Και απιστία σε βαθμό κακουργήματος

Δυσμενείς είναι πλέον οι εξελίξεις για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αφού διευρύνεται το κατηγορητήριο μέσω της Ολομέλειας για ένα επιπλέον βαρύ ποινικό αδίκημα, αυτό της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με τον τρόπο που χειρίσθηκε τη λίστα Λαγκάρντ.

Το αίτημα φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ έχουν ξεκινήσει να συλλέγονται οι υπογραφές των 30 τουλάχιστον βουλευτών που απαιτούνται και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η συζήτηση και η μυστική ψηφοφορία που απαιτείται από την Ολομέλεια, προκειμένου να συμπεριληφθεί η νέα κατηγορία κατά του πρώην υπουργού, ενδέχεται να προσδιοριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πέραν δηλαδή της ενδεχόμενης τέλεσης των αδικημάτων της νόθευσης εγγράφου και την παράβαση καθήκοντος, και με το αδίκημα της  απιστίας σε βαθμό κακουργήματος ήταν αναπόφευκτη μετά την ανάκτηση των εγγράφων της 13 Σεπτεμβρίου 2010. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διαβιβαστικά αυτά έγγραφα  του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, το CD της λίστας Λαγκάρντ όχι μόνο είχε σταλεί με επίσημο υπηρεσιακό τρόπο στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά επιπλέον γινόταν σαφές ότι είχε τη δυνατότητα να τα αξιοποιήσει για φορολογικούς ελέγχους των καταθετών της λίστας με βάση σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Μετά από ενδελεχή νομική εξέταση, ο πρόεδρος της Προκαταρτικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, φέρεται να ανέλαβε την πρωτοβουλία και να συνέταξε την πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Καθώς αυτή η «αναθεώρηση» του κατηγορητηρίου δεν θα μπορούσε να γίνει από την Προκαταρτική Επιτροπή, που ναι μεν έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, αλλά μόνο για τη διερεύνηση των αδικημάτων (της νόθευσης εγγράφων και της παράβασης καθήκοντος) για τα οποία και έλαβε την εντολή της Ολομέλειας.

Στο αίτημα που θα κατατεθεί από τους υπογράφοντες βουλευτές για την απόφαση διεύρυνσης των ποινικών αδικημάτων κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, επίσης θα γίνεται επίκληση εφαρμογής των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «περί συναφών εγκλημάτων», προκειμένου να μπορέσει η υφιστάμενη λειτουργούσα Προκαταρτική Επιτροπή να εξετάσει την τυχόν τέλεση και του νέου αδικήματος από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Στην προσθήκη του νέου αδικήματος συμφωνούν όχι μόνο Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά διαφαίνεται να υπάρχει  σύμπνοια και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προτείνει ότι θα πρέπει να προστεθεί και η διερεύνηση και ενός τέταρτου αδικήματος, αυτό της υπεξαγωγής εγγράφου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, εάν επιθυμεί, έχει το δικαίωμα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να τοποθετηθεί πριν από τη διεξαγωγή της νέας μυστικής ψηφοφορίας.

Χθες στην Προκαταρτική Επιτροπή έφτασαν από το ΣΔΟΕ οι τρεις πρώτες καταστάσεις από τρεις τράπεζες με 29 φυσικά πρόσωπα που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και επαναπάτρισαν τα χρήματά τους μετά την παράταση των ευνοϊκών όρων του «νόμου Αλογοσκούφη», που έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ. Πάντως, σε αυτή την πρώτη «φουρνιά» ονομάτων δεν συγκαταλέγονται οι τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ούτε κάποια άλλα από τα «ηχηρά» ονόματα επιχειρηματιών της λίστας Λαγκάρντ.  Πέντε ονόματα από αυτά  επαναπάτρισαν καταθέσεις  άνω του ενός εκατομμυρίου, με δύο εξ αυτών οι καταθέσεις τους να αγγίζουν τα  6.200.000 ευρώ.

ΣΩ.ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα