Καλά νέα έφερε ο Στουρνάρας στον Μητσοτάκη

Η ΕΚΤ αποφάσισε να παρέχει ρευστότητα στις χώρες -μέσω των προγραμμάτων της- μέχρι να ξεκινήσει η μαζική εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης τον Ιούνιο του 2021

Ένα από τα άγχη του Κυριάκου Μητσοτάκη από την έναρξη της πανδημίας του covid-19 είναι να μην ξεμείνει η χώρα από χρηματικά αποθέματα. Και ναι μεν ήταν ολότελα δική του απόφαση το κλείδωμα της οικονομίας για υγειονομικούς λόγους, όπως και το να βάλει πλάτη το κράτος με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Μάρτιο έως και σήμερα. Όμως η εντολή προς το οικονομικό επιτελείο και το σύνολο της κυβέρνησης είναι να μην ξεμείνει η χώρα από χρήμα. Διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι κατανοούμε ότι οι αγορές θα επιτεθούν.

Και όλοι γνωρίζουμε, το ζήσαμε στο πετσί μας ότι οι αγορές δεν καταλαβαίνουν ούτε από νταούλια, ούτε από ζουρνάδες, ούτε από υπερήφανη διαπραγμάτευση. Δηλαδή όλα όσα μας έλεγε προ των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και φυσικά τίποτα από αυτά δεν βγήκε με συνέπεια να οδηγηθούμε στο 3ο και πιο σκληρό μνημόνιο, τον Ιούλιο του 2015. Φέτος η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με μνημόνιο, όμως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπολογίζει και το τελευταίο σεντ και να είναι φειδωλός., αναμένοντας τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια προ της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο άκουσε τα ευχάριστα νέα από τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης μετέφερε μία πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ για την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της διατήρησης του «πανδημικού QE» τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021, όταν και αναμένεται να πέσουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 8% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης, τον Ιούνιο, για ύφεση 8,7%, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει ότι μαζί με τη διατήρηση της ευρείας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, κρίσιμη παραμένει και η διατήρηση φιλόδοξης και συντονισμένης δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί η απότομη συρρίκνωση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε το τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους, επιχειρήσεις και κράτη, ύψους 540 δισ. ευρώ, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει σημαντική στήριξη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το πακέτο των 750 δισ. ευρώ του Next Generation EU θα μπορέσει να υποστηρίξει σημαντικά περιοχές και τομείς οικονομικής δραστηριότητας που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία, να ισχυροποιήσει στην Ενιαία Αγορά και να οικοδομήσει ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη.

Η βοήθεια της ΕΚΤ

Με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης με συνεχή ροή ρευστότητας για να ξεπεραστεί το “σοκ” της πανδημικής κρίσης, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Επίσης η ΕΚΤ θα συνεχίσει την διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Και οι αγορές θα διενεργούνται τουλάχιστον έως το τέλος του Ιουνίου 2021. Αν χρειαστεί το πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι την λήξη της πανδημίας.

Επίσης η ΕΚΤ αποφάσισε να  συνεχίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (Asset Purchase Programme – APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. Και τέλος η ΕΚΤ θα συνεχίσει επίσης να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης πράξης της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) καταγράφηκε πολύ υψηλή άντληση κεφαλαίων, η οποία στηρίζει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα