Και συμβόλαια θανάτου εκτελούσε η μεγάλη «Χίμαιρα» των ναρκωτικών

Νέα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, για τη δράση του κυκλώματος, που είχε μετατρέψει κεντρικές πλατείες της Αθήνας σε στέκια διακίνησης ναρκωτικών, αποκαλύπτει και σήμερα η «Α».

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, είναι μόνον κάποια από τα σοκαριστικά στιγμιότυπα, που αποτυπώθηκαν, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι επιχείρησαν και πέτυχαν να ξηλώσουν μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών, υπό την καθοδήγηση της 2ης ανακρίτριας ναρκωτικών Ελένης Γρυπάρη.

Η έμπειρη δικαστικός συντόνιζε την επιχείρηση, που πήρε τη συμβολική ονομασία «Χίμαιρα» και κατάφερε καίριο πλήγμα στη δράση του κυκλώματος.

Από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, που κατέγραψε ο υπερκοριός και την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ναρκωτικών συνέτασσαν και «συμβόλαια θανάτου», για όσους δεν συμμορφώνονταν με τους «κανόνες – νόμους» της οργάνωσης.

Από το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπεται ότι ένα από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, Αλβανός που αποκαλείται «Μπουτάκης», έδωσε εντολή σε συμπατριώτη του, ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος, να δολοφονήσει άλλον Αλβανό στην περιοχή του Κερατσινίου. Η υπόθεση της δολοφονίας βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης.

Στο μεταξύ, οι 146 κατηγορούμενοι, Αλβανοί, Αφρικανοί και Έλληνες, με αρχηγούς, υπαρχηγούς και υποομάδες, οι οποίοι διακινούσαν ηρωίνη, κοκαΐνη, χασίς και σκανγκ σε έξι κεντρικές πλατείες της Αθήνας, που συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, δικάζονται από τις 14 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που συνεδριάζει για λόγους ασφαλείας στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, με το δικαστήριο να έχει ασφυκτικά περιθώρια χρόνου, καθώς στις 26 Μαΐου συμπληρώνεται 18μηνο προφυλάκισης για 110 από τους 146 κατηγορούμενους, που παραμένουν κρατούμενοι και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι αποτελούν μέλη μιας από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις, που έπεσε στα χέρια των Αρχών, μετά από πολλούς μήνες παρακολούθησης των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε μία επιχείρηση-φωτιά, που πήρε την κωδική ονομασία «Χίμαιρα».

Επί 9 ολόκληρους μήνες του 2016, έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τους 120 άτομα από τους 146 εμπλεκόμενους, που είχαν στήσει σε 6 κεντρικές πλατείες της Αθήνας, το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

Στο υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, αποτυπώνονται σκηνές με χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου, σε βίντεο και σε εκατοντάδες φωτογραφίες, καθώς επίσης και συνομιλίες των μελών της οργάνωσης, που υπέκλεψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ. Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης ταυτίζουν τη διακίνηση των ναρκωτικών με… πόλεμο. Αλβανός μέλος της υποομάδας ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά ότι «στον πόλεμο υπάρχουνε νεκροί, τραυματίες και νικητές», ενώ σε άλλο σημείο συνεννοούνται για να στείλουν στο νοσοκομείο άγνωστο άνδρα, που τους έκλεψε ναρκωτικές ουσίες.

 

Τι κατέγραψαν οι κάμερες

Επί 9 ολόκληρους μήνες του 2016, οι έμπειροι αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας ακόμα και δικά τους μέσα, όπως κάμερες, κινητά τηλέφωνα και βανάκια, μπαλκόνια, ταράτσες, καταστήματα, κατάφεραν να εντοπίσουν, να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν, μέχρι τώρα, 120 άτομα, που είχαν στήσει σε 6 κεντρικές πλατείες της Αθήνας το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

Στο υλικό της ογκωδέστατης δικογραφίας, αποτυπώνονται σκηνές με χρήση ναρκωτικών, υπό το φως της ημέρας και παρουσία κόσμου. Στον ρόλο των υπαίθριων… ντήλερς εμφανίζονται συνήθως μόνον οι Αφρικανοί μέλη της οργάνωσης. Οι πελάτες-χρήστες κυρίως νέοι σε ηλικία.

 

* ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Μέρα μεσημέρι στον σταθμό του μετρό στα Προπύλαια. Σε αυτή την πιάτσα ψωνίζουν ηρωίνη και κοκαΐνη. Ξανθιά τοξικομανής συναντά στις σκάλες του σταθμού τον Αφρικανό έμπορο ναρκωτικών. Έμπορος και χρήστης συναντιούνται στην κυλιόμενη σκάλα του Μετρό. Το ραντεβού είναι προσυμφωνημένο.

Ο προμηθευτής βγάζει από το στόμα φιξάκια ηρωίνης. Βιαστικά τα δίνει στην ξανθιά χρήστη. Όλα γίνονται με ταχύτητα αστραπής. Εκείνη ακουμπάει στις παλάμες του τα χρήματα και κατεβαίνει τρέχοντας. Οι τσιλιαδόροι καραδοκούν δίπλα. Την ίδια στιγμή καταφτάνει από κάτω άλλος πελάτης. Κατεβαίνει μαζί με τον έμπορο. Χάνονται στις σκάλες του Μετρό. Η κάμερα δεν μπορεί να δει πιο μέσα.

Την ίδια μέρα σε άλλο σημείο των Προπυλαίων. Μια άλλη γυναίκα εθισμένη στην ηρωίνη τρέμει περιμένοντας να αγοράσει τη δόση της. Μετράει δεκάρα-δεκάρα τα ψιλά και τα δίνει στον πωλητή, ο οποίος τα βγάζει από τη γνωστή κρυψώνα στο στόμα του. Όλα αυτά μέρα μεσημέρι..

Δύο μέρες αργότερα στα Προπύλαια και πάλι. Πελάτες, ένα ζευγάρι. Παίρνουν φιξάκια από τον ντήλερ. Άγνωστο εάν περιέχουν ηρωίνη ή κοκαΐνη. Το ίδιο γίνεται και με άλλους χρήστες. Μπροστά στον κόσμο. Αγοραπωλησία ναρκωτικών. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Στην καρδιά της Αθήνας. Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου!

Οι μαύροι πωλητές περιμένουν τους υποψήφιους πελάτες. Ο έμπορος φτύνει και βγάζει το φιξάκι από το στόμα. Ο χρήστης το παίρνει και φεύγει τρέχοντας, αφού προηγουμένως δώσει το αντίτιμο.

Οι χρήστες τρέχουν πίσω από τους διακινητές. Τους κυνηγάνε, για να πάρουν ναρκωτικά.

Σε άλλη σκηνή, στο ίδιο σημείο, ο χρήστης ηρωίνης «χτυπάει» επί τόπου ένεση. Γύρω του οι τσιλιαδόροι. Στο τέλος, πληρώνει. Αμέσως μετά, άλλος έμπορος ναρκωτικών δίνει άλλη μια δόση σε έναν ακόμη τοξικομανή.

 

* ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: Ακόμη πιο συγκλονιστικές σκηνές έχουν καταγράψει οι κάμερες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών στην πλατεία Αμερικής, η οποία θεωρείται από τις πιο δυνατές πιάτσες χασίς.

Εκεί έσπευδαν οι χρήστες, για να προμηθευτούν κάνναβη και σκανκ.

Στο βίντεο ο έμπορος βγάζει από κάπου τα ναρκωτικά. Με γρήγορες κινήσεις το σακουλάκι αλλάζει χέρια ταυτόχρονα με τα χρήματα. Ο χρήστης το μυρίζει. Δεν του αρέσει η ποιότητα. Ο Αφρικανός από απέναντι σκύβει και βγάζει άλλο, που έχει κρυμμένο στον θόλο της ρόδας του αυτοκινήτου του.

Στο ίδιο σημείο ο έμπορος ναρκωτικών βγάζει από τα γεννητικά του όργανα ένα σακουλάκι χασίς, και το δίνει στον «πελάτη» του..

 

* ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ: Στην πλατεία Βικτωρίας, που θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές πιάτσες ηρωίνης, οι έμποροι είχαν χωριστεί σε βάρδιες. Άλλοι το πρωί και άλλοι το βράδυ διακινούσαν τεράστιες ποσότητες σκληρών ναρκωτικών, σε δεκάδες τοξικομανείς καθημερινά.

Στις εικόνες του βίντεο «πελάτες» αδημονούν για τη δόση και διαμαρτύρονται.

 

* ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Το πιο χοντρό αλισβερίσι γινόταν επί χρόνια στην οδό Κλεισόβης, δίπλα στην πλατεία Κάνιγγος, πίσω από τις κολόνες εγκαταλελειμμένου κτιρίου..

Εκεί είχε στηθεί μια ολόκληρη… αγορά ναρκωτικών, που διηύθυνε η 146μελής εγκληματική οργάνωση.

Στα βίντεο της δικογραφίας, καλοντυμένη ξανθιά έχει μόλις αγοράσει κοκαΐνη. Χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να γίνει αντιληπτή από διερχόμενους, ζητάει από τον Αφρικανό προμηθευτή να της την απλώσει εκεί, επί τόπου.

Με επιδέξιες κινήσεις την κόβει και χωρίς δισταγμό διπλώνει ένα δεκάευρο και ρουφάει τη λευκή σκόνη, ενώ δίπλα της οι τσιλιαδόροι χασκογελάνε.

Στο ίδιο σημείο ο έμπορος βγάζει τα ναρκωτικά από το στόμα του και τα δίνει στον χρήστη, που τελείως απροκάλυπτα κρατάει τη σύριγγα στο χέρι. Εκτός από χρήματα, ο τοξικομανής δίνει και τα γυαλιά ηλίου του, για να εξασφαλίσει τη δόση του.

* ΝΟΜΙΚΗ: Στο παρκάκι παραπλεύρως της Νομικής Σχολής, οι εικόνες προκαλούν απελπισία.

Δεκάδες τοξικομανείς με απλωμένο το χέρι εκλιπαρούν για μία δόση ηρωίνης.

Οι πληροφορίες έβγαλαν λαβράκια

Στο επίσημο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται: «Όλα ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες ότι στην περιοχή του κέντρου σε πλατείες και διασταυρώσεις από εξαμήνου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, εγκληματική οργάνωση από τουλάχιστον 80 άτομα. Άνδρες και γυναίκες αλλοδαποί, που διακινούν, αποθηκεύουν και πουλάνε ναρκωτικές ουσίες, δεχόμενοι ως αντίτιμο εκτός από χρηματικά ποσά και κλοπιμαία (τιμαλφή, κινητά).

Τα μέλη της οργάνωσης συμμετέχουν έχοντας διακριτούς, πλην όμως εναλλασσόμενους ρόλους καθημερινά.

Δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον τρία στάδια. Πώληση, μεταφορά και αποθήκευση.

Στα σημεία πώλησης, ομάδες των δύο έως οκτώ ατόμων δραστηριοποιούνται, άλλοι πουλώντας ναρκωτικές ουσίες (ντήλερς) και άλλοι προστατεύοντας αυτούς που πουλάνε και φροντίζουν να ειδοποιούν, ώστε κατά την έλευση αστυνομικών δυνάμεων να προλάβουν είτε να απομακρυνθούν, είτε να απορρίψουν τις ναρκωτικές ουσίες (τσιλιαδόροι).

Τα μεταφέρουν είτε πεζοί, είτε με διάφορα οχήματα και δίκυκλες μοτοσικλέτες από τους αποθηκευτικούς χώρους προς τα σημεία πώλησης λαμβάνοντας εξαιρετικά μέτρα αντί παρακολούθησης.

Αστυνομικοί από 15-3-2016 έως 4-4-2016 έθεσαν διάφορους χώρους υπό διακριτική επιτήρηση, μεταξύ των οποίων την πλατεία Κάνιγγος, τον πεζόδρομο στα Προπύλαια, την πλατεία Αμερικής, την Πλατεία Βικτωρίας.

Κρίθηκε αναγκαία η καταγραφή με συσκευές ήχου ή εικόνας ή με άλλα τεχνικά μέσα, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016».

 

 

H δομή της οργάνωσης

Από τις συνομιλίες προκύπτει σχέση πυραμίδας των μελών της οργάνωσης, με δύο Αλβανούς υπαρχηγούς Α και Β, που φέρουν τα ψευδώνυμα «Τζίμη» και «Παιτίμης», ενώ ως αρχηγός εμφανίζεται άλλος Αλβανός, που παραμένει ασύλληπτος και έχει το ψευδώνυμο «Γκέντι».

Από τις συνομιλίες προκύπτει υποτακτική σχέση 6 κατηγορουμένων, Αλβανών και Ελλήνων, που αποτελούν τη δεύτερη υποομάδα, με τους δύο υπαρχηγούς. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

– Σε συζήτηση για δείγμα ναρκωτικών σε πελάτη: «Όποτε θέλει ο Παιτίμης».

– Σε συζήτηση για καταβολή χρηματικού ποσού από πώληση, όπου μιλάνε ο Α υπαρχηγός με μέλος της δεύτερης υποομάδας: «Εγώ για πρώτη του μήνα θέλω λεφτά», «ρε σκάσε», «άκουσέ με, ρε γαμ…». «Είτε εσύ με τον μαύρο, είτε ο άλλος, σπρώξτε λίγο για να ενδιαφερθεί».

 

Οι τιμές των ναρκωτικών

Aπό άλλες συνομιλίες των κατηγορουμένων προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία, για τις τιμές των ναρκωτικών.

Στις συνομιλίες Αλβανός από τη δεύτερη υποομάδα συνομιλεί με άγνωστη γυναίκα, με τις φράσεις: «Έχω μαύρο», «έχω κόκα», «τι να σου φέρω;».

Ενώ σε άλλη συνομιλία του ο ίδιος Αλβανός μιλάει με τον επονομαζόμενο «Κεφτέ» ή «Μπιφτέκη», ή «Σωτήρη», για την πώληση ενός κιλού κάνναβης, ενώ τονίζεται ότι σε περίπτωση που ο πελάτης αγοράσει ολόκληρο το κιλό η τιμή ορίζεται σε 1.200 ευρώ. Σε περίπτωση που το αγοράσει σε δύο δόσεις των 500 γραμμαρίων, η τιμή ορίζεται στα 700 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.400.

Σε άλλη συνομιλία ο ίδιος Αλβανός με τον υπαρχηγό «Μπούση», ο οποίος φέρεται να κατευθύνει την οργάνωση μέσα από τη φυλακή.

Ο Αλβανός της υποομάδας ζητάει από τον έγκλειστο 1 κιλό κάνναβης, για να το δείξει σε υποψήφιο πελάτη αγοραστή. Η ορισθείσα τιμή είναι στα 1.500 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικό είναι το προστακτικό ύφος του «Μπούση», που ακούγεται να λέει:

«Πάνο, πρέπει να τελειώσει αυτό», «όταν μου χρωστάς λεφτά, δεν σηκώνεις τηλέφωνο», ενώ κανονίζει την παραλαβή δύο κιλών κάνναβης και προσπαθεί να βρει χώρο αποθήκευσης-καβάντζα.

Από άλλες συνομιλίες, που έχει καταγράψει ο υπερκοριός προκύπτει ότι οι δοσοληψίες ναρκωτικών δεν πληρώνονταν μόνο με χρήματα, αλλά και με άλλους τρόπους.

Το πώς γίνεται αυτό, αποτυπώνεται με τη φράση: «Aν δεν πάρω πράμα σε δέκα μέρες, τελείωσες» και «θα με πληρώσεις εμένα, μην ανησυχείς, είτε με λεφτά, είτε με ξύλο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα