Καμία υποχώρηση στους αρνητές

Η μετάλλαξη «Δέλτα » του κορωνοϊού αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα που δεν είχαν υπολογίσει στο Μαξίμου, στους σχεδιασμούς που είχαν γίνει για την επιστροφή στην οικονομική ανάκαμψη.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αφενός μεν οι κρατήσεις, αφετέρου δε η αύξηση των εμβολιασμών ήταν τα δύο στοιχεία για τους υπολογισμούς για τουριστικά έσοδα που θα άγγιζαν το 50% του τζίρου του 2019. Δηλαδή, ανέμεναν ότι τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισέρχονταν στην ελληνική οικονομία. Όμως, πλέον, η μετάλλαξη δημιουργεί νέα δεδομένα. Τόσο για την οικονομία, όσο και για τα ανοιχτά πολιτικά μέτωπα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το νέο ασφαλιστικό για τις επικουρικές, τα εργασιακά, αλλά και η αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Πλέον το βάρος εκ νέου πέφτει στην ανάσχεση της πανδημίας με μοναδικό στόχο να αποφευχθεί άλλο ένα lockdown, το οποίο και θα στοιχίσει πανάκριβα στην ελληνική οικονομία παρά τα κονδύλια που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Εξάλλου, την πιθανότητα νέου κλειδώματος της οικονομίας απέρριψε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την Τρίτη το πρωί μιλώντας διαδοχικά σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς.

 Η εντολή

Το Μαξίμου ήδη έχει δώσει εντολή στα κυβερνητικά στελέχη και στους βουλευτές, ενώ έχει ζητήσει και την αρωγή από τους δημάρχους και περιφερειάρχες, ώστε να πειστεί ο κόσμος πως η μόνη προστασία που υπάρχει κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Και φυσικά ο στόχος είναι το φθινόπωρο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το καλό για την κυβέρνηση είναι ότι έχει στο πλευρό της και τους επιστήμονες (όχι μόνο της Επιτροπής), οι οποίοι καθημερινά σχεδόν εκλιπαρούν για εμβολιασμούς. Και μεταξύ των επιστημόνων είναι και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλα κόμματα και δεν σκέφτονται με βάση το μικροκομματικό όφελος. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν πως εάν η κατάσταση με τα κρούσματα ξεφύγει, τότε οι επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία θα είναι οδυνηρές.

Ο πρωθυπουργός έβαλε τον πήχη στο 70% του συνόλου του πληθυσμού, τονίζοντας πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ο στόχος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί. Όμως όλοι κατανοούν ότι πολύ δύσκολα αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, ακόμη και εάν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν στο φουλ. Ακόμη και με διπλοβάρδιες, ή και εμβολιασμούς τις Κυριακές και τις αργίες. Τουναντίον, πιο πιθανό είναι ο στόχος τού 70% να πιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν και πάλι σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι αργά. Στο πρωθυπουργικό μέγαρο οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη περιμένουν τη 16η Αυγούστου, όπου θα έχει φανεί στην πράξη το αποτέλεσμα που είχε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και για τους υγειονομικούς.

 Η διαχείριση μιας νέας δύσκολης κατάστασης

Οπότε το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί μία νέα δύσκολη κατάσταση. Από τη μία να τρέξει τις διαδικασίες για να επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, και από την άλλη να περιορίσει το μέτωπο των ανεμβολίαστων που έδειξε τα δόντια του με τις διάφορες συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Το καλό είναι ότι το μέτωπο των ανεμβολίαστων και των αρνητών δεν έχει από πίσω του ορατά κάποιο κόμμα, όπως έγινε με τους «αγανακτισμένους» τη διετία 2010-2012. Τουναντίον είναι ένα μέτωπο, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί, καθώς οι αρνητές –όπως αναφέρουν οι επιστήμονες– εύκολα μπορούν να αλλάξουν στρατόπεδο εάν τους χτυπήσει την πόρτα η νόσος. Πράγμα όχι απίθανο από τη στιγμή που ελάχιστοι λαμβάνουν μέτρα προσωπικής ασφάλειας, όπως είδαμε και στις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει επισημάνει πολλάκις στους συνεργάτες του, δεν πρόκειται να ενδώσει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, αντιθέτως θα πιέσει και δεν θα τον νοιάξει το πολιτικό κόστος από αυτή την απόφαση. Άλλωστε, γνωρίζει καλά ότι πολιτικός φορέας που να εισπράξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Απλά, όπως εκτιμούν οι πολιτικοί αναλυτές, ο Κυριάκος Βελόπουλος φλερτάρει με τη συγκεκριμένη μάζα, όμως όπως τονίζουν από το Μαξίμου, «όταν έρθει η ώρα της κάλπης οι περισσότεροι εξ αυτών θα σκεφθούν και άλλα ζητήματα, όπως η οικονομία και η καθημερινότητα». Και η Ελληνική Λύση, πέρα από κηραλοιφές και τις υποτιθέμενες επιστολές του Ιησού, δεν μπορεί να εγγυηθεί. Εξάλλου, ποτέ δεν είσαι σίγουρος όταν μιλάμε για ανθρώπους που άγονται και φέρονται από παρεκκλησιαστικές ομάδες, οι οποίες κι έχουν δαιμονοποιήσει τα εμβόλια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμοξιολόων Σωτήρη Τσιόδρα

 

«Εκεί υπερτερεί ο Μητσοτάκης»

Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να μην ενδώσει στην πίεση των διαδηλώσεων, αλλά και να μη χαϊδέψει τους ανεμβολίαστους και αρνητές, θεωρούν στο Μαξίμου ότι θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα στην κοινωνία έναντι του βασικού πολιτικού αντιπάλου του πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό διότι ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών, όμως είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις προς τους αρνητές, στέλνοντας ένα θολό μήνυμα στην κοινωνία. Έτσι αναμένουν ότι στο τέλος της ημέρας αυτή η διαφορά θα λειτουργήσει υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του ξεκαθάρισε ότι «οι ηγέτες κρίνονται από τις αποφάσεις που λαμβάνουν τις κρίσιμες περιόδους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπέμπουν θολό μήνυμα στην κοινωνία».

Γι’ αυτό και στο Μαξίμου είναι ειλημμένη η απόφαση να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, διότι εκτιμούν πως η δημόσια συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και η σταθερή γραμμή εγκλωβίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα βέρτιγκο διαρκείας και σε μπερδεμένα μηνύματα που συγχύζουν την κοινωνία. Αυτά, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό, επικαλούμενα και τις μετρήσεις κοινής γνώμης, δυσκολεύεται να τα παρακολουθήσει η πλειονότητα των πολιτών που περιμένει, όπως σημειώνουν, καθαρές τοποθετήσεις.  Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το αίτημα Μητσοτάκη για ενιαίο μέτωπο στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών «στριμώχνει πλέον σε ακροβασίες και αδιέξοδο την Κουμουνδούρου».

«Δεν γίνεται να σε βλέπει ο πολίτης τη μία μέρα να είσαι με την επιστήμη και τον Σωτήρη Τσιόδρα και την επομένη στο δίπλα γραφείο με τον Παύλο Πολάκη», σχολίαζαν κυβερνητικοί παράγοντες, με αφορμή τη συνάντηση –προ ημερών– του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, τον οποίο λοιδορούσαν και με δηλώσεις και με αρθρογραφία στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Θανάσης Καρτερός. Ας μη λησμονούμε ότι, όπως φάνηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των ψηφοφόρων τού ΣΥΡΙΖΑ (το 61,9%) συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα