«Καλή ιστορία της Ευρώπης η Ελλάδα – Βγήκε από το λαϊκισμό»

Στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη εστιάζουν οι New York Times όπου  χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ως την «καλή ιστορία της Ευρώπης» 

«Η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο, η Δημοκρατία της είναι άθικτη, οι εξτρεμιστές ηττήθηκαν και ο αντι-αμερικανισμός είναι πια ξεπερασμένος» γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Ρότζερ Κοέν.

Όπως σημειώνει «η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε στον λαϊκισμό και η πρώτη που βγήκε από αυτόν».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη γράφει ότι «μέσα από μια καμπάνια στην οποία υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, να ξεκολλήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει την αποτελεσματικότητα στο δήμοσιο τομέα, ο Μητσοτάκης έπεισε τους Έλληνες ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να μετατρέψει την λάμψη της ανάκαμψης σε βιώσιμη ανάπτυξη. Με την αυτοδυναμία στη Βουλή έχει τα μέσα για να προχωρήσει γρήγορα με το πρόγραμμά του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει, πάντως, ότι το έργο του Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολο καθώς η Ελλάδα «παραμένει δέσμια των περιορισμών από τους πιστωτές όσον αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ο νέος πρωθυπουργός είναι συνηθισμένος σε αυτές τις προκλήσεις» και υπενθυμίζοντας μια συνάντηση που είχε μαζί του το 2013 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τότε του είχε πει ότι «η χώρα έχει τεντωθεί στα όριά της».

Guardian: Ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός με νέο στιλ

Από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian επισημαίνει την αλλαγή στιλ στη διακυβέρνηση στην Ελλάδα που έγινε ορατή από την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Με μια ξεκάθαρα διαφορετική στάση από τον αριστερό προκάτοχό του, έναν αυτοχαρακτηρισμένο άθεο που φορούσε μόνο πουκάμισα χωρίς γραβάτα, ο Μητσοτάκης φόρεσε κοστούμι και γραβάτα ενώ ορκιζόταν στο Ευαγγέλιο μπροστά στη σύζυγο και τα παιδιά του» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι «η αλλαγή δεν σηματοδοτεί μόνο μια επιστροφή στην εξουσία της ΝΔ αλλά και την αρχή μιας νέας εποχής: Μετά από μια δραματική δεκαετία βαθιάς ύφεσης και την χωρίς προηγούμενο φτώχια και τις διαμαρτυρίες, οι υποσχέσεις του Μητσοτάκη για επανενεργοποίηση της οικονομίας είχαν απήχηση».

Επισημαίνεται, δε, ειδικά η απήχηση που είχαν οι υποσχέσεις αυτές στη μεσαία τάξη που χτυπήθηκε σκληρά απο τους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα