Καλύτερα να μασά, παρά να μιλά…

Δεν έφτανε ότι πριν καν γίνει το δημοψήφισμα στα Σκόπια η πολιτική ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου ξέχασε το «Βόρεια» και… ανεμίζει το σκέτο «Μακεδονία», έχουμε και τα κακά ελληνικά –για τα αγγλικά ούτε λόγος– του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ανάβουν νέα φωτιά στα εθνικά θέματα, αυτήν τη φορά με αφορμή το Αλβανικό.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μια αποστροφή στον λόγο του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνέντευξη Tύπου αμέσως μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ έβαλε φωτιά στη διπλωματική σκακιέρα. Ο πρωθυπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η χώρας μας πρέπει να διευθετήσει μεταξύ άλλων τα σύνορά της με την γειτονική Αλβανία.

Το γεγονός πως η δήλωση αυτή ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αντίστοιχη του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ποικίλα ερωτήματα. Γιατί ναι μεν ο επίτροπος έσπευσε να διορθώσει την τοποθέτησή του μόλις η δήλωσή του έγινε γνωστή, το γεγονός όμως ότι ο άμεσα εμπλεκόμενος Έλληνας πρωθυπουργός επανέρχεται σε αυτό το ζήτημα δείχνει πως εν τέλει δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Αυτή τη φορά στο Μαξίμου πιάστηκαν στον ύπνο και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες έως ότου διευκρινίσουν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με ένα λεκτικό λάθος έθεσε ένα νέο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα.

Επικίνδυνο λάθος…

Όπως διευκρίνισαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, η δήλωση αναφέρεται στην αποδοχή χωρίς καμία εξαίρεση από την Αλβανία των συνόρων όπως έχουν χαραχθεί έως σήμερα, εγκαταλείποντας παράλληλα κάθε αναφορά σε Μεγάλη Αλβανία, Τσαμουριά και κάθε λογής σχέδιο επεκτατισμού.

Με δεδομένο όμως πως η Ελλάδα όλα αυτά από χρόνια τα έχει απορρίψει αλλά και ότι τα σύνορα έχουν προκύψει μέσω διεθνών συμβάσεων οι οποίες δεν αλλάζουν παρά μόνο με πόλεμο, η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ξεπερνά το λάθος και τείνει να γίνει επικίνδυνη τροφοδοτώντας τους ακροδεξιούς της Αλβανίας που οραματίζονται τα σύνορα της χώρας τους στην… Πρέβεζα.

Η «Α» επιχειρώντας να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό πριν από την επίσημη διευκρίνιση του Μαξίμου επικοινώνησε με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο που έχει χειριστεί κατά το παρελθόν ζητήματα Άμυνας και Εξωτερικών, ο οποίος αν και όπως μας είπε δεν είχε λάβει γνώση της δήλωσης, δεν δίστασε να κάνει λόγο για ατυχή στιγμή:

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα συνόρων και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτές τις αναφορές, ώστε να μη δημιουργούμε γκρίζες ζώνες. Το μόνο που υπάρχει είναι η ξεκάθαρη αποδοχή από την Αλβανία της συνοριακής χάραξης όπως είναι σήμερα απορρίπτοντας κάθε επεκτατική διεκδίκηση από μέρους όπως επίσης και τη συντήρηση όσων βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση ή δικαιολογίες για εκείνους που επιχειρούν την παράνομη είσοδο στην χώρα μας».

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σχολιάζοντας πως «όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για “διευθέτηση συνόρων”, εννοεί τη συντήρηση των πυραμίδων (σ.σ. εννοούν τα κολωνάκια που ορίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα) και τον καθαρισμό της μεθοριακής γραμμής από ξερόχορτα και… βάτα».

 


Άκαμπτος ο Σουλτάνος, ζητά τους 8 για τους δύο

Αδιέξοδη ήταν η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν με βασικό θέμα τούς δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται όμηροι σε τουρκικές φυλακές. Η επιλογή του πρωθυπουργού να αναφερθεί στο θέμα κατά την ομιλία του στο ΝΑΤΟ κάνοντας ευθέως λόγω για ομηρία, σε συνδυασμό με την αδυναμία του Τούρκου προέδρου να απαντήσει, δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα το οποίο επικράτησε στη συνάντηση των δύο ανδρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα «Βατάν» της γείτονος φιλοξένησε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ κάνοντας λόγο για εκνευρισμό του σουλτάνου. Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα –για ακόμα μια φορά– την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν αποτέλεσε θέμα και σε άλλο πρωτοσέλιδο του τουρκικού Τύπου: Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Και εστιάζει στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Είπε ότι διήρκησε δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ανέφερε ότι ο Ερντογάν έθεσε από την πλευρά του το ζήτημα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών, με τον πρωθυπουργό να του καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες». «Δεν ζητάμε χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες», συμπλήρωσε καθώς η ελληνική πλευρά δεν ζητά την απελευθέρωσή τους αλλά την απαγγελία κατηγοριών και την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα