Και τώρα αυτοδυναμία…

Η καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές εδραιώνει την ηγεσία του στη Ν.Δ., ανοίγοντας τον δρόμο για αμφίπλευρη διεύρυνση της επιρροής του τόσο προς τη Δεξιά όσο και προς την Κεντροαριστερά

Στον μέγα στόχο των εθνικών εκλογών επικεντρώνεται πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις στην οδό Πειραιώς αποφασίστηκε η αμφίπλευρη διεύρυνση της επιρροής του κόμματος  τόσο προς τη Δεξιά όσο και προς την Κεντροαριστερά, σχέδιο το οποίο  θα θέσει σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα ο «γαλάζιος» πρόεδρος.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Με γνώμονα την αυτοδυναμία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές –ο οποίος παραμένει στόχος αλλά όχι αυτοσκοπός–, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να απευθύνει νέο κάλεσμα συστράτευσης προς τους πολίτες οι οποίοι στις πρόσφατες ευρωεκλογές ψήφισαν μικρότερα κόμματα, όπως το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, η «Δημιουργία Ξανά» του Θάνου Τζήμερου, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη, αλλά και άλλους σχηματισμούς, όπως η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, προκειμένου να στηρίξουν το αίτημα για πολιτική αλλαγή που εξέφρασε το εκλογικό σώμα την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Οι σχεδιασμοί που γίνονται από το επιτελείο της οδού Πειραιώς δεν περιλαμβάνουν μαζικές… μετεγγραφές στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια επώνυμων στελεχών από άλλα κόμματα. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται κατηγορηματικά η συμπερίληψη κάποιων –κυρίως νέων– προσώπων στους συνδυασμούς του κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση που σκοπεύει να σχηματίσει δεν θα απαρτίζεται μόνον από βουλευτές της παράταξής του. Το ίδιο, διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, θα ισχύσει και στη στελέχωση του Κράτους, για την οποία βασικό κριτήριο θα είναι η αξιοσύνη και όχι η κομματική προέλευση.

ΝΕΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Έγινε το πρώτο βήμα…

«Την Κυριακή η Ελλάδα έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή», είναι η θέση που υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Ν.Δ. Διαβεβαιώνουν δε ότι η στρατηγική δεν θα αλλάξει ενόψει εθνικών εκλογών. Κι αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι η Ν.Δ. δεν θα περιχαρακωθεί στο 33%, αλλά θα επιδιώξει να πείσει ακόμη περισσότερους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά το διάστημα που απομένει μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, θα αναλυθεί όσο καλύτερα γίνεται το σχέδιο της Ν.Δ. για την Ελλάδα τού αύριο, διεκδικώντας τη θετική ψήφο των πολιτών. Και αυτό, επισημαίνουν, θα γίνει χωρίς να μπει στον πειρασμό της παροχολογίας, ούτε να πλειοδοτήσει σε παροχές ή να μπει στο παιχνίδι της πόλωσης και του φανατισμού.

Πεποίθησή τους είναι, άλλωστε, ότι οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Ν.Δ. όχι μόνο για τις βασικές δεσμεύσεις της (τις μειώσεις φόρων, τις πολλές και καλές δουλειές και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας), αλλά και γιατί αναμένουν ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας. «Έπειτα από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, οι Έλληνες δικαιούνται την αλήθεια», υπογραμμίζουν και δεσμεύονται ότι με τον ερχομό της στην κυβέρνηση το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εφαρμόσει τολμηρές, αλλά και ρεαλιστικές πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των πολιτών.

Τερτίπια με την ημερομηνία των εκλογών

Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, από την οδό Πειραιώς χαρακτηρίζουν «προσχηματική» την επίκληση των Πανελλαδικών Εξετάσεων ως λόγο για να μετατεθεί το στήσιμο της κάλπης στις 7 Ιουλίου. «Εντάσσεται στα γνωστά τερτίπια του κ. Τσίπρα που, όπως και στην περίπτωση των ευρωεκλογών με τη διπλή κάλπη, έχουν στόχο να κόψουν μερικές ψήφους από τη Ν.Δ.», υποστηρίζουν συμπληρώνοντας ότι η ταμπακιέρα είναι φυσικά ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ανεξαρτήτως εξελίξεων και ημερομηνίας τέλεσης των εκλογών, στη Ν.Δ. εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποφύγει την ήττα και λένε χαρακτηριστικά ότι η αλλαγή που ξεκίνησε στις  26 Μαΐου θα επισφραγιστεί με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

 

Έτσι θα διοικήσει ο Μητσοτάκης

Το περιστατικό με το «γαλάζιο» στέλεχος που προχώρησε στην απαράδεκτη ανάρτηση για τη μη εκλεγείσα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, ήταν μία ακόμα αφορμή για να επιβεβαιωθεί ο κώδικας ηθικής που επιθυμεί να εφαρμόσει αρχικά μέσα στη Ν.Δ. και στη συνέχεια στην άσκηση διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε άμεσα και χωρίς να χάσει χρόνο. Ενημερώθηκε για το τι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το στέλεχος της ΝΔ, καθώς εκείνος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα που διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες. Παρ’ ότι δεν είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο ίδιος, με ένα απλό μήνυμα έδωσε εντολή στον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να διαγραφεί ο συντονιστής ετεροδημοτών.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ένα ζήτημα που ασφαλώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ζήτημα με αρνητική δημοσιότητα και χροιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού εξαιτίας του χειρισμού του από τον κ. Μητσοτάκη άρχισαν αναπόφευκτα οι συγκρίσεις και οι παραλληλισμοί. Τι άραγε έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ενημερώθηκε για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αντί να αποδοκιμάσει δημόσια τη συμπεριφορά του υπουργού του, αναγκάστηκε ακόμα και να τον υπερασπιστεί μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης μομφής από τη Ν.Δ.

Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κάποιος αν οι ίδιες περιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν. Προφανώς και δεν είναι απολύτως όμοιες, αλλά πεποίθηση στη Ν.Δ. είναι ότι η αντίδραση απέναντι στη χυδαιότητα δεν μπορεί να γίνεται αναλόγως με το ποιος την προκαλεί. Αντιθέτως, πρέπει να είναι άμεση, σκληρή και συγκεκριμένη, όποιος και αν βρίσκεται πίσω από αυτή.

 

Διαβάστε επίσης