Κάηκαν τα ζώα, χωρίς νερό αυτά που σώθηκαν… 

Ένα κοπάδι οικόσιτες χήνες, που τριγυρίζουν αμέριμνες σ’ ένα έρημο καμένο σπίτι, είναι από τις σουρεαλιστικές εικόνες του τρόμου, που ζήσαμε, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.  Η Αττική μετρά τις πληγές της, μετά την κόλαση που συγκλόνισε την Ελλάδα και τον  κόσμο.  Άνθρωποι, σπίτια, περιουσίες έγιναν στάχτη και δασικές εκτάσεις ετών, καταστράφηκαν. Όποιος έχει ζήσει φωτιά και καμένους, καταλαβαίνει ότι η κόλαση είναι εδώ. Μόνο που αυτή η κόλαση, όσο δεν αλλάζουμε νοοτροπία, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται στο διηνεκές.

Άρθρο της Άννας Στεργίου(*)

Ίδιες κοντόθωρες λογικές, αλληλοκατηγορίες για το πριν και το μετά, κακές συνταγές που ανακυκλώνονται, μολονότι τα πρόσωπα αλλάζουν. Τεχνογνωσία υπάρχει, προσλήψεις δασοπυροσβεστών δρομολογήθηκαν, αλλά έχει πολλούς «κακούς» πρωταγωνιστές η τραγωδία και πολλοί θα στενοχωρηθούν αν βγάλουμε τα κιτάπια.

 

Θύτες και θύματα

Πρόσωπα χωρίς όραμα με ελλιπείς γνώσεις και κατάρτιση να στελεχώνουν θέσεις -κλειδιά, ανταγωνισμοί μεταξύ στελεχών διαφορετικών υπουργείων, πελατειακές σχέσεις, επιτροπές που βγάζουν πορίσματα που δεν εφαρμόζονται, κρατικός μηχανισμός και αυτοδιοίκηση που λειτουργούν ανάλογα με τον επικεφαλής και το φιλότιμο ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, εκπαίδευση που δεν ανταποκρίνεται στην αυτοπροστασία του αγαθού της ζωής, κρούσματα διαφθοράς με πολίτες που νομιμοποιούν ό,τι δεν πρέπει να υπάρχει. Φαύλος κύκλος δηλαδή, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν, δυστυχώς, όσοι δεν συμμετείχαν στο αλισβερίσι με πιο τραγικούς ήρωες του δράματος: τα παιδιά και τα ζώα.

 

Κάηκαν ζώα οικόσιτα, συντροφιάς, άγρια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν έκαψαν και ζώα συντροφιάς, που δεν ήξεραν ν’ ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες, άγρια ζώα που έμειναν χωρίς νερό και τροφή, ενώ θολή είναι η εικόνα για τα αγροτικά ζώα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν πληροφορίες για ζημιές σε λιόφυτα, αμπέλια κ.ά., κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Κτηνίατροι και ζωοφιλικές οργανώσεις πρόσφεραν τη βοήθειά τους  σε πληγωμένα ζώα και κάποιοι δήμοι ενδιαφέρθηκαν, όπως θα έπρεπε, έτσι κι αλλιώς, αφού είναι στην αρμοδιότητά τους.

 

Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο…

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μάλλον γύρισε πλευρό…

 -Σκηνή 1η: Δεν έβγαλε μία ανακοίνωση το πρώτο κρίσιμο 24ωρο. Αντέδρασε λες και η φωτιά κι η κτηνοτροφία έχουν ωράριο, δεν χρειάζονταν κτηνιατρικά φάρμακα και περίθαλψη τα πληγωμένα ζώα, ταφή τα καμένα για λόγους δημόσιας υγιεινής ή έστω βοήθεια παραγωγοί με τυχόν καμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις/εξοπλισμό.

-Σκηνή 2η: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξέχασε πως έχει τίτλο «και Τροφίμων». Δεν κάλεσε παραγωγούς  να στείλουν τρόφιμα, δεν κινητοποίησε δυνάμεις από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες, που ενδεχομένως ήθελαν να βοηθήσουν. Τρόφιμα, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ανακούφισης σε τόσες εκατοντάδες οικογένειες που έμειναν στον δρόμο. Την περασμένη Τρίτη, τελικά έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνήματα σε συνεταιρισμούς από το γραφείο του υπουργού, για την αποστολή τροφίμων. Σωστό το βήμα, λάθος η οπτική. Δεν αφορά το γραφείο του υπουργού, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται θεσμικά.

-Σκηνή 3η: Δεν έδειξε έστω για τα μάτια ενδιαφέρον, αν υπάρχουν αγροτικές δομές  ικανές να φιλοξενήσουν, έστω και με σκηνές ή τροχόσπιτα, για να μη μείνουν οι άνθρωποι στον δρόμο.  Όλοι έβγαζαν ανακοινώσεις, δήμοι, Περιφέρειες, ΕΚΑΒ, ιδιώτες, υπουργεία. Η Αχαρνών ξέχασε πως έχει κάποιες δομές που μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσαν να δώσουν έστω προσωρινό κατάλυμα σε οικογένειες.

-Σκηνή 4η: Δεν έβγαλε ανακοίνωση για τυχόν παραγωγούς που έχασαν το βιος τους ή μελισσοκόμους, λες κι ήταν μια συνηθισμένη κατάσταση, ή έστω έναν αριθμό επικοινωνίας. Έπαιρνε παραγωγός άλλον παραγωγό, για να συνεννοηθούν, αντί να υπάρξει μέριμνα έστω για  ζωοτροφές.

-Σκηνή 5η: Δεν βγήκε ένας να συγχαρεί τους ψαράδες της Αττικής, που υπάγονται στην Αχαρνών κι έσωσαν ζωές

-Σκηνή 6η: Τις πρώτες τουλάχιστον ώρες της κρίσης, που είναι καθοριστικές, ακούστηκε πως δεν υπήρξε επικοινωνία με τους επίσημους εκπροσώπους των ιδιωτών κτηνιάτρων. Ανύπαρκτος συντονισμός για κτηνιατρικά φάρμακα, για  ζώα συντροφιάς ή έστω για να δώσει οδηγίες για όσους έχουν αγροτικά ζώα, εγκλωβισμένα, πληγωμένα, καμένα, μολονότι ο καθ’  ύλην αρμόδιος έχει σπουδάσει… δασολόγος! Οι πληροφορίες, έως την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές, μιλούσαν για πάνω από 500 ζώα, που κάηκαν ή πληγώθηκαν.

 

Η κρίση του γάλακτος

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Αττικής είναι γνωστά στη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τώρα αναμένεται να προστεθούν νέα. Πριν από δύο μήνες, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας πέρασαν το κατώφλι του Γιώργου Τσίπρα, ζητώντας λύση στον σεισμό της αγοράς γάλακτος με τη δραματική μείωση τιμών, κάτω του 25%, μέσω του πακέτου De Minimis. Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, αν δεν αλλάξει κάτι, είναι στα πρόθυρα διάλυσης. Οι τιμές  είναι σε ιστορικό χαμηλό, με την Αττική να έχει καταγράψει βουτιά, στο πρόβειο γάλα, ακόμη  και κάτω των 60 λεπτών.

Κι ενώ το κόστος παραγωγής για μια ελληνική μεσαία προς μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα είναι κοντά στα 78-83 λεπτά, οι κτηνοτρόφοι της Αττικής θα έχουν  ν’ αντιμετωπίσουν άλλη μια πληγή: την έλλειψη ζωοτροφών, αφού η περιοχή μεταβλήθηκε σε  κρανίου τόπο και χρειάζεται να προστατευθεί από τη διάβρωση. Το ζήτημα της κατάρρευσης τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει επανειλημμένα τεθεί από κυβερνητικούς βουλευτές, αντιπολιτευόμενους και κτηνοτρόφους. Η Αχαρνών επιμένει ότι δεν διακινδυνεύει να παρέμβει, γιατί υπάρχει κίνδυνος προστίμων λόγω παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού. Κι αν αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει, όταν οι παραγωγοί  επιμένουν για εκτεταμένους ελέγχους στα σύνορα και στα ισοζύγια στο γάλα…

(*) Η Άννα Στεργίου είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια, εξειδικευμένη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, και συγγραφέας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα