Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πολικές θερμοκρασίες “σκέπασαν” τη χώρα – Έρχονται χιόνια στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας που έχει ντύσει στα λευκά τη χώρα - Που σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κακοκαιρία «Μήδεια» που έχει ντύσει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας στα λευκά λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων αλλά και τον πολικών θερμοκρασιών που την συνοδεύουν.

Το κακό πρόσωπο της κακοκαιρίας το βλέπουν κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας.

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία έπεσαν σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -12,7 βαθμούς Κελσίου. Οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν σε Βλάστη Κοζάνης (-12,6), Νότιο Πεδίο Κοζάνης (-11), Βουνάσα Γρεβενών (-10,9), Μεσόβουνο Κοζάνης (-10,8), Φλώρινα (-10,2) και ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας (-10,1).

Ακόμη χαμηλότερα έπεσε το θερμόμετρο στα χιονοδρομικά κέντρα, όπως στο Χ/Κ του Καϊμακτσαλάν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15,7 βαθμούς.

Έτοιμη η Αττική για τον χιονιά!

Έτοιμη να υποδεχτεί τον χιονιά που φέρνει η κακοκαιρία «Μήδεια» είναι και η Αττική από το απόγευμα της Κυριακής, με τα βόρεια προάστια της Αθήνας να είναι και αυτά έτοιμα να ντυθούν στα λευκά.

Ήδη ο χιονιάς περικυκλώνει την Αττική καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται ήδη επί ποδός με συνεχείς ρίψης άλατος για να κρατήσουν «καθαρό» το δίκτυο.

Νέα ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την Αττική

Την ίδια ώρα, νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Φυλής -Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας

Η χιονόπτωση διέκοψε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Λήψη μέτρων στους οδικούς άξονες της Ηπείρου λόγω χιονοπτώσεων

Λόγω των χιονοπτώσεων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοίνωσε μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου ανά Διεύθυνση Αστυνομίας. Συγκεκριμένα:

Ιωάννινα

Ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, στα εξής σημεία:

– Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 48,8 χλμ (Κόμβος Τύριας) έως το 120,8 χλμ (Κόμβος Παναγιάς).

– Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, από την περιοχή Πέραμα Ιωαννίνων έως το 53ο χλμ.

– Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης, από τα Ιωάννινα έως το 105ο χλμ (όρια Νομού Καστοριάς).

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

– Εγνατία Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 68 χλμ (Κόμβος Ιωαννίνων) έως το 120,8 χλμ (Κόμβος Παναγιάς).

– Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Κοζάνης, από το 45ο χλμ έως 55ο χλμ (θέση Βίγλα), από το 65ο χλμ έως το 75ο χλμ (θέση Πλάκα) και από Ιωάννινα έως το 105ο χλμ (όρια Νομού Καστοριάς).

– Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, από το 9ο χλμ έως το 30ό χλμ.
– Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων, από το 15ο χλμ έως το 53ο χλμ.
– Εθνική Οδός Καλπακίου-Κακαβιάς.
– Εθνική Οδός Καλπακίου-Κόνιτσας.
– Επαρχιακή Οδός Μετσόβου-Μηλιάς, από το 3ο χλμ έως τα όρια του Νομού Ιωαννίνων.
– Επαρχιακή Οδός Ελατοχωρίου-Βωβούσας.
– Επαρχιακή Οδός Πυρσόγιαννης-Πληκατίου.
– Επαρχιακή Οδός Αγίας Παρασκευής-Φούρκας.
Από τις 12:30 της 14ης Φεβρουαρίου 2021 τίθεται σε απαγόρευση η κυκλοφορία των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό και ημιορεινό, εθνικό και επαρχιακό, οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων.

Θεσπρωτία

Ισχύει προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον Λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας έως το 49ο χλμ (Κόμβος Τύριας).

Άρτα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

– Εθνική Οδός Άρτας-Τρικάλων, από το 68ο χλμ έως το 79ο χλμ.
– Επαρχιακή Οδός Αθαμανίου-Θεοδώριανων.
– Επαρχιακή Οδός Άρτας-Καρδίτσας, από τη θέση Κρανιές μέχρι τις Πηγές, καθώς και στο χωριό Τετράκωμο.

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά και η Θεσσαλονίκη

Χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Συνεχίζεται με μειωμένη ένταση η χιονόπτωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προβλήματα έχουν παρουσιαστεί μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία, όπου διεξάγεται με δυσκολία ή είναι αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Στις μεγάλες πόλεις και στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι είναι καθαροί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Από το μεσημέρι, όπως μας έχουν ενημερώσει, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες η χιονόπτωση θα σταματήσει, αλλά θα επικρατήσει παγετός γι αυτό η σύστασή μας είναι ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή, τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Επί ποδός παρέμειναν όλο το βράδυ τα συνεργεία και ειδικά οχήματα στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε δρόμους του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών η δημοτική αρχή συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Υπενθυμίζει ακόμη στους πολίτες ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα που έχουν ανακοινωθεί από την δημοτική αρχή του Δήμου Ωραιοκάστρου και είναι αναρτημένα στην κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (oraiokastro.gr)

Κλειστά τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη

Λόγω του πολύ μεγάλου συνεχιζόμενου παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για την πρόληψη ατυχημάτων, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο).

Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, σύμφωνα με ανακοίνωση, παραμένει με τις υπηρεσίες του σε 24ωρη επιφυλακή για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του σχολείου τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα