Καλημέρα, κ. Κουφοντίνα! Πώς είστε, κ. Γιωτόπουλε; Ένα καφεδάκι μαζί μας;

Αδιάβαστος ο Αλέξης Τσίπρα στον ΣΚΑΪ και στα του Νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς απάντησε λανθασμένα ότι «κανένα Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα αποφυλακίσει τον Δ. Κουφοντίνα»

Με καταχθόνια χαμόγελα σαν αυτό του… Τζόκερ μπήκε ο Ιούλιος στις ελληνικές φυλακές, όπου κρατούνται πολυισοβίτες και καταδικασμένοι τρομοκράτες, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα που, όπως εκτιμάται, διευκολύνει το άνοιγμα της σιδερένιας πόρτας εξόδου από τα σωφρονιστικά καταστήματα οδηγώντας τους δυνητικά στην ελευθερία.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Όση προσπάθεια κι αν έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου να κόψει αυτά τα χαμόγελα και να διασκεδάσει τις ανησυχίες τού –νομικού και μη– κόσμου, αυτή είναι «δεσμώτης» του άρθρου 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα που αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο για τους πολυισοβίτες – τρομοκράτες.

Μάλιστα, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες, με την αρχή να κάνουν οι 5 καταδικασθέντες για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Συγκεκριμένα, οι συνήγοροι των παραπάνω κατηγορουμένων υπέβαλαν την πρώτη ημέρα ισχύος των ευνοϊκών διατάξεων αίτημα συγχώνευσης των ποινών τους, ώστε σε συνδυασμό και με τον ισχύοντα νόμο Παρασκευόπουλου να προχωρήσουν στο αίτημα αποφυλάκισης.

Τι επίκειται τώρα; Δεδομένου ότι το άρθρο 110Α του νέου Π.Κ. εξομοιώνει στα δικαιώματα τους σκληρούς ποινικούς πολυισοβίτες με τους απλούς, δεν αποκλείεται να δούμε συντόμως π.χ. τον Δημήτρη Κουφοντίνα να λιάζεται σε καμιά πλατεία και να πίνει αμέριμνος το καφεδάκι του, τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο –που δεν έχει πάρει ούτε μίας ώρας άδεια από τη φυλακή– να κάνει τα μπανάκια του ή κάποιον βαρυποινίτη μαφιόζο να σχεδιάζει τις καλοκαιρινές διακοπές του, απολαμβάνοντας όλοι το αγαθό της ελευθερίας.

Μπορεί να ξενίζει κάποιους ο σατιρικός τρόπος προσέγγισης, ωστόσο δεν απέχει και τόσο πολύ από την πραγματικότητα, καθώς με τα 17 χρόνια έκτισης ποινής να αποτελούν πλέον τον μοναδικό όρο αποφυλάκισης, η υφ’ όρων απόλυση των μελών της 17Ν να είναι προ των πυλών. Σημειώνεται:

Αλ. Γιωτόπουλος έχει ήδη παραμείνει στη φυλακή 17 χρόνια.

Χρ. Ξηρός εκτίει ποινή 6 φορές ισοβίων και πρόσθετης κάθειρξης 25 ετών.

Σ. Ξηρός εκτίει ποινή 5 φορές ισοβίων και πρόσθετης κάθειρξης 25 ετών.

Β. Τζωρτζάτος εκτίει ποινή 4 φορές ισοβίων και πρόσθετης κάθειρξης 25 ετών.

Δ. Κουφοντίνας τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχει συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή.

 

Και διπλωματική «ανησυχία»

Η διάταξη του άρθρου 110Α μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διπλωματική «ανησυχία» τη χώρα μας, καθώς πιθανή αποφυλάκιση των μελών τής 17Ν θα επιφέρει ισχυρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, πολίτες των οποίων έπεσαν από τα πυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου, επικαλείται το… ημιαληθές επιχείρημα ότι σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλεπόταν η υφ’ όρων απόλυση μετά από 19 χρόνια στη φυλακή, ενώ οι νέοι κώδικες προβλέπουν τα 25 έτη, ή το υπόλοιπο… μισό της αλήθειας έχει όλο το «ζουμί»: κάνοντας χρήση των διατάξεων των άρθρων 105 και 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, τα καταδικασμένα σε πολλές φορές ισόβια κάθειρξη μέλη τής 17Ν δικαιούνται να αιτηθούν να αποφυλακιστούν, κάτι που δεν ίσχυε πριν.

 

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΒΕΛΑΚΗΣ (ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ)

«Άγνοια Τσίπρα για τις αποφυλακίσεις των τρομοκρατών»

Με αφορμή τον σάλο που προκάλεσαν οι «διευκολύνσεις» που παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας σε σκληρούς ποινικούς πολυισοβίτες, αλλά και τη σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, η «Α» ζήτησε το νομικό σχόλιο του έγκριτου ποινικολόγου Χρυσόστομου Βελάκη, ο οποίος μας εξήγησε τα εξής:

«Δυσμενέστατη εντύπωση μου προξένησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του, ο οποίος, ως προς το θέμα της αποφυλάκισης υπό όρους των πολυισοβιτών – τρομοκρατών της 17Ν υπό την ισχύ από την 1/7/2019 του νέου Ποινικού Κώδικα, απάντησε λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε δικαστικό συμβούλιο που θα τους αποφυλακίσει. Η θέση αυτή, όπως εκφράστηκε, αποδεικνύει είτε την άγνοια του πρωθυπουργού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, είτε την απόλυτα λανθασμένη νομική πληροφόρηση από τους νομικούς συμβούλους του, αποτελώντας και τα δύο (όποιο και αν ισχύει) μη επιτρεπόμενα να ισχύουν σε οποιονδήποτε θέλει να λέγεται Πρωθυπουργός της χώρας και να τοποθετείται επί ζητημάτων που αφορούν τρομοκράτες που έδρασαν κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.

»Και τούτο διότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 110 Α ΠΚ ρητά ορίζονται τα ακόλουθα: “Σε κάθε περίπτωση όμως ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει παραμείνει στο κατάστημα 14 έτη και αν εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, αν έχει παραμείνει 16 έτη”.

Στην παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: “Η απόλυση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου μπορεί να μη χορηγηθεί με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 106”. Και στο άρθρο 106 ορίζονται τα εξής: 1. Η απόλυση υπό όρο μπορεί να μη χορηγηθεί αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι η διαγωγή του καταδικασθέντος, κατά την έκτιση της ποινής του, καθιστά απολύτως αναγκαία τη συνέχιση της κράτησής του για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν νέων αξιοποίνων πράξεων. Μόνη η επίκληση πειθαρχικού παραπτώματος κατά την έκτιση της ποινής δεν αρκεί για τη μη χορήγηση της απόλυσης”.

»Συνεπώς, το μόνο κριτήριο που τίθεται είναι η συμπεριφορά του απολυόμενου κατά την έκτιση της ποινής, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην τέλεση και στις συνέπειες της πράξης, στον χαρακτήρα του απολυομένου και την εν γένει επικινδυνότητα αυτού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η απόλυση ούτε και όταν ο κρατούμενος έχει τελέσει πειθαρχικό αδίκημα κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Αν δηλαδή ένας κρατούμενος της 17Ν, παρά τα όσα έχει τελέσει, παρά τις δολοφονίες που έχει διαπράξει, εμφανίζει συμπεριφορά “παρθένας” κατά την κράτησή του, κανένα δικαστικό συμβούλιο (το οποίο οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο και όχι να θέσει νέες προϋποθέσεις εκτός του ισχύοντος νόμου) δεν μπορεί να αρνηθεί την αποφυλάκισή του και τα όσα υποστήριξε ο κ. πρωθυπουργός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

 

Διαβάστε επίσης