Καμπανάκι από τον Ρέγκλινγκ για νέα κρίση στην Ευρωζώνη

Καμπανάκι  για νέα κρίση στην Ευρωζώνη χτυπά ο Κλάους Ρέγκλινγκ που απηύθυνε προειδοποίηση ότι κινδυνεύει να χαθεί το μομέντουμ για την ενίσχυση της.

«Το Δεκέμβριο φαινόταν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να το κάνει. Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα δεν είμαι πλέον τόσο σίγουρος. Φαίνεται να χάνουμε το μομέντουμ αντί να το εκμεταλλευόμαστε. Επιτρέψτε μου να προειδοποιήσω για τον κίνδυνο πολιτικής απραξίας.

Οι χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι η υφιστάμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ένα πακέτο. Δεν πρέπει κάποιος να κοιτάζει απομονωμένα επιμέρους κομμάτια» είπε ο επικεφαλής του ESM.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλνιγκ, καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει, αλλά όλες θα πάρουν κάτι. Τόνισε δε ότι αν δεν υπάρξει τώρα συμφωνία δημιουργείται ο κίνδυνος να περιμένουμε την επόμενη κρίση για να γίνουν οι αλλαγές που τώρα συζητούνται κάτω από εξαιρετική πίεση χρόνου και πιθανότατα με μεγαλύτερο κόστος.

Όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ ο ρόλος του ESM ενισχύεται, ενώ αυτός του ΔΝΤ. Σημείωσε ότι την προηγούμενη χρονιά το Ταμείο προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 61 δισ. ευρώ, ενώ ανέλαβε πολύπλοκες τεχνικές εργασίες, όπως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ που συμμετείχε με πόρους που αντιστοιχούσαν στο 1/3 των συνολικών στα πρώτα προγράμματα διάσωσης διέθεσε μόλις το 1/10 του ποσού στο δεύτερο ελληνικό μνημόνιο και δεν έχει προχωρήσει σε διάθεση κεφαλαίων στο τρίτο.

Σε ότι αφορά τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να παρθούν αρμοδιότητες από την Κομισιόν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση σε όλες τις χώρες τις ευρωζώνης προκειμένου να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα.

Αναφερόμενος σε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες δραστηριότητες του ESM έκανε λόγο για την πιθανότητα να υποστηρίζει το Single Resolution Fund (SRF) που αναμένεται να έχει κεφάλαια 55 δισ. ευρώ ως το 2023, τα οποία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσω των γραμμών πίστωσης του ESM.

Το Ταμείο θα μπορούσε σημείωσε να προσφέρει περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα για σκοπούς μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Βραχυπρόθεσμα δάνεια του ESM θα μπορούσαν να εξοφληθούν εντός του οικονομικού κύκλου με ελαφρύτερους όρους απ’ ότι ένα κλασσικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν μικρές κρίσεις και να προληφθούν μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδέες όπως αυτή που διατύπωσε το ΔΝΤ για ένα Ταμείο Εκτάκτου Ανάγκης που θα επεμβαίνει σε περιπτώσεις έξαρσης της ανεργίας είναι «καλές» οικονομικά αλλά υπάρχει λιγότερη πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή τους.

Όπως είπε μια ακόμα πιθανότητα είναι να αναλάβει το Ταμείο αναδιαρθρώσεις χρέους λειτουργώντας ως συντονιστής μεταξύ των δανειστών και της εμπλεκόμενης χώρας κατά το πρότυπο του «London Club».

Διαβάστε επίσης