Καλλωπίζει το προφίλ του ο Ανδρουλάκης

Ο βασικός στόχος τού ΚΙΝΑΛ είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι η εναλλακτική λύση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναμφίβολα ο Νίκος Ανδρουλάκης στη μοναδική τηλεοπτική του συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εκλογή του, στις 12 Δεκεμβρίου, ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εξέπληξε φίλους και αντιπάλους με τη φράση ότι «στοχεύει σε μία σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Και βέβαια πολλοί ακόμη αναρωτιούνται ποιος είναι πραγματικός στόχος του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και πού βασίζεται για να τον επιτύχει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο βασικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με βάση και τις δημοσκοπήσεις, κάτι τέτοιο μοιάζει να βρίσκεται στα όρια της ουτοπίας. Κι αυτό διότι πολύ δύσκολα ένα κόμμα τού 8,1% θα εκτοξευθεί στο 30% και θα διεκδικήσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε σταδιακά εκμεταλλευόμενος την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του Οκτωβρίου του 2009, πήγε στο 16,78% τον Μάιο του 2012, στο 26,89% τον Ιούνιο του 2012 και στο 36,34% τον Ιανουάριο του 2015 για να καταλήξει στο 35,46% τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Πόσω μάλλον τώρα που δεν υπάρχει η εποχή των μνημονίων. Βέβαια, η πανδημία έχει ανατρέψει την κανονικότητα, αλλά ας μη λησμονούμε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, οπότε πολύ δύσκολα να επιτύχει ένα άλμα σχεδόν 25 ποσοστιαίων μονάδων.

Να σημειωθεί ότι συνήθως ένα κόμμα που κάνει λόγο για μετριοπάθεια και ρεαλισμό δεν είναι και τόσο ελκυστικό. Τουναντίον, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός γοητεύουν τους ψηφοφόρους, ειδικά τους απογοητευμένους και δυσαρεστημένους. Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς ακριβώς θα επιτευχθεί το αφήγημα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης;

 

Χτίζει προφίλ

Ο στόχος, λοιπόν, του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να παρουσιαστεί στον κόσμο ως η εναλλακτική λύση, όχι για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά για τις μεθεπόμενες. Να χτίσει ένα προφίλ εντός κι εκτός Ελλάδας, ότι αυτός θα είναι ο άνθρωπος που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και σε αυτό το αφήγημα έχει στοχοπροσηλωθεί τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όσο και η ηγετική ομάδα που τον ακολουθεί. Αυτό δείχνουν και οι κινήσεις του με την προώθηση πολλών σαραντάρηδων (ήδη τοποθετήθηκαν) στη βιτρίνα του Κινήματος Αλλαγής.

Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιδοθεί σε μία διττή προσπάθεια. Από τη μία να οργανώσουν το κόμμα σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και, από την άλλη, να τονώσουν το διεθνές προφίλ του αρχηγού. Η δημοσιοποίηση εκ μέρους τού ΚΙΝΑΛ της φωτογραφίας του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει χειραψία με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Στρασβούργο είναι μόνο η αρχή ενός σχεδίου που αναμφίβολα είναι δύσκολο και στην εκτέλεσή του.  Έτσι υπάρχει μία κινητικότητα στην οποία προσφέρουν την αρωγή τους και τις γνωριμίες τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της παράταξης, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλει να επισκεφθεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να συναντηθεί με προέδρους και πρωθυπουργούς. Εάν επιτύχει να γίνει δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελυζέ και από τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία στο Βερολίνο, θα είναι ένα μήνυμα με τεράστια απήχηση. Και στην Ευρώπη, ότι το «new kid in the town» –κατά τον Γιάννη Λούλη– είναι το νέο πολιτικό αστέρι, αλλά και στο εσωτερικό ότι υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Προς ώρας ο κ. Ανδρουλάκης απολαμβάνει τον μήνα του μέλιτος. Φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτός ακόμη και από πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων και το πιο σημαντικό είναι ότι λόγω του ότι δεν είναι βουλευτής τού επιτρέπει και να κρύβει τις αδυναμίες του, αλλά και να έχει χρόνο για να τις διορθώσει.

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης και οι βασικοί του συνεργάτες, που είναι εκτός Βουλής, έχουν την ευκαιρία μακριά από την καθημερινή φθορά να αναδείξουν το δικό τους ιδεολογικό πρόσημοΜε τη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να εκπέμψει ένα καθαρά διακριτό στίγμα, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και μάλιστα στην έδρα τού ΚΙΝΑΛ ισχυρίζονται πως δεν βλέπουν ως «συγκάτοικο» στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας άλλωστε και σαφείς αποστάσεις από την αντιπολιτευτική ρητορική του. Μάλιστα, απορρίπτουν αυτό που θέλει να κάνει κτήμα του ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή τον όρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης»  που πρώτοι έριξαν στον δημόσιο διάλογο ο Γιώργος Παπανδρέου και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά».

Επιτυχία θα πρέπει να θεωρηθεί για το ΚΙΝΑΛ η εκλογή της Εύας Καΐλή στην θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Και βέβαια στα συν για το ΚΙΝΑΛ και τον αρχηγό του είναι η άνετη εκλογή από τον πρώτο γύρο της Εύας Καϊλή στη θέση αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι το κόμμα μεγαλώνει.

Τα νέα πρόσωπα

Ήδη από την Πέμπτη ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπλήρωσε το παζλ με την ανακοίνωση των προσώπων που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στο ΚΙΝΑΛ. Έτσι, όπως αναμενόταν, ο 40χρονος Δημήτρης Μάντζος είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου. Ο κ. Μάντζος ήταν μέχρι πρότινος διευθυντής της Κ.Ο. και ήταν από τα πρόσωπα που είχε αναδείξει η Φώφη Γεννηματά. Αναπληρώτριά του είναι η δικηγόρος Αναστασία Σιμητροπούλου.

Επικεφαλής της Επιτροπής για την Αυτο-οργάνωση του Κινήματος, αναλαμβάνει ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας. Διευθύντρια του γραφείου του προέδρου αναλαμβάνει η δικηγόρος Έλενα Αναστασίου, ενώ στη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. αναλαμβάνει ο Θανάσης Γλαβίνας. Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού ορίστηκε η Μάρα Κουκουδάκη. Τέλος, ο Βαγγέλης Αργύρης είναι ο νέος επικεφαλής ψηφοδελτίων.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, προχθές το πρωί, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε επαφές με φορείς της αγοράς και ενώσεις καταναλωτών για το θέμα της ακρίβειας. Όμως ο βασικός στόχος είναι να επιχειρηθεί μία προσπάθεια γοητείας των φορέων. Έτσι, την Πέμπτη υπήρξε τηλεδιάσκεψη με φορείς Βιομηχανίας (ΣΕΒ-ΣΒΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΣΒΑΠ-ΕΒΙΚΕΝ). Εν συνεχεία υπήρξε συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, τη ΓΣΕΒΕΕ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.  Επίσης υπήρξε τηλεδιάσκεψη με φορείς του Λιανεμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ-Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής – ΣΕΛΠΕ – ΙΕΛΚΑ). Η ημέρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Χθες ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε Τηλεδιάσκεψη με φορείς της Εστίασης και εν συνεχεία συναντήθηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με Ενώσεις Καταναλωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα