Καμία πιθανότητα αμνηστίας στους αντάρτες του ΡΚΚ

Κατηγορηματικά απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση κάθε πιθανότητα να δοθεί γενική αμνηστία στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία, που έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού (Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν σαφέστατη. Η γενική αμνηστία δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Να θυμίσουμε, πως ο κ. Ερντογάν έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη την ιδέα να χορηγηθεί γενική αμνηστία. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε χάρη σε δολοφόνους», είχε τονίσει τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, η πιθανότητα αυτή επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ομιλία που εκφώνησε ο ηγέτης της γειτονικής χώρας το Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ, παρουσία του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Συνηγορώντας υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «την ημέρα όπου οι άνθρωποι (σ.σ. οι μαχητές του ΡΚΚ) θα έχουν εγκαταλείψει τα βουνά και οι φυλακές θα είναι άδειες».

Διαβάστε επίσης