«Καλύτερη η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες»

Προώθηση των θέσεων του κόμματος του αλλά και της Ελλάδας έκανε από τις ΗΠΑ που βρέθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σε άρθρο του επεσήμανε πως «Η Ελλάδα προειδοποιεί για κίνδυνο ‘φαύλου κύκλου ανισότητας’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη του νότου της Ευρωζώνης υποφέρουν ακόμα».

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο των Washington Times ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταδίκασε τον «φαύλο κύκλο ανισότητας» απέναντι στα μέλη του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, που όπως είπε έχει φτάσει να επικρατεί στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Επιπλέον δήλωσε ότι οι χώρες αυτές δεν απειλούνται στον ίδιο βαθμό όπως οι υπόλοιπες, πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι είμαστε μια ‘σπάταλη χώρα’», δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος και προειδοποίησε ότι αυτές οι εντάσεις ενδέχεται να αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τροφοδοτώντας τον λαϊκό σκεπτικισμό και ενθαρρύνοντας τον οικονομικό εθνικισμό, και όχι την ενότητα μεταξύ των οικονομιών των κρατών-μελών.

Η δήλωση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση της Ευρωζώνης της Τετάρτης ότι οι οικονομίες των κρατών-μελών του μπλοκ των 17 χωρών συρρικνώθηκαν κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013, το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης. Η Γερμανία, που συνιστά σχεδόν το 30% της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρουσίασε αύξηση 0,1% το αντίστοιχο τρίμηνο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αντισταθμιστεί το υπόλοιπο της ζώνης, όπου συμπεριλαμβάνεται η γαλλική οικονομία, που ξαφνικά έχει πάρει αρνητική κλίση.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center έδειξε ότι 72% των Ελλήνων θεωρούν ότι η οικονομία τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ μόνο 1% ισχυρίζεται το αντίθετο. Επιρρίπτουν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας στην έλλειψη θέσεων εργασίας, το υψηλό δημοσιονομικό χρέος και την αύξηση των τιμών.

«Αναμφίβολα, υπάρχει έντονος οικονομικός εθνικισμός», δήλωσε ο κύριος Βενιζέλος συμπληρώνοντας πως «είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε πολλές μεγάλες χώρες, διότι όταν υπάρχει έντονη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανησυχία στη Γαλλία, τη χώρα νούμερο δύο της Ευρωζώνης, καθώς και στην Ιταλία και την Ισπανία, είναι φυσικό να είναι ανήσυχη όλη η Ευρωζώνη».

«Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω για να βγουν από την κρίση ο νότος και ολόκληρη η Ευρώπη» τόνισε και δήλωσε ότι θα ήθελε η Γερμανία να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για μειώσεις δαπανών, που όπως είπε έχουν συμβάλει στην εκτόξευση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα πάνω από 25%. Αν και αναγνωρίζει ότι η λιτότητα ήταν ένα «δύσκολο αλλά αναγκαίο» μέτρο για την Ελλάδα, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της χώρας είναι ένα «ιδεολογικό πρόβλημα».

«Είναι ωστόσο πολύ δύσκολο για μια χώρα που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση, έχοντας έναν τόσο μεγάλο δανεισμό, να παλέψει για αυτή την ιδέα», δήλωσε. «Σε επίπεδο Ευρώπης, είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ασκήσει τέτοιου είδους επιρροή στη Γερμανία».

Ενόψει των γερμανικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα ήταν πιο εύκολη μια συνεργασία με τους εταίρους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, που θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας. Δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η κεντροδεξιά καγκελάριος Angela Merkel έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί, παρ’ όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Peer Steinbruck, τον αντίπαλό της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα