«Κακές» αλήθειες Στουρνάρα για τα μνημόνια και την bad bank

Το λάθος της τρόικας με την «κακή τράπεζα», που σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής της ΤτΕ στη διαδικτυακή ημερίδα DigiTalk, η Ελλάδα το πληρώνει ακόμα

Δύσκολα βρίσκει κανείς σε ένα πάνελ τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και μάλιστα να μιλούν για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής την περίοδο 2010-2018.

Το κατάφερε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έστω και διαδικτυακά –ελέω κορωνοϊού–, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2oυ DigiTalk, και η επιτυχία της εκδήλωσης μεγεθύνεται από το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έβαλε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, ειδικά σε ένα θέμα όπως τα μνημόνια, που στην Ελλάδα προκάλεσαν την αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού σκηνικού.

Όπως εξήγησε για παράδειγμα ο Γ. Στουρνάρας, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής (σ.σ. για τα οποία πετροβολήθηκε και συκοφαντήθηκε ουκ ολίγες φορές και ο ίδιος από τη σημερινή αντιπολίτευση) εξάλειψαν τα τεράστια ελλείμματα που είχε η χώρα μας τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε ισοζύγιο πληρωμών. Εξ ου και η πεποίθησή του ότι τα προγράμματα διάσωσης πέτυχαν τον σκοπό τους, παραδεχόμενος ωστόσο ότι αυτή η «επιτυχία» είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος για την Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν.

Ως προς τα λάθη των δανειστών, ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε ότι αυτά αξιολογούνται σήμερα με το πλεονέκτημα της «στερνής γνώσης», έστω κι έτσι όμως επεσήμανε ότι για πολλά θέματα υπήρχαν υπερβολικές αιρεσιμότητες, με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών να «βαραίνουν» από την εμπλοκή πολλών μερών και την τρόικα να προσπαθεί να κάνει «μικροδιαχείριση».

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε λ.χ. ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ήταν ένα σωστό μέτρο, καθώς διεύρυνε την φορολογική βάση, αλλά οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές αποδείχθηκαν λάθος και έκαναν ζημιά. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το μεγάλο «κούρεμα» που υπέστησαν οι μισθοί των εργαζομένων προκάλεσε κατακρήμνιση των φορολογικών εσόδων, ενώ τέλος ο Γ. Στουρνάρας στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε την ιδιοκτησία των προγραμμάτων, με μεγαλύτερο όλων των λαθών το ότι οι δανειστές δεν ενέκριναν το μέτρο της δημιουργίας μίας «κακής τράπεζας», μία «bad bank», όπως το έπραξαν για τις ιρλανδικές τράπεζες που «έσκασαν» στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. «Αυτό το λάθος το πληρώνουμε ακόμα και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Θυμίζεται ότι ο Γ. Στουρνάρας μιλάει καιρό και σε όλους τους τόνους για τη δημιουργία bad bank, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών. Το θέμα καθίσταται πλέον απολύτως επίκαιρο λόγω της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που «γεννά» καθημερινά η κρίση του κορωνοϊού.

Σε ποιον, τώρα, εντός και εκτός συνόρων μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να πει «εγώ σας τα ’λεγα» είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ ΣΤΟ 2o DigiTalk ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα