Καμία αλλαγή ηλικιακών ορίων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Έμμεση σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο

Χωρίς αλλαγή των ηλικιακών ορίων θα συνεχίσει να χορηγείται στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca, με φόντο τα περιστατικά θρομβώσεων που έχει τύχει να παρουσιαστούν μετά από εμβολιασμό.

Αυτό αποφάσισε το μεσημέρι της Τετάρτης (26/5) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε έκτακτη συνεδρίασή της, ενώ στις 18:00 οπότε και υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, δόθηκε εμμέσως  σ΄ύσταση στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια», έχοντας αναφέρει νωρίτερα πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Σύμφωνα παντα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών στη χώρα μας έχουν καταγραφεί ως τώρα 5 περιπτώσεις του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τους εμβολιασμένους με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι και η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο δεδομένου ότι «η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις».

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά.

Τέλος η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα