που μέχρι και το Σάββατο 3/4ου  το βράδυ δεν είχε εκδοθεί και πάλι η ΚΥΑ και καρδιοχτυπούσαν όλοι για το τι μέλλει γενέσθαι τη Δευτέρα. Και φυσικά, τίποτα δεν λειτουργεί κανονικά. Αφήστε δε που από την πρόσφατη αυτή ΚΥΑ λείπει πρόβλεψη σχετικά με τη λειτουργία του Αρείου Πάγου. Εκτός και αν αποφάσισε να τον καταργήσει από τα Δικαστήρια και μας το κρατάει κρυφό.

Εδώ και ένα χρόνο χιλιάδες δικηγόροι ζουν υπό καθεστώς τρόμου μην τυχόν και πληροφορηθούν το Σάββατο το βράδυ ότι τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να δικάσουν κάποια υπόθεση ή να καταθέσουν κάποιο δικόγραφο.

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσιάρας έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια και δεν λαμβάνει βοήθεια ούτε από τον νέο υφυπουργό του κ. Κώτσηρα, ο οποίος αν και δικηγόρος δεν μπορεί(;) να νιώσει την αγωνία των συναδέλφων του(;).

Για του λόγου το αληθές, στις 31/3/2021 δημοσιεύτηκε ο ν. 4790/2021 με κατεπείγουσες ρυθμίσει για την προστασία της δημόσιας υγείας και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων. Στον νόμο αυτό, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε εντελώς αιφνιδιαστικά την επανεκκίνηση προθεσμιών και επαναλειτουργία συγκεκριμένων διαδικασιών γενικά και αόριστα. Το Σάββατο το βράδυ 3/4/2021 εκδίδεται ΚΥΑ που ορίζει ότι από Τρίτη 6/4 θα λειτουργήσουν κάποιες επιπλέον διαδικασίες στις αστικές διαφορές και δεν ορίζεται τίποτα για τις προθεσμίες. Και την Τρίτη 6/4/2021 ο κ. Τσιάρας καταθέτει τροπολογία επί του ν. 4790/2021 για να διευκρινίσει τι εννοούσε σχετικά με την επανεκκίνηση των προθεσμιών.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει τροπολογία νόμου για να ερμηνεύσει την ΚΥΑ, η οποία είναι αντίθετη από τα όσα ορίζει ο νόμος δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια.

Αυτή η επαναλαμβανόμενη προκλητική απαξίωση του δικηγορικού σώματος από τον υπουργό Δικαιοσύνης μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει και είναι βέβαιο πλέον ότι οι προεξέχοντες του Υπουργείου αυτού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο ΔΣΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την επανάσταση της γραβάτας θα ζήσουμε την επανάσταση της μάσκας. Εκεί τους καταντήσατε του δικηγόρους κ. Υπουργέ. Τον μεγαλύτερο επιστημονικό κλάδο της χώρας.

ΥΓ. Κυριάκο, έτσι και έκανες τον ανασχηματισμό Πρωταπριλιά, θα πίστευα ότι είναι αστείο, αν και κακόγουστο, το ότι κράτησες τον Τσιάρα στη θέση του. Αλλά το εννοούσες. Απίστευτο…

 

(*) Η «Άγρια Μέλισσα» είναι δικηγόρος-αρθρογράφος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα