Και τρίτο ευρωβουλευτή ονειρεύονται στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε κοινή ρότα σκληρής κριτικής απέναντι την κυβέρνηση θα βαδίσουν η Φώφη Γεννηματά και οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης

Μπορεί η αποχώρηση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη από το Κίνημα Αλλαγής να αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ, αλλά αυτό δεν συνέβη με την περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και της ΔΗΜ.ΑΡ., τον Ιανουάριο του 2019. Σε αυτό συνετέλεσε και η άκομψη ομολογουμένως επεκτατική πολιτική του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην άλωση του ΚΙΝΑΛ με δούρειους ίππους τον Ραγκούση και τους λοιπούς συγγενείς που απαρτίζουν τη «Γέφυρα».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, το τελευταίο διάστημα, λίγες μόνο ημέρες πριν από το έκτακτο συνέδριο (30-31 Μαρτίου), η συσπείρωση των στελεχών του ΚΙΝΑΛ είναι εντυπωσιακή, ενώ και η βάση του κόμματος στέλνει τα μηνύματα ότι επιθυμεί ενότητα. Ταυτόχρονα οι απλοί ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής (η μεγάλη πλειοψηφία προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ) προσέρχεται στις εκδηλώσεις του κόμματος ανά την περιφέρεια, κάτι που φέρνει χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Έτσι, οι περισσότεροι στο ΚΙΝΑΛ έχουν αρχίσει να ομιλούν για διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες του Νίκου Παπανδρέου και του Γιώργου Καμίνη μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή, που με βάση το εκλογικό μέτρο (3,8%) χρειάζεται ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 12%. Φυσικά, εάν το ΚΙΝΑΛ λάβει τέτοιο ποσοστό στις ευρωεκλογές, ξαναγίνεται σημαντικός παίκτης στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Πού στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία; Όπως εξηγούν οι εκλογολόγοι της Χαριλάου Τρικούπη (οι περισσότεροι είναι μπαρουτοκαπνισμένοι σε εκλογικές αναμετρήσεις), στις ευρωεκλογές η πόλωση δεν είναι αντίστοιχη αυτής των εθνικών εκλογών και το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να επαναπατρίσει μεγαλύτερο μέρος των παραδοσιακών του ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και κυρίως σε αυτές του 2015.

Η αισιοδοξία για το διψήφιο ποσοστό στη Χαριλάου Τρικούπη προέρχεται από τρία βασικά δεδομένα:

-Πρώτον, ότι οι υποψήφιοι που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, δεν εκπέμπουν μέχρι στιγμής αέρα ανανέωσης, ούτε αληθινού διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούν χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις και αδυνατούν να πείσουν ότι μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

-Τρίτον, ότι ο κόσμος που συρρέει στις εκδηλώσεις του κόμματος αποδεικνύει την τάση επιστροφής των παραδοσιακών ψηφοφόρων της παράταξης.

Αέρα και για τις εθνικές

Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν εάν ο κ. Τσίπρας αποφασίσει την τελευταία στιγμή να αιφνιδιάσει και να διεξαγάγει κι εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό και η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ ακόμη και τώρα στις ευρωεκλογές περιλαμβάνει ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό με κύριο άξονα το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική αποδόμηση του βασικού του επιχειρήματος για τη δημιουργία του δήθεν αντιδεξιού μετώπου, από ένα κόμμα που συγκυβέρνησε αρμονικά με ένα ακροδεξιό (τους ΑΝΕΛ), επί τέσσερα χρόνια.

Κάτι που έκανε η Φώφη Γεννηματά και στην προσύνοδο των ηγετών του σοσιαλιστικού κόμματος, όπου μετείχε εκ νέου ως παρατηρητής ο κ. Τσίπρας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της ήταν άκρως επιθετική και «κάρφωσε» τον πρωθυπουργό στους νέους του φίλους λέγοντας: «Περιέγραψε ο κ. Τσίπρας τους κινδύνους από μια πιθανή συνεργασία της ακροδεξιάς με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επομένη των Ευρωεκλογών. Είναι όμως πολύ πιο επικίνδυνο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που προέρχεται από την Αριστερά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην Κυβέρνηση. Δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες και δίνει στην ακροδεξιά τη δυνατότητα να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που πραγματικά έχει. Μην ξεχνάμε, ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς. Γι’ αυτό όσα λέμε στο εξωτερικό είναι καλό να τα τηρούμε και στο εσωτερικό των χωρών μας».

 Το συνέδριο με Τίμερμανς

Όπως είπαμε, το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται για το συνέδριό του το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ένα καταστατικό συνέδριο που θεωρητικά θα είναι η απαρχή για την οριστική ενοποίηση των κομμάτων και των κινήσεων που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Όμως το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο. Αφενός μεν διότι ο Νίκος Παπανδρέου θα προτείνει την επαναφορά του ήλιου και του ονόματος ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δε, θα είναι η απάντηση στη σύναξη των Τσίπρας-friends που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μεγάλο βάρος στην παρουσία του Φρανς Τίμερμανς στην έναρξη του συνεδρίου. Ο Ολλανδός σοσιαλιστής είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και, το πιο σημαντικό, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει τάσεις όσμωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος, τον Ούντο Μπούλμαν, που δεν χάνει ευκαιρία να συναγελάζεται με τον κ. Τσίπρα. Σημαντικό μήνυμα όμως για τις κινήσεις του Μπούλμαν θα είναι και η παρουσία της αρχηγού του SPD, της Αντρέα Νάλε, με την οποία είχε πρόσφατα συναντηθεί στο Βερολίνο η Φώφη Γεννηματά.

 Σημίτης-Παπανδρέου

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολούθησαν με ανακούφιση τις ομιλίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τον δικό τους τρόπο έδειξαν ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα με την κα Γεννηματά, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα.

 

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση μοιράζει παροχές και επιδόματα», τόνισε σε ομιλία του την προηγούμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι έχει στόχο την εξουσία, δημαγωγεί και καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας. Παράλληλα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών επεσήμανε ότι «το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση».

Ο κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη πως «σήμερα, η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής της δικαιοσύνης, διαφθοράς. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα, που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, του ΚΙΔΗΣΟ, είπε: «Πηδήσαμε με ευκολία, από το κράτος των νταβατζήδων, στο κράτος των μαφιόζων και των παρακρατικών, αντάμα με φασίστες και ακροδεξιούς από τη μια, και με θιασώτες της βίας ως μαμής της ιστορίας από την άλλη. Με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας, κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος. Και άλλες επιφανείς προοδευτικές προσωπικότητες».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα