Καλεντερίδης: «Η Τουρκία επιδιώκει την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων»

«Το σίγουρο είναι πως η Τουρκία επειδή έχει βγει από το ενεργειακό παιχνίδι θέλει να βάλει ένα καινούργιο όρο στο παιχνίδι που είναι η ισχύς. Θέλει να κάνει κάποιος το λάθος βήμα να κλιμακώσει και να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την άποψη αυτή εξέφρασε, μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΙ ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, τονίζοντας πως στόχος της Τουρκίας ήταν να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι. «Θέλει να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι κι αν συμβεί αυτό τότε μπαίνουμε σε καθεστώς συνδιαχείρισης», σημείωσε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «για γεωπολιτικούς λόγους γίναμε μέλος της ΕΟΚ όχι για οικονομικούς» και υποστήριξε πως η «Τουρκία θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι. Ο Ερντογάν είναι ο άρχοντας ενώ ο Γιλντιρίμ είναι ο παρεπόμενος».

Ο κ. Καλεντερίδης ανέφερε ακόμα ότι «αν συμβεί κάτι και δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία να βάλει τον παράγοντα ισχύς τότε η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Σχολιάζοντας την πρόσφατη άσκηση «Πυρπολητής» που έγινε και είχε ως σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας σημείωσε πως έστειλε μήνυμα ότι «έχουμε δυνατότητα να εξαλείψουμε μια τέτοια και να ανακτήσουμε την κυριαρχία. Ήταν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, χαρακτήρισε «αξεπέραστη τη στρατηγική σημασία της Σούδας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει ανταλλάγματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο». Κλείνοντας την παρέμβαση ο Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρθηκε στον πυρηνικό σταθμό που σχεδιάζει η Άγκυρα στο Ακουγιού εκτίμησε πως «ίσως ανοίξει το δρόμο η Τουρκία να γίνει πυρηνική δύναμη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα