Καιρίδης: Τι κρύβεται πίσω από την αεροπειρατεία» Λευκορωσίας

Προφανώς πίσω από τη Λευκορωσία υπάρχει η Μόσχα και χωρίς αυτήν δεν θα είχαν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, δήλωσε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, αναφερόμενος στο περιστατικό της αεροπειρατείας που προκάλεσε διεθνή αναταραχή.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 υπογράμμισε τα εξής:: «Αυτό που έγινε εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο ανταγωνισμό Δύσης και Ανατολής. Προφανώς πίσω από τη Λευκορωσία κρύβεται και η Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς Λουκασένκο. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι έδειξαν να παθαίνουν ηλεκτροσοκ. Έκαναν σκληρές δηλώσεις, αλλά επί του πρακτέου, τα χέρια τους είναι μάλλον δεμένα και οι δυνατότητές τους περιορισμένες. Η Λευκορωσία είναι ένα κράτος παρίας, δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Ευρώπη και οι όποιες κυρώσεις δεν επηρεάζουν (…)».

«Στο βαθμό που η Λευκορωσία χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τη Μόσχα, το καθεστώς (Λουκασένκο) μπορεί να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια και να κάνει αυτά που κάνει, να κυνηγάει τους αντιφρονούντες κ.λπ.», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης.

Η Λευκορωσία έχει στρατηγική «θέση» για τη Δύση; «Η Δύση έχει δείξει ότι θα ήθελε να την ξεχάσει τη Λευκορωσία, απλώς εκείνη δεν ξεχνιέται».

«Όπως αποδεικνύεται και από το ρεπορτάζ, υπήρξε άμεση εμπλοκή και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ ότι μαζί με τους «πράκτορες» αποβιβάστηκε στο Μινσκ κι ένας Έλληνας, είπε: «Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι αυτός ήθελε να πάει στο Μινσκ έτσι κι αλλιώς, μέσω Βίλνιους και βρήκε την ευκαιρία να αποβιβαστεί και να μην συνεχίσει το ταξίδι του. Θα δούμε, ελέγχεται αυτό. Η ΕΥΠ έχει αρκετή δουλειά να κάνει».

Όπως είπε, μάλιστα, σε αυτά όλα εμπλέκονται και τα ελληνοτουρκικά: «Ο Ερντογάν ήταν από τους ηγέτες που πρώτος-πρώτος πήγε και συνεχάρη τον Λουκασένκο στην επανεκλογή του τον Αύγουστο».

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες αρχιμαφιόζου στην Τουρκία, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «η Τουρκία συγκλονίζεται από αυτό το σκάνδαλο. Μιλάμε για έναν άνθρωπο του καθεστώτος, φίλος του Ερντογάν, με πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας, ο οποίος αποφάσισε να μιλήσει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα