Και για τσιγάρα με την κάρτα ελέω φοροδιαφυγής

Μεγαλεπίβολα σχέδια έχουν κάποιοι στο υπουργείο Συντάγματος με στόχο την “εξαφάνιση” των μετρητών από την αγορά. Η ιδέα είναι πως όσο λιγότερα τα μετρητά τόσο δυσκολότερη η φοροδιαφυγή! Μόνο που από την εξίσωσή λείπει ο συντελεστής τράπεζες. Κάθε φορά που κάποιος πληρώνει με κάρτα, η τράπεζα χρεώνει τον έμπορο με ποσά που μειώνουν δραστικά τα κέρδη του. Και αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι ώρας παρά μόνο σε συγκεκριμένες κλαδικές συμφωνίες που έχουν γίνει με συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα.

Τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχέδιο κάθε κίνηση άνω των 50ε να γίνεται με κάρτα αν και ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό. Σε κάθε περίπτωση όμως τα 500ε που είναι σήμερα το όριο οσονούπω θα αποτελούν παρελθόν μιας και στο ΥΠΟΙΚ θέλουν να προλάβουν την διαρροή ρευστού μετά την άρση των capital controls. Συνδυαστικά θα αυξηθούν και οι υποχρεωτικές δαπάνες με πλαστικό χρήμα για τους καταναλωτές ώστε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο σχεδιασμός προβλέπει το ελάχιστο όριο δαπανών µε κάρτα να αυξηθεί:

  • Στο 15% για εισόδηµα έως 10.000 ευρώ (από 10% που είναι σήµερα).
  • Στο 20% για εισόδηµα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% που είναι σήµερα).
  • Στο 25% για εισόδηµα από 30.001 και άνω, µε το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% που είναι σήµερα)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα