Και εγένετο ΑΟΖ με την Αίγυπτο – Έπεσαν οι υπογραφές

«Ιστορική ημέρα - Η συμφωνία κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε ΑΟΖ» λέει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας

Λίγο πριν από τις 17:00 έκλεισε στο Κάιρο η διαφαινόμενη από το πρωί της Πέμπτης συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

¨Όπως ανέφερε νωρίτερα το iapopsi.gr, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας “πέταξε” εσπευσμένα την Πέμπτη με προορισμό το Κάιρο, έχοντας ως βασικό θέμα στην  ατζέντα του το κλείσιμο της συμφωνίας, όπερ και εγένετο. 

 

Νίκος Δένδιας:«Ιστορική ημέρα…»

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σε μια νέα στενότερη φάση.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη. Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Σ. Σούκρι: «Αξιοποίηση στο μέγιστο των διαθέσιμων πόρων»

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, είπε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου με την Ελλάδα «επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ταξίδι – αστραπή…

Οι εξελίξεις είχαν διαφανεί όταν με σχετικό ρεπορτάζ του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο με τη σειρά του δημοσίευμα της αιγυπτιακής ενημερωτικής ιστοσελίδας “Sada Elbalad”, επέμενε ότι ήταν θέμα λίγου χρόνου (ακόμη και ωρών) η οριστικοποίηση  της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην χώρα μας και την Αίγυπτο.

Θυμίζεται ότι πριν από μήνες οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να “τρέξουν” τις σχετικές διαδικασίες και σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, τώρα το Κάιρο επιδιώκει την κατάργηση στην πράξη του τουρκολιβυκό deal που έχουν υπογράψει Σάρατζ και Ερντογάν.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμιζόταν ότι η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ και η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι,στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα