Και τώρα που θα βρούμε τα λεφτά;

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012. Μία απόφαση, που φαίνεται να προκαλεί σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αν και το σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, δηλαδή εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναμένεται να αποκωδικοποιήσει νωρίτερα τα βασικά θέματα που θίγονται, ώστε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μια τάξη μεγέθους σχετικά με το ύψος των χρημάτων που θα κληθεί να επιστρέψει το Δημόσιο.

Να θυμίσουμε, ότι ο Ν. 4093/2012 προέβλεπε εξοικονόμηση 420 εκατ. ευρώ από την μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάσει τα ειδικά μισθολόγια, εκ των οποία τα  113 εκατ. ευρώ αφορούσαν στους μισθούς των ένστολων. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποδέχεται δημοσίως να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό της αποτέλεσμα έρχεται να προστεθεί στα ήδη μεγάλα πρόβλημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015. Νομικοί κύκλοι θεωρούν πως η υπουργική απόφαση που εξεδόθη στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4093/2012 και επέβαλε την τμηματική αναδρομική από τη 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί και την «αχίλλειο  πτέρνα» του νομοθετήματος.

Οπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή του Ν. 4093/2012 αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, καθώς υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να σταθμισθεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών, και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και εάν όλες οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων και μισθωτών τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους.

Κυβερνητικές αντιδράσεις

Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Ασφαλώς και η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο σας ερώτημα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση. Δεν έχουμε πάρει την απόφαση στα χέρια μας». «Οσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», σχολίασε από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Η θέση μου είναι γνωστή για τους μισθούς και συγκεκριμένα θεωρώ ότι οι μισθοί δεν ανταποκρίνονται στο έργο και στο καθήκον των ένστολων, που πρέπει να αμοίβονται καλύτερα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν σχολιάζει αποφάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί και δεν έχει δει.

«Το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό. Κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με κάποια άλλη», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πρόσθεσε: «Δεν έχω διαβάσει το σκεπτικό της αποφάσεως και έτσι δεν μπορώ να το κρίνω. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας όμως επειδή το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι νομικό αλλά είναι οικονομικό κάθε απόφαση που θα ακυρωθεί, που έχει να κάνει με ζητήματα δημοσιονομικό χαρακτήρα θα πρέπει αυτομάτως να αντικατασταθεί με μια άλλη. Έχουμε στην τσέπη μας συγκεκριμένα λεφτά, δεν έχουμε άλλα αυτά είναι. Όσες αποφάσεις και να βγάλουμε μεταξύ μας, τα λεφτά αυτά παραμένουν τα ίδια. Μην μας φεύγει η μεγάλη εικόνα», κατέληξε ο υπουργός.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στον τ/σ ΣΚΑΙ ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η οριστική απόφαση του δικαστηρίου και άρα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε». «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα