Καλοκαιρινός επισκέπτης ο Μπλίνκεν στην Αθήνα

Ακόμη κι εντός του καλοκαιριού αναμένεται στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Μία επίσκεψη που θα σηματοδοτήσει και τη νέα υπογραφή μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Επί της ουσίας την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ ανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά η ρήση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας πέρασε δίχως σχολιασμό, επειδή οι περισσότεροι ακόμη ασχολούνται με τα συνέβησαν στην Άγκυρα. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία την οποία αποδίδουμε στην ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», είπε ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και τη νέα αμυντική συμφωνία.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο κ. Δένδιας συνομίλησε στο περιθώριο με τον Άντονι Μπλίνκεν και συμφώνησαν η υπογραφή για τις βάσεις να συνδυαστεί και με τον ερχομό του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα.  Η Αμυντική Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, δεν θα αφορά αποκλειστικά την αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανών βάσεων στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα θέματα αναβάθμισης του ρόλου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Η δε χρονική διάρκεια της συμφωνίας για τις βάσεις, για να συζητείται η έλευση Μπλίνκεν στη χώρα μας για την υπογραφή της, θα είναι πολυετής –κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον.

Για χαμηλά ζητήματα

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον… “καβγά” Δένδια-Τσαβούσογλου, πλέον τα θέματα που θα συζητούνται θα είναι δευτερευούσης σημασίας. Κάτι που τόνισαν με δηλώσεις τους και ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.  «Η ουσιαστική προαγωγή των σχέσεων θα γίνει μόνο όταν είναι αυστηρά οριοθετημένη, αυστηρά τυποποιημένη η συζήτηση και βεβαίως να έχει μια κοινή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο», διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.

Μάλιστα συνεργάτες του κ. Δένδια τονίζουν πως “δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Άγκυρα έως ότου η γειτονική μας χώρα αποδεχτεί την UNCLOS (το δίκαιο της θάλασσας)“. Οπότε ο διάλογος πλέον με την Τουρκία αφορά πρωτίστως «χαμηλά θέματα», όπως οι οικονομικές επαφές. Όχι όμως τους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως τις διερευνητικές για τη Χάγη ή την ατζέντα για την τελωνειακή ένωση και το προσφυγικό, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα δείχνει να στηρίζεται πολύ στην εκτίμηση πως η ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον Ερντογάν θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Και, επιπλέον, ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την απόσταση που δημιουργήθηκε με τις Βρυξέλλες, λόγω του Sofagate και τη σφοδρή αντιπαράθεση του τούρκου προέδρου με τον Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, βεβαίως, και το ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να πιέζει πλέον τόσο πολύ την Ελλάδα για ομαλοποίηση των σχέσεων με τη χώρα μας, καθώς έχει εισέλθει στη δίνη των εκλογών για τον διάδοχο της Άγκελας Μέρκελ.

Παρότι δε η πενταμερής για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου στη Γενεύη) θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς Δένδιας και Τσαβούσογλου θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυζητήσουν, ο πήχης στον ελληνοτουρκικό διάλογο κατεβαίνει αρκετά. Υπό αυτή την έννοια και υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα και πολύ περισσότερο να προετοιμαστεί τυχόν συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν. Πολύ περισσότερο που η Αθήνα και η Άγκυρα το επόμενο διάστημα θα συγκρουστούν και για την ανοικοδόμηση της Λιβύης και φυσικά και για το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα