Καλοκαίρι αλλαγών για την κυβέρνηση

Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι τον Σεπτέμβριο να γίνει η επανεκκίνηση έχοντας στείλει μηνύματα στην κοινωνία ότι λύνονται τα προβλήματα της καθημερινότητας

Οι άμεσες λύσεις των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι το ζητούμενο για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Και όπως εκπέμπεται από το Μαξίμου «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο». Κι αυτό διότι ο στόχος είναι από τον Σεπτέμβριο με το μόλις επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι να ξεκινήσει η περίφημη επανεκκίνηση της κυβέρνησης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να υπάρχει ένα καθαρό πεδίο, με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα να έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αντιμετωπίζονται στην εκδήλωσή τους. Να έχει σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση διαθέτει γείωση στην κοινωνία, αντιλαμβάνεται και καταγράφει άμεσα τα ζητήματα που προκαλούν κραδασμούς και δυσφορία και επιδεικνύει αντανακλαστικά, κάνοντας σε σύντομο χρόνο διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις.

Και βέβαια κάπως έτσι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους πολίτες ότι έλαβε τα μηνύματα που εξέπεμψαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σε επίπεδο λεκτικό, ήδη από την επομένη της κάλπης κυβερνητικά στελέχη διατείνονται ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των πολιτών. Αυτό που τώρα επιδιώκεται είναι και εμπράκτως να δοθεί το σήμα ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.

Τιμές ρεύματος

Είναι χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο η κινητικότητα που επιδείχθηκε για την αύξηση των τιμών του ρεύματος. Όταν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε το ράλι στις τιμές της ενέργειας, χρειάστηκε διάστημα μερικών μηνών πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να δράσει με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση χορήγησης επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Τώρα, μόλις διαπιστώθηκε ότι οι τιμές του ρεύματος εξελίσσονται στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που εξαιτίας και του παρατεταμένου καύσωνα έχουν αυξημένη κατανάλωση, άμεσα ανακοινώθηκε η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στους παρόχους ενέργειας, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές.

Εφημερίες

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετείται και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ζήτημα των εφημεριών των νοσοκομείων και το τελεσίγραφο που απηύθυνε προς τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να δοθεί τέλος στο μεγάλο πρόβλημα που προκλήθηκε σε περιφερειακά νοσοκομεία, πολλά από τα οποία καλούνται, εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών, να εξυπηρετήσουν ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό περιστατικών.

Ασφάλεια

Προτεραιότητα δίνεται και στο ζήτημα της ασφάλειας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δράση εγκληματικών οργανώσεων και κυκλωμάτων έρχονται ως αποτέλεσμα της επιδίωξης να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Επίσης δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι αυξημένα τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας.

Η πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Ζάκυνθο αφορά την πάταξη εστιών παραβατικότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ανάλογης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις αναμένονται και σε άλλα νησιά, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν προβλήματα που πλήττουν το τουριστικό προϊόν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ντόπιων.

Πυρκαγιές

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα. Έγινε ευρεία ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της αντιπυρικής περιόδου στην προ ημερών συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ικανοποίηση από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, και μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών, ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών δείχνει πολύ καλά αντανακλαστικά. Ενώ εκδηλώνεται μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σχεδόν καθημερινά, επιτυγχάνεται η κατάσβεσή τους στις περισσότερες περιπτώσεις πριν λάβουν διαστάσεις. Βεβαίως, η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα δρόμο και αυτό είναι κάτι που τονίστηκε στη συνεδρίαση, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης και ότι απαιτείται ο ίδιος ρυθμός ετοιμότητας και στη συνέχεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος με επιτυχία.

Οι αλλαγές των γραμματέων

Τον δεύτερο κύκλο των αλλαγών στην ευρύτερη εικόνα της κυβέρνησης ετοιμάζεται να πυροδοτήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τις παρεμβάσεις στην εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις ευρωεκλογές τώρα έρχεται η ώρα του ανασχηματισμού των γραμματέων των υπουργείων. Ο στόχος είναι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα να δείξει έτοιμη για το ορόσημο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται, μάλιστα, για κινήσεις ανανέωσης σε κρίσιμους βραχίονες για τη σωστή λειτουργία του κράτους σε μία περίοδο, όπου το Επιτελικό Κράτος προτάσσει την ατζέντα της καθημερινότητας, σκοπεύοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει σήμα προς την κοινωνία ότι διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά όσον αφορά στην επίλυση των κομβικών ζητημάτων που την απασχολούν.

Ο ευρύς, κατά τα φαινόμενα, ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς αποτελεί συνέχεια των σχετικών αναφορών του πρωθυπουργού προς τα μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του οργάνου. Ήταν τότε που ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις συγκεκριμένες αλλαγές, δείχνοντας, παράλληλα, το δρόμο της συνεχούς ζύμωσης με τους βουλευτές του, καθώς είχε σημειώσει ότι θα ξεκινήσει συναντήσεις μαζί τους ανά ομάδες των 20.  Οι σχετικές εισηγήσεις όσον αφορά στις κινήσεις που θα ακολουθήσουν βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τη… χαρτογράφηση που έχουν πραγματοποιήσει τρεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης.

Η τριανδρία κατέγραψε αποδόσεις, άκουσε τις απόψεις των υπουργών και με κριτήριο το «ποια ή ποιος μπορεί να παράξει αποτέλεσμα» σε μία κρίσιμη στροφή για το σύνολο της κυβέρνησης κατέθεσε τις προτάσεις της στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ικανός αριθμός από τους 63 γενικούς γραμματείς αναμένεται ότι θα αλλάξει, με το εύρος του ανασχηματισμού να αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Κι αυτό, γιατί εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τελικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, τη γνώμη των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις τυχόν καραμπόλες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ένα ακόμη κλειδί όσον αφορά στις εξελίξεις είναι κατά πόσο θα αξιοποιηθούν πρώην βουλευτές, ενώ πρόθεση παραμένει να εισέλθει νέο αίμα στην ομάδα των γενικών γραμματέων, που θα «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα κάθε πτυχή της πολιτικής, όπως αυτή ορίζεται από το κάθε χαρτοφυλάκιο.

Τα ονόματα που ακούγονται

Εν αναμονή της οριστικοποίησης των αποφάσεων του κ. Μητσοτάκη, πληροφορίες κάνουν λόγο για αξιοποίηση πρώην βουλευτών, ή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα δομή της ομάδας των γενικών γραμματέων. Στο πλαίσιο αυτό, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιάννη Μελά, του Σάββα Χιονίδη και του πρώην εκπροσώπου Τύπου της κυβερνητικής παράταξης, Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος φαίνεται να προορίζεται για τη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, ενώ για τη θέση γενικού γραμματέα στο υπουργείου Υγείας φαίνεται να προορίζεται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Γιώργος Παπαδημητρίου.

Στο κομβικό υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου, ενώ αλλαγές αναμένεται ότι θα προκύψουν στα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (πιθανή θεωρείται η απομάκρυνση της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, Ζέφης Δημαδάμα και της Μαρίνας Στέφου) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και στα υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα