Καιρίδης: Αναληθές το δημοσίευμα του CBS για μετεγκατάσταση μεταναστών από τη Λατινική Αμερική

Το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να αποθαρρύνονται οι μετανάστες από το να διασχίζουν τα αμερικανικά σύνορα

Σε διάψευση δημοσιεύματος του CBS News προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, στο οποίο γίνεται λόγος για πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να μεταφερθούν μετανάστες από τη Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία.

cbs-1

 

Συγκεκριμένα ο κ. Καιρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα τονίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, λέγοντας πως εκτός από την εν λόγω διάψευση στον ραδιοφωνικό αέρα, θα δημοσιεύσει και διάψευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε σε δήλωσή του: «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του CBS News

Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο CBS News σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν να παραπέμψει ορισμένους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς στην περιοχή από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν σύμφωνα πάντα με το CBS θα περιελάμβανε την υποδοχή από Ελλάδα και Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε έλεγχο στα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να βρεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει του σχεδιασμού όπως τον μεταφέρει το CBS, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου – μια τάση που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποδίδουν στις πολιτικές τους και στις προσπάθειες των Μεξικανών αξιωματούχων να σταματήσουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν βόρεια. Για να αμβλύνει μια πιθανή έξαρση της μετανάστευσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική πράξη ήδη από την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτοξεύονται, δήλωσαν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με το CBS, στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των διακινητών που επιδιώκουν απλώς να εκμεταλλευτούν τα άτομα αυτά για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Mayorkas.

Τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα