Και χαροκαμένοι και άνεργοι οι σεισμόπληκτοι σε Τουρκία-Συρία

Σχεδόν 830.000 άνθρωποι στις δύο χώρες έχουν χάσει τις δουλειές τους και αδυνατούν να βιοποριστούν

Οι δύο φονικές δονήσεις των 7,7 και 7,6 Ρίχτερ που χτύπησαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία –και τη Συρία που συνήθως ξεχνάμε– έθαψε στα χαλάσματα πάνω από 56.000 ανθρώπους αλλά στέρησε και σε δεκαπενταπλάσιους ανθρώπους το πολύτιμο μεροκάματο προκειμένου να μαζέψουν τα συντρίμμια τους και να ξαναστήσουν –στο μέτρο του δυνατού– το βιός τους.

Αυτή τη νέα σκληρή πραγματικότητα για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας σκιαγραφούν τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που υπάγεται στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 830.000 εργαζόμενοι και στις δύο χώρες απώλεσαν τις δουλειές τους αδυνατώντας να βιοποριστούν με ίδια μέσα. Ειδικότερα ο Εγκέλαδος άφησε άνεργους περίπου 660.000 Τούρκους και 170.000 Σύριους αφού κατακρημνίστηκε η οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές όπου εργάζονταν οι πληγέντες.

Ο ΔΟΕ υπολογίζει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 230 δολάρια μηνιαίως στην Τουρκία, όσο συνεχίζονται οι δυσλειτουργίες της αγοράς. Στις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς οι περισσότεροι από τα 4 εκατομμύρια των εργαζομένων απασχολούνται στη γεωργία, τη μεταποίηση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες. Στη Συρία την κατάσταση αυτή βιώνουν περίπου 154.000 νοικοκυριά, δηλαδή 750.000 άνθρωποι και έχουν πληγεί 35.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ILO, Ζιλμπέρ Χουνγκμπό, είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η καταστροφή που έχει προκληθεί, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δίχως κατεπείγουσα και στοχευμένη βοήθεια, εκτιμάται ότι η φτώχεια, η αδήλωτη εργασία και η απασχόληση παιδιών θα εκτιναχθεί.

Για την ώρα, πάντως, οι πόροι που συγκεντρώνονται διεθνώς ως οικονομική βοήθεια μπορεί να μοιάζουν γενναιόδωροι αλλά μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής είναι ψίχουλα. Θυμίζεται ότι το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τους «δίδυμους» σεισμούς ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ και η δέσμευση που πήραν στις 20 Μαρτίου οι αποκαλούμενοι διεθνείς δωρητές αφορά τη χορήγηση βοήθειας ύψους μόλις 7 δισεκατομμυρίων. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το 1 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε να χορηγήσει η Κομισιόν για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία μαζί με μια έξτρα χρηματοδοτική στήριξη της τάξης των €108.000.000 που θα διατεθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Αλλά και πάλι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό τον αναγκών που υπάρχουν

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα